Αλλάζουν όνομα τα ΙΕΚ!

Αλλάζουν όνομα τα ΙΕΚ!

Ενημέρωση ΙΕΚ: Ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε για την επαγγελματική κατάρτιση ανήγγειλε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει να «χτίσει» επάνω στο πλαίσιο της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με δεδομένο ότι «χρειαζόμαστε περισσότερους ειδικούς σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, με βάση τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας».

Θα τεθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, σε δημόσια διαβούλευση και θα περιλαμβάνει τη δημιουργία 60 στοχευμένων δομών, τα ΕΠΑΛ, τα σημερινά ΙΕΚ που θα μετονομαστούν σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης - Σ.ΑΝ.Ε.Κ. και θα συνυπάρχουν με τα επαγγελματικά εργαστήρια, όχι σαν χωριστές οντότητες, αλλά κάτω από την ομπρέλα ενός γραφείου διασύνδεσης με την αγορά.


Ο στόχος, είπε, είναι σε αυτές τις δομές να ενταχθούν 130 νέα επαγγέλματα, με χρηματοδότηση 114 εκατ. ευρώ το ταμείο ανάπτυξης. Θα γίνει ένας ακόμα πυλώνας ανάπτυξης της χώρας και της εθνικής οικονομίας.

Την ενημερωτική σελίδα των Σπουδαστών ΙΕΚ μπορείτε να την δείτε, εδώ.

Οι ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΙΕΚ και στο Viber, αποκτήστε πρόσβαση πατώντας εδώ.

Τι δήλωσε στη Βουλή

Με το πρώτο νομοθέτημα του υπουργείου Παιδείας το 2024 τα ΙΕΚ θα ονομαστούν σχολές ανώτερης επαγγελματικής εκπαίδευσης

Στους στόχους που έχει θέσει το υπουργείο Παιδείας για το επόμενο έτος αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού. Όπως είπε, ο προϋπολογισμός για τη νέα χρονιά δείχνει αύξηση των πόρων για την παιδεία στα 255 εκατομμύρια ευρώ, ενώ «από το 2019 έχει αυξηθεί κατά 16% και αυτό αντανακλά το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού στα θέματα και τις επενδύσεις στην παιδεία. Το πρώτο νομοθέτημα που θα φέρει η Βουλή τον νέο χρόνο αφορά μια σειρά δράσεων. Μεταξύ άλλων, 140 εκατομμύρια ευρώ θα «προικίσουν» 60 στοχευμένες δομές τύπου campus ενώ τα ΙΕΚ θα ονομαστούν σχολές ανώτερης επαγγελματικής εκπαίδευσης».

Μιλώντας για την ανώτατη εκπαίδευση, σημείωσε ότι είναι σημαντικό να «να αποδεσμευτεί από τα δεσμά της κρατικής γραφειοκρατίας και του κρατικού μονοπωλίου» και πρόσθεσε ότι «η διεθνοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου θα συνεχιστεί με ένταση». Στόχος, όπως εξήγησε, είναι 40.000 Έλληνες φοιτητές να βρουν το εκπαιδευτικό πεπρωμένο τους στην Ελλάδα αλλά να γίνει και η χώρα μας τόπος προσέλκυσης για ξένους φοιτητές. Όπως εξήγησε, η χώρα μας είναι ήδη 8η στην προτίμηση των Αμερικανών φοιτητών. Ο κ. Πιερρακάκης, τόνισε ότι «επενδύοντας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στο δημόσιο πανεπιστήμιο απελευθερώνουμε το χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το κρατικό μονοπώλιο με κανόνες και αυστηρά ποιοτικά κριτήρια».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr