Παραγωγή αγροτικών προϊόντων με τη χρήση ηλιακής ενέργειας ΤΕΙ Κρήτης: Παραγωγή αγροτικών προϊόντων με τη χρήση ηλιακής ενέργειας

Παραγωγή αγροτικών προϊόντων με τη χρήση ηλιακής ενέργειας

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του ΤΕΙ Κρήτης, για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων με τη χρήση ηλιακής ενέργειας, υπεγράφη την Τετάρτη στο Ηράκλειο. 

Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει δράσεις που θα αποτελέσουν τη βάση αφενός για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας αφυδάτωσης και ξήρανσης κρητικών αγροτικών προϊόντων, με τη χρήση ηλιακής ενέργειας, σε ελεγχόμενο περιβάλλον και αφετέρου για την προσπάθεια ενίσχυσης της σταφιδικής παραγωγής της Κρήτης. 


Τη σύμβαση, διάρκειας 12 μηνών που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια, υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Βαγγέλης Καπετανάκης, με την παρουσία της αντιπεριφερειάρχου Θεανώς Βρέντζου καθώς και καθηγητών και ερευνητών του ιδρύματος. 

Η πρωτοποριακή -όπως χαρακτηρίστηκε- μέθοδος έχει στόχο την αξιοποίηση όλης της παραγωγής του αμπελιού, με έναν τρόπο φιλικό στο περιβάλλον, χρηστικό για τους παραγωγούς και τα συσκευαστήρια επιτραπέζιων σταφυλιών. 

Κατά τη διάρκεια της υπογραφής της σύμβασης τονίσθηκε ότι «το πεδίο εφαρμογής και το εύρος χρήσης μιας τέτοιας δράσης δεν έχει να κάνει μόνο με την αποξήρανση της σταφίδας ή των άλλων νωπών προϊόντων και δεν στοχεύει αποκλειστικά στην αντικατάσταση της παραδοσιακής μεθόδου αποξήρανσης, αφού λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τη νέα τάση της αμπελουργίας που στρέφει τον καλλιεργητή στην παραγωγή κυρίως επιτραπέζιων σταφυλιών, με διευρυμένη περίοδο συγκομιδής, προσδοκά την αξιοποίηση των υποπροϊόντων αυτής της δραστηριότητας».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr