ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΔΙΕΚ: Δεν μπορούν να γίνουν μαθήματα και εξετάσεις, πληρώνουν οι Σπουδαστές από την τσέπη τους

ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΔΙΕΚ: Δεν μπορούν να γίνουν μαθήματα και εξετάσεις, πληρώνουν οι Σπουδαστές από την τσέπη τους

Δημόσια ΙΕΚ: Εικόνα διάλυσης, στην κυριολεξία, παρουσιάζουν τα δημόσια ΙΕΚ, προκαλώντας την οργή των σπουδαστών και των Διευθυντών των σχολικών μονάδων.

Δεν μπορούν να γίνουν εξετάσεις αφού δεν λειτουργούν τα φωτοτυπικά χωρίς toner και φωτοτυπικό χαρτί, οι εκτυπωτές χωρίς μελάνια, ενώ δεν υπάρχουν κόλες για τους διαγωνισμούς.


Οι Διευθυντές των ΙΕΚ (μέσω της Πανελληνίας Ένωσης Διευθυντών Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης) με επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και τον αρμόδιο υφυπουργό Δ. Μπαξεβανάκη, περιγράφουν την κατάσταση ως εξής:

Παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε ΑΜΕΣΑ για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών προκειμένου να μπορέσουν τα ΔΙΕΚ όλης της χώρας να ανταποκριθούν στο έργο τους ενόψει των τελικών εξετάσεων, το κλείσιμο του εξαμήνου και την έναρξη του επομένου.

Στα ΔΙΕΚ τελείωσε όλο το χειμερινό εξάμηνο, χωρίς ΚΑΘΟΛΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, χωρίς έντυπα - γραφική ύλη – toner – μελάνια - φωτοτυπικό χαρτί, ενώ ζητιάνεψαν τα υλικά εκπαίδευσης από επιχειρήσεις, οι οποίες ανταποκρίθηκαν για να γίνουν τα μαθήματα στις ειδικότητες της Μαγειρικής, Ζαχαροπλαστικής, Αρτοποιίας κλπ. Για όσα μαθήματα δεν έφτασαν τα προσφερόμενα υλικά εκπαίδευσης, από τις ευγενικές προσφορές, πλήρωσαν οι καταρτιζόμενοι από την τσέπη τους. Επίσης την γραφική ύλη για την εκπαίδευση την ανέλαβαν οι εκπαιδευτές και οι καταρτιζόμενοι.

Τώρα ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Δεν μπορούν να γίνουν εξετάσεις αφού δεν λειτουργούν τα φωτοτυπικά χωρίς toner και φωτοτυπικό χαρτί, οι εκτυπωτές χωρίς μελάνια, ενώ δεν υπάρχουν κόλες για τους διαγωνισμούς. Πρέπει να δώσετε άμεσα λύση στα τρέχοντα και να συζητηθούν οι ενέργειες για το επόμενο εξάμηνο, για το οποίο μεταξύ των άλλων προτείνουμε την υποβολή προϋπολογισμού από κάθε ΙΕΚ και διαχωρισμό των δαπανών σε:

  • Διοικητικές λειτουργικές δαπάνες – δαπάνες γραμματειακής υποστήριξης - συντήρησης εξοπλισμού και
  • δαπάνες υλικών εκπαίδευσης - προμηθειών νωπών πρώτων υλών και έκτακτες δαπάνες κλπ.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που απασχολεί τα ΔΙΕΚ είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιούν τα Δ.ΙΕΚ στο πλαίσιο Erasmus+ ήτοι:

  • Αποπληρωμή παλαιών προγραμμάτων που ολοκληρώθηκαν στους δικαιούχους (20%), 
  • Πληρωμή προγραμμάτων τρεχούσης περιόδου που πραγματοποιήθηκαν με τα χρήματα που κατέβαλαν οι δικαιούχοι από τις τσέπες τους, 
  • Πραγματοποίηση υπολοίπων προγραμμάτων Erasmus 2017 και 
  • Προγραμματισμός για την υποβολή των νέων προγραμμάτων του Erasmus 2018. 

Παρακαλούμε για άμεση αντιμετώπιση του θέματος που μεταξύ των άλλων άπτεται της «αξιοπιστίας» των ελληνικών Δ.ΙΕΚ έναντι των ευρωπαίων εταίρων τους, που με πολύ κόπο και με πολύ επαγγελματισμό και για πολλά χρόνια έχουν οικοδομήσει.

Με την ελπίδα ότι θα βοηθήσετε τα Δ.ΙΕΚ της χώρας να συνεχίσουν να επιτελούν το δύσκολο αλλά αναγκαίο έργο τους, για το καλό της Επαγγελματικής Κατάρτισης και των νέων της Πατρίδας μας. Παρακαλούμε για άμεση συνάντηση προκειμένου να δοθούν λύσεις στα αδιέξοδα των Δ.ΙΕΚ.

  • Την ενημερωτική σελίδα των Δημοσίων ΙΕΚ μπορείτε να την δείτε εδώ.

Μετακίνηση των Σπουδαστών ΔΙΕΚ με μειωμένο κόμιστρο στα ΜΜΜ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr