Μεταπτυχιακοί φοιτητές στο συνεταιρισμό Ζαγοράς

Μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο συνεταιρισμό Ζαγοράς

Την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομία, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου, επισκέφτηκαν οι φοιτητές και φοιτήτριες του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Καινοτόμα Συστήματα Αειφόρου Αγροτικής Παραγωγής» της Κατεύθυνσης «Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης το Σάββατο 14 Απριλίου, συνοδευόμενοι από την καθηγήτρια του Τμήματος Σταυριανή Κουτσού.

Ξεναγήθηκαν με την Agrenda από την υπεύθυνη γεωπόνο Ιουλία Παπούλια στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού, στο διαλογητήριο, το τυποποιητήριο και τα ψυγεία και στη συνέχεια ενημερώθηκαν και συζήτησαν εκτενώς με τον Διευθυντή του Συνεταιρισμού Διονύση Βαλασά ζητήματα οργάνωσης, λειτουργίας και καινοτόμες δράσεις της συνεταιριστικής οργάνωσης.


Ο συνεργατισμός και η αλληλεγγύη είναι το δίπτυχο που κατοχυρώνει την Οργάνωση και αυτό το δίπτυχο γνώρισαν από κοντά οι μεταπτυχιακοί φοιτητές με την επίσκεψή τους στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου. Μια επίσκεψη που εντάσσεται στις δράσεις του ΠΜΣ για επαφή τους με την πραγματικότητα του ελληνικού αγροτικού χώρου, οι οποίες περιλαμβάνουν συμμετοχή σε ημερίδες, επισκέψεις σε αγροτικές επιχειρήσεις, καθώς και προσκλήσεις για διάλεξη εκπροσώπων φορέων και επιχειρήσεων με καινοτόμες δράσεις στον αγροτικό τομέα.

Στοιχείο κοινωνικής και αλληλέγγυας συνεταιριστικής οργάνωσης στα πλαίσια του γενικότερου συνεργατισμού που έχει αναπτύξει στον ένα αιώνα διαρκούς λειτουργίας του ο Συνεταιρισμός με την υπ’ αριθμόν 47525/32279/158/19/1-2-2018 Υπουργική Απόφαση εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο και αυτό στοιχειοθετεί την υποψηφιότητά του για εγγραφή στο διεθνή κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, που αποτελεί επίσης στόχο.

Η ένταξη στο Εθνικό Ευρετήριο και η στόχευση για τον Διεθνή Κατάλογο είχε ανακοινωθεί ως δράση στο γενικότερο σχεδιασμό που εκπονείται από το 2016 με αφορμή τα 100 χρόνια διαρκούς λειτουργίας, τον οποίο σχεδίασε εξ’ ολοκλήρου ο επιστημονικός συνεργάτης του Συνεταιρισμού Αλέξανδρος Καπανιάρης, εκπαιδευτικός και ψηφιακός λαογράφος, υπεύθυνος και για τη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την εγγραφή του Συνεταιρισμού στο εθνικό ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπίπτει χρονικά με το γεγονός ότι το 2018 έχει οριστεί Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από τα αρμόδια θεσμικά όργανα.

Την ενημερωτική σελίδα για όλα τα νέα για τις Μεταπτυχιακές Σπουδές ΕΔΩ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr