«Παγώνει» το λουκέτο για το Τμήμα Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Πελοποννήσου

«Παγώνει» το λουκέτο για το Τμήμα Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Πελοποννήσου

Πριν από πέντε χρόνια, αργά το απόγεμα, επισκέφθηκε τα γραφεία της εφημερίδας «Θάρρος» ένας κύριος γύρω στα 65. Όταν η εφημερίδα τον ρώτησε το λόγο της επίσκεψής του, εκμυστηρεύτηκε ότι έφτασε μέχρι την οδό Σταδίου για να εκφράσει τα έντονα παράπονα και τη δυσαρέσκειά του, με αφορμή την απόφαση του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, να κλείσει το Τμήμα Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Καλαμάτας, αποφασίζοντας να ολοκληρώσει τη λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. «Εάν δεν υπήρχε το συγκεκριμένο Τμήμα, προσωπικά δε θα έβγαινα ποτέ από το… τούνελ του τραυλισμού", μας είπε.

Η ανθρώπινη αντίδραση του όπως αναφέρει η εφημερίδα «Θάρρος» έδωσε τη δυνατότητα να καταλάβουμε εφάπαξ την αξία ύπαρξής του στην πόλη, αλλά και τη στενή του σύνδεση με την τοπική κοινωνία. Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια του ΤΕΙ, με έντονα στοιχεία εξωστρέφειας, αλλά και μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των υποψήφιων φοιτητών.


Ο πρόεδρος του τμήματος, Δημήτρης Πετρόπουλος, με μια σκληρή επιστολή του τότε μιλούσε για παιχνίδι συμφερόντων πίσω από την απόφαση λουκέτου του τμήματος. «Η απόφαση του υπουργείου για το βίαιο κλείσιμο και μεταφορά του Τμήματος Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Καλαμάτας στην Πάτρα δημιουργεί σειρά ερωτημάτων. Το υπουργείο δεν έχει πείσει κανέναν από πού προκύπτει το όφελος για τους σημερινούς ενεργούς φοιτητές του Τμήματος στην Καλαμάτα, ούτε έχει αναδείξει πώς θα προκύψουν δημοσιονομικά οφέλη για το σύνολο της χώρας.

Το σίγουρο είναι ότι ένα Τμήμα που έχει πετύχει την αποστολή του, δηλαδή επιστημονική κατάρτιση, σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών και σύνδεση με την κοινωνία, αυτό το Τμήμα τιμωρείται. Αναλυτικά στοιχεία για το Τμήμα έχουν δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν και είναι γνωστά όχι μόνο στην πόλη της Καλαμάτας και στη Μεσσηνία, αλλά και σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Η μεγάλη αναντιστοιχία και η αδιαλλαξία των αποφάσεων του υπουργείου γεννά μια σειρά ερωτημάτων. Το βασικότερο από αυτά είναι ποιοι ωφελούνται; Σίγουρα όχι οι σπουδαστές, οι οικογένειές τους και η κοινωνία. Οφέλη σίγουρα από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που λειτουργούν στην πόλη μας", ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τα χρόνια πέρασαν και η απόφαση αιωρούνταν πάνω από το κεφάλι του ΤΕΙ και του Τμήματος. Τον τελευταίο χρόνο, περίπου, η διοίκηση του ιδρύματος πήρε το θέμα… ζεστά και άρχισε έναν μαραθώνιο προσπαθειών, προκειμένου να πείσει το υπουργείο Παιδείας να αλλάξει την απόφασή του.

Κατατέθηκε από το Ίδρυμα εμπεριστατωμένη και κοστολογημένη αιτιολόγηση του αιτήματος με όλα τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά αριστείας του Τμήματος, ενώ σημειώθηκε συμπαράσταση στο θέμα αυτό, που είχε εκφραστεί στο παρελθόν και είναι δεδομένη και σήμερα, από όλη την κοινωνία της Καλαμάτας και ευρύτερα της Μεσσηνίας.

Το υπουργείο φάνηκε ότι το ξανασκέφτηκε, μέχρι που ήρθε ο ανασχηματισμός και τα πράγματα πισωγύρισαν ξανά. Δεύτερες σκέψεις, όμως, του νέου υπουργού Κώστα Γαβρόγλου φαίνεται να δίνουν και πάλι το «φιλί της ζωής» στο Τμήμα.

Ειδικότερα, «παγώνει» το λουκέτο για ένα χρόνο, ώστε μέσα σε αυτό το διάστημα να αποφασιστεί η τύχη των τμημάτων στο πλαίσιο των ευρύτερων αποφάσεων για τη διασύνδεση πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr