Οι απόφοιτοι ΙΕΚ (ΣΑΕΚ) να μην συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται ως απόφοιτοι Λυκείου

Διευθυντές ΔΙΕΚ: Οι απόφοιτοι ΙΕΚ (ΣΑΕΚ) να μην συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται ως απόφοιτοι Λυκείου

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Δημοσίων ΙΕΚ ενημέρωσε και για τους αγώνες της Ένωσης για την αποφυγή του κλεισίματος των Δ.ΙΕΚ.

Εξι προτάσεις για τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο της Επαγγελματικής Κατάρτισης που ψηφίζεται αύριο στη Βουλή, κατέθεσε στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων η Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Δημοσίων ΙΕΚ.


Ανάμεσα σε αυτές, είναι η αναγνώριση των πιστοποιημένων αποφοίτων Σ.Α.Ε.Κ. (όπως θα μετονομαστούν τα ΙΕΚ) στις προσλήψεις ως ΤΕ και όχι ως ΔΕ.

Πολλές και σοβαρές πλευρές των επιπτώσεων που θα έχει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση αναδείχθηκαν κατά τη προχτεσινή ακρόαση φορέων που έγινε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. 

Για παράδειγμα αποκαλύφθηκε ότι η μετονομασία από μόνη της δεν αναβαθμίζει την εκπαίδευση στα ΙΕΚ, ενώ στηλιτεύτηκε για μια ακόμη φορά η διατήρηση των εξετάσεων στον ΕΟΠΠΕΠ μετά το πτυχίο κ.ά. 

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο προβλέπει για τα αναβαπτισμένα ΙΕΚ σε ΣΑΕΚ (Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης) ότι «ο απολυτήριος τίτλος που παρέχουν είναι προσόν διορισμού στην εκπαιδευτική κατηγορία ΔΕ, σύμφωνα με το ΠΔ 85/2022 (Α' 232)». Με άλλα λόγια, αντιμετωπίζονται ως απόφοιτοι Λυκείου στον διορισμό τους στο Δημόσιο, ανεξάρτητα από τα 2,5 ή και 3 χρόνια σπουδών και πρακτικής άσκησης, ενώ αναζωπυρώνεται και η συζήτηση που άνοιξε πέρσι για τους σπουδαστές καλλιτεχνικών σπουδών.

Επιβεβαιώθηκε ότι η ανεπαρκής και προβληματική ΚΥΑ που είχε αναγκαστεί να φέρει η κυβέρνηση πέρσι, θορυβημένη από τις παρατεταμένες και μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών και των σπουδαστών και προέβλεπε την εισαγωγή νέας μισθολογικής κατηγορίας, Καλλιτεχνικού Εργου (ΚΕ), για τους καλλιτέχνες που εργάζονται στους ΟΤΑ, δεν ήταν παρά ένας «ελιγμός» για να κάμψει τις αντιδράσεις. 

Τα αιτήματα των σπουδαστών των δημόσιων ΙΕΚ μετέφερε στη Βουλή η πρόεδρος του Συλλόγου τους από την Αττική (ΣΥΣΔΙΕΚ), Φωτεινή Δούλη, σημειώνοντας ότι «ήδη μέσα στις σχολές με Γενικές Συνελεύσεις το νομοσχέδιο αυτό απορρίπτεται από την πλειοψηφία των σπουδαστών».

Αναλυτικά οι προτάσεις της ΠΑΝΕΔΔΙΕΚ

Το Δ.Σ. της ΠΑΝΕΔΔΙΕΚ έχοντας μελετήσει τον νέο νόμο για την αναβάθμιση της ΕΕΚ και παρά την πρόωρη αιφνίδια κατάθεσή του προς ψήφιση εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο κ. Αναστάσιο Κακούρο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στις 15.01.2024, κατόπιν σχετικής προσκλήσεως.

Ο Πρόεδρος δήλωσε την στήριξη της ΠΑΝΕΔΔΙΕΚ στις μεταρρυθμιστικές ενέργειες της κυβέρνησης, αφού στοχεύουν στην αναβάθμιση αυτής κάνοντας σχετική μνεία στα θετικά του υπό ψήφιση νόμου και παραλλήλως κατέθεσε τις προτάσεις της Ένωσης, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

  1. Οργανωτικός συντονιστής: Να προστεθεί στα προαπαιτούμενα 4ετής θητεία σε διευθυντική θέση δομής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και Οργάνωση - διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων
  2. Αναγνώριση των πιστοποιημένων αποφοίτων Σ.Α.Ε.Κ. στις προσλήψεις ως ΤΕ και όχι ως ΔΕ
  3. Επεξεργασία και νομοθετική ρύθμιση σχετικής οικονομικής αυτοτέλειας Κ.Ε.Ε.Κ. και Σ.Α.Ε.Κ.
  4. Διασφάλιση της υλοποίησης των ήδη εγκεκριμένων και διαπιστευμένων προγραμμάτων ERASMUS+ από τις επιμέρους δομές μετά την ίδρυση των Κ.Ε.Ε.Κ. με δεδομένο το δικαίωμα υποβολής σχετικής αίτησης από κάθε αυτόνομη δομή
  5. Άμεση δρομολόγηση της ηλεκτρονικής διαδικασίας της ήδη νομοθετημένης αξιολόγησης των εκπαιδευτών
  6. Πρόταση αύξησης του επιδόματος των διευθυντών Σ.Α.Ε.Κ. δεδομένης της ανωτεροποίησης αυτών

Επί των κατατεθειμένων προτάσεων και όχι μόνον δόθηκαν από τον Πρόεδρο εμπεριστατωμένες απαντήσεις σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής, ο οποίος περαίνοντας ενημέρωσε για τους αγώνες της Ένωσης για την αποφυγή του κλεισίματος των Δ.ΙΕΚ καθώς και την αρωγή της σε προηγούμενες θετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Τέλος τα ΔΙΕΚ - Έρχονται οι ΣΑΕΚ / Ιδρύονται εξήντα πολυδύναμα campus

Σύλλογος Σπουδαστών Δ.Ι.Ε.Κ. Αττικής: «Από βαφτίσια χορτάσαμε, από ουσία τίποτα!»

Οπως επισημαίνει ο Σύλλογος Σπουδαστών Δ.Ι.Ε.Κ. Αττικής με το σχέδιο νόμου υπό τον παραπλανητικό τίτλο «Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης», που κατατέθηκε χτες στη Βουλή προς ψήφιση, παράλληλα με τις αντιδραστικές αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω ευθυγράμμιση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με τις απαιτήσεις των επιχειρηματιών, συντηρώντας ταυτόχρονα τα προβλήματα στις σχολές.

«Ξέρουμε καλά ότι το νομοσχέδιο για την ΕΕΚ δεν είναι άσχετο από τις υπόλοιπες αντιδραστικές αλλαγές που προσπαθούν να περάσουν στην Εκπαίδευση, ιδιαίτερα με την απαράδεκτη προσπάθεια να ιδρυθούν ιδιωτικά ΑΕΙ και στη χώρα μας! Να έχουν καλά στο μυαλό τους ότι δεν θα τους περάσει! Φοιτητές και σπουδαστές μαζί μπορούμε να τους εμποδίσουμε, μπορούμε συλλογικά και αγωνιστικά να κάνουμε πράξη τις δίκαιες διεκδικήσεις για πραγματική αναβάθμιση των σπουδών μας, για πιστοποιήσεις και πτυχία με αξία!».

«Στο νομοσχέδιο αυτό οι σπουδάστριες και οι σπουδαστές των Δημόσιων ΙΕΚ της χώρας μας δεν βρίσκουμε "μισή γραμμή" που να αφορά τις πραγματικές ανάγκες μας, τα αιτήματα που θέσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Αιτήματα τα οποία στήριξαν μαζικά πάνω από 4.300 σπουδάστριες και σπουδαστές που συμμετείχαν στις εκλογές του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής τον προηγούμενο μήνα», σημειώνει ο ΣΥΣΔΙΕΚ Αττικής. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr