Μεταπτυχιακό «Αντισεισμική και Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατασκευών»

Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Πειραιά οργανώνει και λειτουργεί Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Αντισεισμική και Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατασκευών και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Σκοπός του Μεταπτυχιακού Προγράμματος είναι να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς των Μηχανικών για γνώση, ώστε να είναι ικανοί να εκπονούν Στατική Μελέτη Ενίσχυσης και Επισκευής Υφιστάμενης Κατασκευής (Οπλισμένου Σκυροδέματος, Μεταλλικής ή Φέρουσας Τοιχοποιίας) με τη χρήση ΚΑΝΕΠΕ και Αντισεισμικών Κανονισμών, όπως απαιτείται σήμερα από τις Πολεοδομίες για κάθε έκδοση Οικοδομικής Αδείας για Προσθήκη, Ενίσχυση ή Επέκταση Υφισταμένης κατασκευής. Επίσης, οι απόφοιτοι του Μεταπτυχιακού Προγράμματος θα είναι σε θέση να κάνουν Ενεργειακή Αναβάθμιση της κατασκευής χρησιμοποιώντας υλικά φιλικά προς το περιβάλλον με στόχο την Αειφόρο ανάπτυξη. Έτσι, κατά την φοίτηση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος εξετάζονται εκτενώς οι παρακάτω τέσσερις θεματικές περιοχές:

Ο Αντισεισμικός Σχεδιασμός των Κατασκευών (με την χρήση Ευρωκωδίκων ή Ελληνικών κανονισμών), οι οποίες αποτελούνται από Οπλισμένο Σκυρόδεμα ή Χάλυβα ή Τοιχοποιία ή Λιθοδομή.


Η Προσομοίωση και ο Υπολογισμός κατασκευών Πολιτικού Μηχανικού με την χρήση Λογισμικού σε Η/Υ, όπως ανάλυση με Πεπερασμένα Στοιχεία, Στατική και Δυναμική Ανάλυση.

Η Ενεργειακή Αναβάθμιση κτιρίων ή επαγγελματικών χώρων, όπως επίσης και η Αντισεισμική αναβάθμισή τους με Ενίσχυσή ή Επισκευή τους με Υλικά φιλικά προς την Αειφόρο ανάπτυξη.

Η Διοίκηση και Διαχείριση των έργων και των κατασκευών με ταυτόχρονη Αποτίμηση της Αντοχής τους με Άμεσες μεθόδους ή μή Καταστροφικές Μεθόδους και η Εκτίμηση των πάσης φύσεως απωλειών (ανθρώπινες, κοινωνικές, οικονομικές και τεχνικές) λόγω σεισμικού κινδύνου.

Στόχος του Π.Μ.Σ. είναι η απόκτηση εξειδικευμένης επιστημονικής γνώσης και δεξιοτήτων από τους συμμετέχοντες στα προαναφερθέντα αντικείμενα, ώστε να επιτύχουν:

την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους για την ανάλυση και επίλυση προβλημάτων, που ανακύπτουν στην μελέτη, επίβλεψη, κατασκευή και διοίκηση ενός έργου.

την απόκτηση επαρκούς γνωστικού υποβάθρου, χρήσιμου για εκπόνηση Στατικής Μελέτης Νέων ή Μελέτης Επισκευής ή Ενίσχυσης Υφισταμένων Κατασκευών, αντίστοιχα.

Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα χρησιμοποιεί τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο:

Τις μεθοδολογίες που προέρχονται από τα επιστημονικά πεδία της Αντοχής Υλικών, της Στατικής, της Δυναμικής ανάλυσης κατασκευών, της Προσομοίωσης κατασκευών με την χρήση Πεπερασμένων Στοιχείων, της Διοίκησης και Διαχείρισης Έργων, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην Μελέτη κατασκευών και στην Αναβάθμισή τους (Αντισεισμική και Ενεργειακή) με Επισκευή ή Ενίσχυσή τους, αντίστοιχα, σε Αειφόρο ανάπτυξη.

Τις τεχνικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις για το σχεδιασμό και ανάλυση κατασκευών Πολιτικού Μηχανικού από διάφορα υλικά και με εκτίμηση των αντοχών τους με διάφορες μεθόδους.

Τη χρήση και αποτελεσματική εφαρμογή διαθέσιμων Λογισμικών για την ανάλυση προβλημάτων Διαστασιολόγησης, Επισκευής ή/και Ενίσχυσης μιας Νέας ή Υφιστάμενης κατασκευής.

Την αξιοποίηση της διαθέσιμης τεχνολογίας πληροφορίας και γνώσης για την δημιουργία κατασκευών Ενεργειακά αναβαθμισμένων με Αειφόρα υλικά.

Την εκτίμηση του Σεισμικού κινδύνου και τις αναμενόμενες απώλειες σε ανθρώπινο, τεχνικό και οικονομικό επίπεδο (Διαχείριση παραγωγής και Διοίκησης έργων με αποτίμηση σεισμικού κινδύνου και των επερχόμενων απωλειών σε διάφορα επίπεδα).

Στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα θα διδάσκουν καθηγητές του ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. (ΤΕΙ Πειραιά) και άλλοι αξιόλογοι Συνεργάτες.

Για περισσότερες πληροφορίες:

– τηλέφωνο: 210 538 1364 – 210 538 1184

– e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

– ιστοσελίδα

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr