Καινοτόμα προγράμματα κινητικής αναψυχής στο ΤΕΙ Θεσσαλίας (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Καινοτόμα προγράμματα κινητικής αναψυχής στο ΤΕΙ Θεσσαλίας (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το Γραφείο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΤΕΙ Θεσσαλίας στα πλαίσια ανάπτυξης δραστηριοτήτων αναψυχής προχώρησε στην έναρξη των προγραμμάτων Άσκησης Για Όλους – κινητικής αναψυχής με την ανάπτυξη υπαίθριων δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων φυσικής κατάστασης και υγείας.

Μέσα από τα προγράμματα Άσκησης Για Όλους, οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν ενδιαφέροντα και δεξιότητες, οι οποίες τους επιτρέπουν να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους, να συνεισφέρουν στην κοινωνική φυσική και πνευματική τους υγεία, ασφάλεια, καλή πολιτεία, ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και του χαρακτήρα.


Έτσι το κυριότερο στοιχείο της συμμετοχής σε δραστηριότητες αναψυχής είναι η θετική εμπειρία στην οποία αποβλέπουν οι συμμετέχοντες.

Σκοπός της ανάπτυξης αυτών των προγραμμάτων είναι

α) Η αύξηση του αριθμού συμμετοχής των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας κάθε ηλικίας και ικανότητας σε αθλητικές δραστηριότητες

β) η κάλυψη του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού συναφών ενδιαφερόντων τους σε όλο το φάσμα των ανάλογων δραστηριοτήτων και

γ) η μερική αλλαγή προσανατολισμού του οργανωμένου αθλητισμού από τον καθαρό χαρακτήρα του πρωταθλητισμού σε αυτόν του μαζικού αθλητισμού.

Τα Πρόγραμμα Κινητικής Αναψυχής έχουν αθλητικό, ψυχαγωγικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό χαρακτήρα.

Πεζοπορία στον Κίσσαβο (στο Φαράγγι Καλυψώ) για τους φοιτητές /τριες του Erasmus και φοιτητές /τριες του ΤΕΙ Θεσσαλίας

Το Γραφείο Φυσικής Αγωγής του ΤΕΙ/Θεσσαλίας στα πλαίσια των αθλητικών και πολιτιστικών  δραστηριοτήτων διοργάνωσε για όλους τους φοιτητές/τριες του ΤΕΙ Θεσσαλίας, φοιτητές/τριες του erasmus  την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016  Μονοήμερη Εκπαιδευτική  Άσκηση (πεζοπορία) στον Κίσσαβο (φαράγγι Καλυψώ).

Βρισκόμαστε περίπου στο τέλος του εκπαιδευτικού έτους λίγο πριν την εξεταστική και δυστυχώς μέχρι στιγμής το γραφείο φυσικής αγωγής του ΤΕΙ Θεσσαλίας δεν είχε καταφέρει για φέτος να συνδυάσει το βουνό με την θάλασσα, αφού όπως όλοι γνωρίζουμε ο συνδυασμός αυτών των δύο, αποτελεί την καλύτερη επιλογή.

Η εξόρμηση της Παρασκευής 10-6-2016 στο φαράγγι της Καλυψούς αποτέλεσε την ιδανική ευκαιρία για να κάνουμε και μπάνιο σε μία από τις κοντινές παραλίες της περιοχής.

Το φαράγγι της Καλυψούς είναι ένα από τα ωραιότερα φαράγγια της χώρας αλλά αποτελεί και έναν από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς ειδικά στους οπαδούς του canyoning.

Βρίσκεται καλά κρυμμένο στην Ανατολική πλευρά του Κισσάβου και η προσέγγισή του μπορεί να γίνει από τα χωριά Κόκκινο Νερό ή Καρύτσα.

Φθάνοντας με το λεωφορείο στην Καρίτσα  ξεκινήσαμε την πεζοπορία από υψόμετρο περίπου 300 μέτρων. Ακολουθούμε το χωματόδρομο και μετά από πενήντα  λεπτά πορείας μπαίνουμε στο σηματοδοτημένο μονοπάτι που θα μας οδηγήσει σε κάποιες από τις εννέα λίμνες με τους αντίστοιχους καταρράκτες. Κινούμαστε μέσα σε πυκνή δασώδη βλάστηση αποτελούμενη από φτέρες, καρυδιές και καστανιές.

Αν και στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής υπήρχε αρκετή σκίαση το χαμηλό υψόμετρο στο οποίο κινούμασταν έκανε την ζέστη αφόρητη, έτσι η προσέγγιση μας σε μία από τις βάθρες σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων, φάνταζε στα μάτια μας σαν μια μικρή όαση ξεκούρασης και στιγμών δροσιάς.

Η αυτοσχέδια κούνια που είχε τοποθετηθεί σε μικρό ύψος από την λίμνη καθώς και το σχοινί που υπήρχε αντιδιαμετρικά της λίμνης, προφανώς από προηγούμενους πεζοπόρους, αποτέλεσαν μια μικρή πρόκληση για όσους ήθελαν να βουτήξουν στα παγωμένα νερά. Λίγα μέτρα πιο πάνω, συναντάμε την δεύτερη λίμνη και η οποία συνοδεύεται από έναν υπέροχο καταρράκτη.

Είναι ένα από αυτά τα μέρη, που από την στιγμή που θα βρεθείς εκεί, δύσκολα θα θελήσεις να φύγεις. Παρ’ όλα αυτά κάποια στιγμή πρέπει να πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής, με βουτιές και παιχνίδια στην επόμενη βάθρα.

Ακολουθούμε το ίδιο μονοπάτι για την επιστροφή αδημονώντας να φτάσουμε στην κοντινότερη παραλία. Το ραντεβού δίνεται για την παραλία του Στομίου. Τελικά, επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η άποψη ότι, το ιδανικό γιατρικό μετά από μια πεζοπορία αποτελεί το μπάνιο στη θάλασσα.

Φυσικά, το επιστέγασμα της όμορφης αυτής ημέρας δε θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο πέρα από την επίσκεψη μας σε κοντινό μεζεδοπωλείο για την απόλαυση θαλασσινών μεζέδων και ροφημάτων.

Η τελευταία απόδραση – εξόρμηση  των  φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας & φοιτητών Erasmus πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία.   

Οι φοιτητές/ριες που συμμετείχαν είχαν πραγματικά την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πλούτο της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr