Φοιτητές ΤΕΙ, εφαρμογή για πρατήρια, τιμές καυσίμων Φοιτητές ΤΕΙ δημιούργησαν εφαρμογή για πρατήρια και τιμές καυσίμων σε όλη την Ελλάδα [εικόνες]

Φοιτητές ΤΕΙ δημιούργησαν εφαρμογή για πρατήρια και τιμές καυσίμων σε όλη την Ελλάδα [εικόνες]

Η άλλη Ελλάδα είναι εδώ και το δείχνει καθημερινά, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα αισιοδοξίας προς κάθε κατεύθυνση... 

Φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Εφαρμογών Φώτη Κόκκορα, δημιούργησαν την εφαρμογή fuelGR, όπου οι χρήστες smartphone ή H/Y μπορούν δωρεάν να δουν σε χάρτη τα πρατήρια και τις τιμές καυσίμων σε όλη την Ελλάδα. Η δωρεάν εφαρμογή υπάρχει σε εκδόσεις για Android, Windows 8/8.1/10, Windows Phone 8, καθώς και σε web έκδοση (χρήση με browser). Ο καθηγητής Εφαρμογών δημιούργησε το μηχανισμό τροφοδοσίας δεδομένων και όρισε τις λειτουργικές προδιαγραφές των εφαρμογών.


Ειδικότερα, ο Δημήτρης Ντέμος υλοποίησε τις εκδόσεις για Windows (πτυχιακή εργ.) και Android, με επιπλέον σημαντική συμβολή στις υποδομές υποστήριξης της εφαρμογής, ο Τάσος Θεοδοσίου υλοποίησε την έκδοση για Windows Phone 8 (πτυχιακή εργ.) και ο Θάνος Πηγαδάς υλοποίησε την έκδοση για Web browser (πτυχιακή εργ.).

Τι είναι ακριβώς το fuelGR; Πρόκειται, σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή κ. Κόκκορα, ένα ωραίο παράδειγμα αξιοποίησης δημόσιων και ανοικτών δεδομένων (public open data) που συγκεντρώνουν διάφορες κρατικές και μη υπηρεσίες. Στην προκειμένη περίπτωση, η πηγή των δεδομένων είναι το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, του οποίου η αντίστοιχη υπηρεσία, με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα, θεωρείται ξεπερασμένη αλλά και δύσχρηστη. Εκτός από συνεχή ενημέρωση τιμών, το fuelGR παρέχει τα ακριβέστερα δεδομένα θέσης για τα πρατήρια, με περίπου 9 στα 10 πρατήρια να έχουν διασταυρωθεί χειροκίνητα για την θέση τους. Καμία άλλη εφαρμογή ή on-line πηγή ενημέρωσης για καύσιμα δεν παρέχει τέτοια ακρίβεια - οι περισσότερες δεν δίνουν καθόλου θέση ή δίνουν μία (συνήθως κακή) εκτίμηση θέσης. Αποτέλεσμα του εμπλουτισμού των δεδομένων από την ομάδα του fuelGR είναι η παροχή οδηγιών πλοήγησης προς το πρατήριο που επέλεξε ο χρήστης, η δυνατότητα προβολής πραγματικής εικόνας του πρατηρίου (μέσω Google Street View) ώστε να δει ο χρήστης την ποιότητα του πρατηρίου ως εγκατάσταση και το τι άλλες υπηρεσίες παρέχει (πλυντήριο, shop, κτλ).

Η εφαρμογή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής (πάνω από 12000 χρήστες) και λαμβάνει εξαιρετικά σχόλια για την πληρότητά και την ευχρηστία της (έκδοση για Android). Ο χρήστης απλά εκκινεί την εφαρμογή και αυτή λαμβάνει αυτόματα φρέσκα δεδομένα πρατηρίων και τιμών με βάση τη γεωγραφική θέση της συσκευής (χρησιμοποιεί το GPS της συσκευής) και κάνει αυτόματα zoom στην περιοχή. Εναλλακτικά, ο χρήστης μπορεί να υποδείξει της περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στο χάρτη (με κίνηση του χάρτη ή/και παρατεταμένη πίεση). Επιλέγοντας την πινέζα ενός πρατηρίου ο χρήστης βλέπει τις λεπτομέρειες του πρατηρίου και μπορεί να λάβει οδηγίες πλοήγησης, εικόνα του πρατηρίου από το Google StreetView, καθώς και πλήρη τιμοκατάλογο του πρατηρίου. Τα δεδομένα λήψης και οι προβαλλόμενες πληροφορίες μπορεί προαιρετικά να φιλτραριστούν ορίζοντας τύπο καυσίμου και εταιρία(-ες) που ενδιαφέρουν, καθώς και παλαιότητα τιμών, δηλ. πόσο παλιά καταχωρημένες τιμές είναι αποδεκτές. Παρέχονται πληροφορίες για βενζίνη (όλων των τύπων), πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, καθώς και υγραέριο.

Επιπρόσθετα, η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να υποδείξει ότι κάποιο πρατήριο πιθανώς δεν είναι σε σωστή θέση. Με αυτό τον τρόπο οι χρήστες μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της υπηρεσίας.

Η εφαρμογή μπορεί να λειτουργήσει και off-line καθώς θυμάται το τελευταίο σετ δεδομένων που έλαβε. Με αυτό τον τρόπο, ακόμη και χρήστες χωρίς συνεχή σύνδεση στο Internet, μπορούν να ωφεληθούν. Για παράδειγμα, κάποιος βλέπει τα πρατήρια στην περιοχή ενδιαφέροντος μέσω του wi-fi του σπιτιού του και στη συνέχεια μπορεί να τα ανακαλεί χωρίς live σύνδεση, ενώ ταξιδεύει.

Για πληροφορίες και οτιδήποτε άλλο, επισκεφτείτε το site της εφαρμογής.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για τη Φοιτητική Ζωή - Student Life ΕΔΩ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr