Συχνές ερωτήσεις για σπουδές στα Δημόσια ΙΕΚ

Συχνές ερωτήσεις για σπουδές στα Δημόσια ΙΕΚ

Πόσο διαρκεί η φοίτηση στα Δημόσια ΙΕΚ; Η φοίτηση διαρκεί 5 εξάμηνα εκ των οποίων το 1 εξάμηνο είναι ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ και τα υπόλοιπα 4 σπουδών. Το εξάμηνο πρακτικής μπορεί να γίνει και κατά τη διάρκεια των εξαμήνων σπουδών (φυσικά εκτός ωραρίου κατάρτισης). 

Πώς κάνω την εγγραφή μου σε Δημόσιο ΙΕΚ; Κάνετε ηλεκτρονική αίτηση στην ιστοσελίδα της ΓΓΔΒΜ και αν επιλεγείτε τότε εγγράφεστε στο ΙΕΚ που επιλεγήκατε. Εδώ μπορείτε να βρείτε και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να φέρετε για την εγγραφή σας.


Που και Πότε γίνονται αιτήσεις για τα Δημόσια ΙΕΚ; Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου και μέσω της ιστοσελίδας της ΓΓΔΒΜ (http://www.gsae.edu.gr). Οι ημερομηνίες των αιτήσεων ανακοινώνονται από την ιστοσελίδα της ΓΓΔΒΜ οπότε θα πρέπει να ενημερώνεστε μέσω αυτής. Η προκήρυξη των νέων ειδικοτήτων γίνεται συνήθως μέσα στο καλοκαίρι πριν την έναρξη των μαθημάτων οπότε γίνονται και οι ηλεκτρονικές αιτήσεις επιλογής.

Είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση στα Δημόσια ΙΕΚ; Είναι υποχρεωτική σε όλα τα μαθήματα και το όριο των απουσιών είναι το 10% των συνολικών ωρών του κάθε μαθήματος για τις 15 εβδομάδες που διαρκεί η κατάρτιση του κάθε εξαμήνου. (Για παράδειγμα αν το μάθημα διδάσκεται 2 ώρες ανά εβδομάδα και άρα συνολικά 2ωρες Χ 15εβδ = 30ωρες, ο μέγιστος αριθμός απουσιών που μπορεί να κάνει ο καταρτιζόμενος είναι 3 για το συγκεκριμένο μάθημα). 

Ποια είναι τα δίδακτρα στα Δημόσια ΙΕΚ; Η φοίτηση στα Δημόσια ΙΕΚ είναι πλέον δωρεάν. 

Ποια είναι η ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων; Ημερομηνίες μαθημάτων ανακοινώνονται πριν την έναρξή τους τον Οκτώβριο για το φθινοπωρινό εξάμηνο και τον Φεβρουάριο για το Εαρινό εξάμηνο κατάρτισης. 

Ποιες είναι οι τελευταίες ειδικότητες που έχουν ανακοινωθεί; Βρείτε τις ειδικότητες του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους εδώ... 

Τι πρέπει να κάνω εάν περάσω σε Δημόσιο ΙΕΚ; Οι επιτυχόντες υποψήφιοι πρέπει προσέλθουν απαραιτήτως (εντός των προθεσμιών που ανακοινώνονται), στα αντίστοιχα Δημόσια ΙΕΚ (ΔΙΕΚ) για να υποβάλουν Αίτηση Εγγραφής. Σχετικές πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ.

Ποιά δικαιολογητικά χρειάζονται για την εγγραφή στο ΙΕΚ; Σχετικά με την εγγραφή σας στο ΙΕΚ που επιλεγήκατε, θα χρειαστούν:

  • Απολυτήριος Τίτλος Λυκείου (Γενικό, ΤΕΕ, ΕΛΑΛ, ΕΠΑΣ ΤΕΛ κα) (+επικυρωμένο αντίγραφο)
  • Φωτοτυπία Ταυτότητας (+επικυρωμένο αντίγραφο)
  • Πιστοποιητικό Πολυτεκνίας - Τριτεκνίας (Μοριοδοτούνται επιπλέον, εφόσον υπάρχουν)
  • Επαγγελματική Προϋπηρεσία στην αιτούμενη ειδικότητα. (Μοριοδοτείται επιπλέον, εφόσον υπάρχει)
  • Οι αλλοδαποί πρέπει να προσκομίσουν άδεια παραμονής και αν δεν έχουν αντίστοιχο τίτλο από σχολείο της χώρας μας, πιστοποιητικό Ελληνομάθειας.

Τι γίνεται με την Πιστοποίηση; Για όλα τα τελευταία νέα σχετικά με την πιστοποίηση μπορείτε να δείτε εδώ.

Πότε και πώς ξεκινάω πρακτική άσκηση αποφοίτου; Η πρακτική ξεκινάει κάθε 1 ή 15 του μήνα. Για να ξεκινήσετε πρακτική άσκηση θα πρέπει να είστε απόφοιτος/η κάποιου ΙΕΚ χωρίς να έχετε πιστοποιηθεί στην ειδικότητα που θα κάνετε πρακτική.

Την ενημερωτική σελίδα για τα Δημόσια ΙΕΚ μπορείτε να την δείτε εδώ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr