«Εγκαταλειμμένα» τα Δημόσια ΙΕΚ

«Εγκαταλειμμένα» τα Δημόσια ΙΕΚ

Απλήρωτοι εδώ και σχεδόν 9 μήνες παραμένουν οι καθηγητές των δημοσίων ΙΕΚ.

Από την αρχή της σπουδαστικής σεζόν, τον Οκτώβριο του 2017 – όπως έχουν καταγγείλει ακόμη και σε συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό Παιδείας, Δημήτρη Μπαξεβανάκη – δεν έχουν πληρωθεί ούτε μισό ευρώ!


Παρότι για να μπορούν να κάνουν το μάθημά τους με συνέπεια, αναγκάζονται οι ίδιοι να βάζουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώνουν για φωτοτυπίες ή άλλο υλικό που κρίνουν απαραίτητο. Καθώς ούτε καν γι’ αυτά – λένε – υπάρχουν κονδύλια.

Στις συνεχείς ενοχλήσεις τους προς τους υπεύθυνους του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης), που είναι ο αρμόδιος φορέας, είτε αποφεύγουν να τους απαντήσουν, είτε τους δίνουν αόριστες απαντήσεις, παραπέμποντας κάποια στιγμή στο μέλλον. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι προ του Πάσχα τους έλεγαν πως τα κονδύλια έχουν ήδη εκταμιευτεί για την πρώτη περίοδο και το θέμα έχει φύγει από το λογιστήριο. Μετά το Πάσχα άλλαξαν τροπάριο, λέγοντας πλέον πως είναι θέμα λογιστηρίου…

Όπως αναφέρει το Star, πηγές του υπουργείου Παιδείας πάντως διέρρεαν ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο έλεγχος για τις συμβάσεις τους: ούτε σχετικά με τις ώρες διδασκαλίας κάθε καθηγητή (υπάρχει πλαφόν 20 ώρες την εβδομάδα), ούτε για τις προσλήψεις τους, αν δηλαδή καθένας διδάσκει μαθήματα με βάση το αντικείμενό του.

Οι καθηγητές πάντως επιρρίπτουν την ευθύνη στο ίδιο το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, διότι κλήθηκαν παράτυπα να υπογράψουν συμβάσεις στο τέλος της πρώτης περιόδου, στα τέλη Φεβρουαρίου, και όχι στην αρχή! Οπότε είτε δεν θα υπήρχαν προβλήματα, είτε αν εμφανίζονταν κάποια λάθη – κυρίως από ενστάσεις για τις αναθέσεις διδασκαλίας ή από καθυστερημένες προσλήψεις – θα αντιμετωπίζονταν άμεσα. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος θα είχε ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν θα έμεναν τόσο καιρό απλήρωτοι.

Μάλιστα ολοκληρώνεται τον Ιούνιο και η δεύτερη περίοδος, χωρίς ακόμη –σύμφωνα με πληροφορίες- να έχουν κληθεί να υπογράψουν και τις νέες συμβάσεις τους.

Συνδικαλιστικές πηγές εξέφραζαν μεγάλο προβληματισμό πάντως για τις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας και γενικότερα της κυβέρνησης.

Θεωρούν είτε ότι υπάρχει πρόθεση οι σχετικές δαπάνες για την πληρωμή των εκπαιδευτικών να πάνε για την κάλυψη του δημόσιου χρέους –εμφανίζοντας πλαστά στοιχεία στην ουσία, ενόψει του νέου ελέγχου από τους δανειστές στις 14 Μαΐου-, είτε ότι υπάρχει σχέδιο απαξίωσης και κατάργησης των δημοσίων ΙΕΚ, προς όφελος των ιδιωτικών. Παρότι το έργο τους είναι να προετοιμάσουν την είσοδο ενηλίκων στην αγορά εργασίας και ο ρόλος τους έχει αναγνωριστεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι δημόσια ΙΕΚ λειτουργούν ακόμη και μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού, προκειμένου να βοηθήσουν τους κρατούμενους και να τους δώσουν εφόδια να επανενταχθούν κοινωνικά, μετά την αποφυλάκισή τους.

Την ενημερωτική σελίδα των Φοιτητών των Δημοσίων ΙΕΚ μπορείτε να την δείτε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα που αφορούν τα Δημόσια ΙΕΚ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr