Σπουδαστές ΔΙΕΚ: Η Υπουργός Παιδείας μάλλον δεν έχει περάσει ούτε έξω από τα εργαστήρια και τις αίθουσες πολλών ΙΕΚ

Σπουδαστές ΔΙΕΚ: Η Υπουργός Παιδείας μάλλον δεν έχει περάσει ούτε έξω από τα εργαστήρια και τις αίθουσες πολλών ΙΕΚ

Δημόσια ΙΕΚ: Ανακοίνωση Συλλόγου Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ για το άνοιγμα των Σχολών:

"Ακούσαμε με προσοχή τις δηλώσεις της κας Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολών που προγραμματίζεται για τις 18 Μαΐου και τα μέτρα που προβλέπονται.


Περιμέναμε μήπως πέρα από αυτές τις τέσσερις κουκκίδες πει και κάτι που έστω να διορθώνει τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε τόσο πριν την πανδημία και έχουν οξυνθεί αυτή την περίοδο. Το μόνο που εισπράξαμε ήταν ανασφάλεια για τη ζωή και τις σπουδές μας αφού: 

Μας κάνει εντύπωση πως ακριβώς θα πραγματοποιούνται τα μαθήματα όταν ανά τμήμα θα πρέπει να είναι 15 άτομα ο μέγιστος αριθμός και μάλιστα με 1,5 μέτρο απόσταση… Μάλλον δεν έχει περάσει ούτε έξω από τα εργαστήρια και τις αίθουσες πολλών ΙΕΚ.

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν μεγαλύτερες τάξεις, θρανία, καρέκλες, εξοπλισμός, αντισηπτικά σε όλους τους χώρους αλλά και καλύτερη καθαριότητα των χώρων, την ίδια ώρα που τα ΙΕΚ στεγάζονται σε κτίρια που το πρωί είναι σχολεία, το απόγευμα ΙΕΚ, απογευματινά ΕΠΑΛ, αλλά και σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. 

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν περισσότεροι εκπαιδευτές γιατί οι υπάρχοντες μέχρι στιγμής τρέχουν από ΙΕΚ σε ΙΕΚ για να συμπληρώσουν ώρες μπας και βγάλουν το μήνα με τα χρήματα που παίρνουν ως ωρομίσθιοι!

Ακόμη εντύπωση μας κάνει για ποια εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζόμενων μιλάει η Υπουργός, όταν όλο αυτό τον καιρό η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν λειτούργησε παρά τα μεγάλα λόγια για “100% επιτυχία”.

Νέα αδιέξοδα μας φέρνουν οι ημερομηνίες λήξης του εξαμήνου και η αύξηση κατά 2 ώρες του ημερήσιου προγράμματος όταν πολλοί συνάδελφοι μας δουλεύουν παράλληλα με τη σχολή, έχουν κλείσει πολύ καιρό πριν να δουλέψουν σεζόν το καλοκαίρι όπου για πολλούς είναι το κύριο εισόδημα εκείνων και των οικογενειών τους.

Εμείς ξέρουμε πως:

Οι σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ είναι σε οριακή κατάσταση, όχι λόγω του κορονοϊού, αλλά λόγω του ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο μας έχουν αφήσει απροστάτευτους, όπως και τις οικογένειές μας! Θα επιστρέψουμε κανονικά στην απλήρωτη πρακτική μας άσκηση, την ίδια στιγμή που στην οικογένειά μας μετράμε απολύσεις, ανεργία, απλήρωτη κι αδήλωτη εργασία, μειώσεις μισθών.

Αυτά που ακούσαμε όλοι προσεκτικά θα μπορούσε να μας τα στείλει και με mail όπως κάνουμε μάθημα στα ΙΕΚ, δεν χρειαζόταν να βγει στην τηλεόραση η κυρία υπουργός.

Δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μείνει κανένας σπουδαστής μόνος του σε αυτή την κατάσταση που μας έχουν δημιουργήσει!

Απαιτούμε εδώ και τώρα από το Υπουργείο και την κυβέρνηση:

  • Έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για να αναβαθμιστούν άμεσα εργαστήρια, αίθουσες, υποδομές, ώστε, να μπορούν να καλύψουν τις νέες ανάγκες που θα έχουν προκύψει.
  • Να προσληφθούν καθηγητές με μόνιμη σχέση εργασίας.
  • Να δοθεί κονδύλι χρηματοδότησης, προκειμένου να εξασφαλιστούν μέτρα πρόληψης και υγιεινής (αντισηπτικά, απολυμάνσεις). Να ενισχυθούν και να σταθεροποιηθούν τα μέτρα καθαριότητας και υγιεινής. Το διάστημα που τα Δ.ΙΕΚ παραμένουν κλειστά να προχωρήσει ο καθαρισμός και η απολύμανση όλων των χώρων τους.
  • Εφόσον θα συνεχίζεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευσης να παρθούν από το Υπουργείο Παιδείας, όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει για όλους τους σπουδαστές πανελλαδικά. Να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι σπουδαστές θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε υπολογιστή και σύνδεση στο διαδίκτυο, ότι θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση.
  • Να διαμορφωθεί και να δημοσιευτεί ανά ειδικότητα το ολοκληρωμένο σχέδιο από το υπουργείο Παιδείας για την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού έτους 2019-2020 (αναπλήρωση διδακτικών ωρών εργαστηριακών μαθημάτων, πρόσληψη εκπαιδευτών, αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής, αύξηση στο ύψος των αναγκών της κρατικής χρηματοδότησης για τα Δ.ΙΕΚ).
  • Με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου άμεσα να δοθεί το επίδομα ενοικίου σε όλους τους σπουδαστές από επαρχία.
  • Όλοι οι σπουδαστές που μένουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους να μπορούν να σιτίζονται δωρεάν με ευθύνη του Υπουργείου.
  • Να δικαιούνται όλοι οι σπουδαστές μειωμένο εισιτήριο καθώς δεν έχει δοθεί ακόμη το πάσο σε όλους τους σπουδαστές.
  • Όλοι οι σπουδαστές που δούλευαν παράλληλα με την απλήρωτη πρακτική άσκηση και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους, αλλά όχι της πρακτικής τους να ενταχθούν άμεσα στο έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ.
  • Όλοι οι σπουδαστές που έκαναν πρακτική αλλά και οι άνεργοι σπουδαστές να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ όλοι ανεξαιρέτως.

Δύναμη και αισιοδοξία” μας δίνει η συλλογική διεκδίκηση για τις σπουδές που έχουμε ανάγκη, για δουλειά με δικαιώματα! Αυτό είναι “μάθημα ζωής”! 

Γιατί μαζί είμαστε πιο δυνατοί! 

Για αυτό συνεχίζουν κι άλλοι συνάδελφοι να στέλνουν τις ανησυχίες τους στο Σύλλογο, να στέλνουν επιστολές με όσα εμπόδια συναντούν στις σπουδές τους, στη ζωή τους!

Για αυτό και την “επόμενη μέρα” με το άνοιγμα των σχολών θα δυναμώσουμε τον αγώνα μας για σύγχρονους όρους σπουδών και δουλειάς!"

Την ενημερωτική σελίδα για την Ενημέρωση των Σπουδαστών ΙΕΚ μπορείτε να την δείτε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα για τα ΔΙΕΚ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr