Διπλή εξεταστική για όλα τα έτη σπουδών σε μόνιμη βάση διεκδικούν οι φοιτητές στο ΠΑΠΕΙ

Διπλή εξεταστική για όλα τα έτη σπουδών σε μόνιμη βάση διεκδικούν οι φοιτητές στο ΠΑΠΕΙ

Πανεπιστήμιο Πειραιώς: «Η οικονομική κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας εξακολουθει να είναι δυσμενής. Η οικονομική αυτή δυσπραγία έχει επηρεάσει τη μέση ελληνική οικογένεια σε όλους τους τομείς της διαβίωσής της, συνεπώς και στα έξοδα που δύναται να καλύπτει για την εκπαίδευση των παιδιών. Πολύ περισσότερο δε, επιβαρύνονται οι οικογένειες που καλούνται να καλύψουν οικονομικά τις σπουδές των παιδιών σε πόλη διαφορετική από τον τόπο διαμονής τους.

Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο των περικοπών που πράττουν πολλές οικογένειες για να επιβιώσουν σήμερα, αναγκάζονται να υποχρεώσουν τα παιδιά τους σε φοίτηση εξ αποστάσεως, με ενεργή συμμετοχή μόνο στις εξεταστικές περιόδους. Η έλλειψη πραγματικής επαφής όμως των εξ' αποστάσεως φοιτητών, ο αριθμός των οποίων είναι διόλου αμελητέος, με το αντικείμενο σπουδών τους, αυξάνει τις πιθανότητες αποτυχίας στις εξεταστικές περιόδους, ιδιαίτερα στα μεγαλύτερα έτη σπουδών, με αποτέλεσμα να παρατείνεται και η περάτωση των σπουδών τους και να επιβαρύνονται περισσότερο οικονομικά οι οικογένειες, λόγω των επιπλέον εξόδων μετακίνησης και περιστασιακής διαμονής των παιδιών τους κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου. 


Πάγια θέση μας αποτελεί η διευκόλυνση όλων των φοιτητών και η θέσπιση εύλογων μέτρων, τα οποία θα διευκόλυναν την περάτωση των σπουδών των φοιτητών σε αυτές τις δύσκολες εποχές, χωρίς παράλληλα να υποβαθμίζεται η ποιότητα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά αντιθέτως να αφουγκράζεται και να προσαρμόζεται στις ανάγκες και στα ρεαλιστικά προβλήματα του μέσου φοιτητή. Η διευκόλυνση της φοιτητικής κοινότητας μπορεί να επέλθει με την παροχή της δυνατότητας κάθε φοιτητή -εντός και εκτός κύκλου σπουδών- να εξετάζεται σε όλα τα μαθήματα ανεξαιρέτως ακαδημαϊκού εξαμήνου. Πρόκειται για μία θέση, η οποία αποτυπώθηκε με την περσινή ψήφιση της διπλής εξεταστικής από το σώμα της Βουλής των Ελλήνων για τους επί πτυχίω φοιτητές και η οποία είχε άμεσα αποτελέσματα καθώς πολλοί επί πτυχίω φοιτητές διευκολύνθηκαν με τη δυνατότητα εξέτασής τους σε όλα τα μαθήματα και την ταχύτερη περάτωση των σπουδών τους. 

Για το λόγο αυτό, ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, προτείνουμε εκ νέου τη διεξαγωγή και την καθιέρωση της διπλής-επαναληπτικής εξεταστικής για όλα τα έτη σπουδών σε μόνιμη βάση, αρχής γενομένης από την επερχόμενη εξεταστική περίοδο του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2020. Αποτελεί μία πρόταση, η οποία θα συνδράμει αποδεδειγμένα ώστε το φοιτητικό σύνολο να περατώσει σε ομαλές συνθήκες τις σπουδές του, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου η μέση οικογένεια δεν έχει την πολυτέλεια να χρηματοδοτεί τις σπουδές των παιδιών της για περισσότερα χρόνια από τον προγραμματισμένο κύκλο σπουδών. Είμαστε σίγουροι για την κατανόησή σας και χουμε την πεποίθηση ότι θα πράξετε τα δέοντα με γνώμονα το συμφέρον των ροιτητών.»

Τα παραπάνω τονίζει πρόταση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πανεπιστημίου Πειραιώς που υποβλήθηκε στο Πρύτανη του Ιδρύματος για την διεξαγωγή διπλής εξεταστικής για όλα τα έτη σπουδών

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr