Πρωτοφανή τροπή παίρνει η υπόθεση δίωξης των πέντε φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου

Πρωτοφανή τροπή παίρνει η υπόθεση δίωξης των πέντε φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς η εκδίκασή της αναβλήθηκε για τις 7 Δεκεμβρίου 2015, ύστερα από αίτημα του καθηγητή Ι. Σαριδάκη, ο οποίος, εκτός από μάρτυρας κατηγορίας, δήλωσε και παράσταση πολιτικής αγωγής. Οι φοιτητές αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της παράνομης βίας και της διατάραξης οικιακής ειρήνης, δίωξη που αφορά την περίοδο 2011-2012 με τις έντονες κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα ενάντια στους νόμους Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου και ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν δεκάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου πραγματοποιώντας κατάληψη και ολιγόλεπτες ενημερωτικές παρεμβάσεις εν ώρα μαθήματος και οργανώνοντας αυτοδιαχειριζόμενο φοιτητικό στέκι. Ωστόσο, μόνο πέντε φοιτητές καταγγέλθηκαν στην Πρυτανεία από συμφοιτητές τους-μέλη της ΠΑΣΠ, και δύο καθηγητές, τον Σ. Κάτσιο, αντιπρύτανη Οικονομικών του Ιονίου Πανεπιστημίου, και τον Ι. Σαριδάκη, πρώην καθηγητή του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας. Η Πρυτανεία στη συνέχεια έστειλε τις καταγγελίες στην Εισαγγελία εκκινώντας τη διαδικασία της δίωξης.

Στο χθεσινό δικαστήριο δεν εμφανίστηκε ο Σ. Κάτσιος, ενώ ο Ι. Σαριδάκης εκπροσωπήθηκε από τον συνήγορό του, ο οποίος δήλωσε ότι ο πελάτης του παρίσταται ως πολιτικώς ενάγων και ζήτησε αναβολή λόγω προβλημάτων υγείας. «Είναι απαράδεκτο ένας καθηγητής να εκκινεί διαδικασίες σε βάρος φοιτητών μέσω καταγγελιών στην Πρυτανεία, αλλά είναι διπλά απαράδεκτο να αναλαμβάνει ο ίδιος την πολιτική αγωγή. Δεν νομίζω να έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Διονύσης Νικομάνης, ένας εκ των δύο συνηγόρων των πέντε φοιτητών, και προσθέτει: «Με αυτό τον τρόπο δείχνει ότι επιδιώκει και επιθυμεί τη δίωξή τους».


Η πρωτοφανής δίωξη, που στοχοποιεί συγκεκριμένα άτομα λόγω της έντονης συνδικαλιστικής και πολιτικής τους δράσης, τόσο εντός όσο και εκτός Πανεπιστημίου, έχει προκαλέσει την αντίδραση φοιτητικών συλλόγων απ’ όλη την Ελλάδα, της Ενωσης Διδασκόντων Ιονίου Πανεπιστημίου, του Συλλόγου Μεταφραστών, Επιμελητών, Διορθωτών και πολλών ακόμη σωματείων που έχουν εκδώσει ψηφίσματα συμπαράστασης, ενώ εκατοντάδες μέλη τους συγκεντρώθηκαν, από νωρίς χθες το πρωί, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Κέρκυρας, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στους πέντε διωκόμενους φοιτητές.

Ο Βαγγέλης Τσίρμπας, τότε εκλεγμένος εκπρόσωπος του συλλόγου φοιτητών του ΤΞΓΜΔ, μας λέει: «Ο Κάτσιος δεν εμφανίστηκε καν, ενώ οι ΠΑΣΠίτες ήταν πολύ χαλαροί! Το ζήτημα γίνεται πλέον καθαρά προσωπικό», και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Ι. Σαριδάκης ζήτησε αναβολή με την ελπίδα ότι θα έχουν αλλάξει τα πολιτικά πράγματα και θα είναι υπέρ του.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr