Λουκέτο σε Δημόσιο ΙΕΚ

Λουκέτο σε Δημόσιο ΙΕΚ

Μια πολύ δυσμενή απόφαση για τις εκπαιδευτικές δομές του Δήμου των 3Β και ευρύτερα της Ανατολικής Αττικής έλαβε στις 29 Ιουνίου 2017 το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, προχωρώντας στο οριστικό κλείσιμο του Δημόσιου ΙΕΚ (ΔΙΕΚ) Βάρης.

Το ΙΕΚ Βάρης λειτουργεί ανελλιπώς από το 1994 εξυπηρετώντας τις ανάγκες επαγγελματικής κατάρτισης των αποφοίτων λυκείων και ΕΠΑΛ μιας μεγάλης περιοχής. Στο ΙΕΚ για φέτος είχε προγραμματιστεί να λειτουργήσουν περιζήτητες ειδικότητες, όπως Κυβερνήτης Σκαφών Αναψυχής, Τεχνικός Κομμωτικής Τέχνης, Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης, Στέλεχος Οικονομίας & Διοίκησης στον Τουρισμού, Εφαρμογών Πληροφορικής, Βοηθός φυσικοθεραπευτή κ.ά.


Ερώτηση στη Βουλή

Το θέμα ανέδειξαν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με ερώτησή τους στον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, στην οποία επισημαίνουν ότι η είδηση του λουκέτου “έχει προκαλέσει την αναστάτωση των αυτοδιοικητικών φορέων, των υποψήφιων σπουδαστών, αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής” και ρωτούν μεταξύ άλλων “ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου αναφορικά με τη λειτουργία του Δημόσιου ΙΕΚ Βάρης;” και “πώς σκοπεύει το Υπουργείο να στηρίξει την επαγγελματική εκπαίδευση στην περιοχή των Μεσογείων και συγκεκριμένα στους Δήμους Βάρης–Βούλας-Βουλιαγμένης, Κρωπίας, Σαρωνικού κλπ;”.

Ψήφισμα αντίθεσης

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στην τελευταία του συνεδρίαση συζήτησε εκτάκτως το θέμα και υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα αντίθεσης στο δρομολογημένο κλείσιμο της εκπαιδευτικής μονάδας.

Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει:

“Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά και την αγανάκτησή μας για την εσπευσμένη και πρόχειρη απόφασή του Υπουργείου Παιδείας για αναστολή λειτουργίας του ΙΕΚ Βάρης αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής δεδομένης της γενικότερης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης που βιώνει η χώρα.

Το Υπουργείο Παιδείας, προχώρησε αβίαστα στην αναστολή λειτουργία μίας εκπαιδευτικής δομής η οποία, επί σειρά ετών, καταρτίζει επαγγελματικά τους νέους της ευρύτερης περιοχής μας και παρουσιάζει, κάθε χρόνο, αυξημένη ζήτηση για τα τμήματα που παρέχονται κάποια από τα οποία, το σχολικό έτος 2016-2017, δεν λειτούργησαν λόγω άρνησης της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, παρόλο που και εμείς ως Δημοτική Αρχή το ζητήσαμε και εγγράφως στις 21 Οκτωβρίου του 2016.

Ως Δημοτική Αρχή που γνωρίζει τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και σεβόμενοι τους πολίτες μας καταγγέλλουμε την προχειρότητα και ίσως την σκοπιμότητα της απόφασης αυτής η οποία, εγείρει σειρά ερωτηματικών για τη μεθόδευση που προηγήθηκε και εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας προς όλες τις κατευθύνσεις”.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα που αφορούν τα Δημόσια ΙΕΚ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr