Τρόφιμα ενάντια στην ανεπάρκεια βιταμίνης D από το ΤΕΙ Θεσσαλίας

Τρόφιμα ενάντια στην ανεπάρκεια βιταμίνης D από το ΤΕΙ Θεσσαλίας

Πρόκειται για την άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα που προσπαθεί και ξεχωρίζει παγκόσμια. Ειδικότερα, η διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Ανάργυρο Μουλά του Εργαστηρίου Βιοχημείας του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, πέτυχε τιμητική διάκριση σε κορυφαίο διεθνές συνέδριο.

Η ομάδα συμμετείχε στο 6ο Διεθνές Συνέδριο Διατροφικών Παραγόντων (6th International Conference on Food Factors) που διεξήχθη στη Σεούλ της Νότιας Κορέας από 22-25 Νοεμβρίου 2015. Στο συνέδριο αυτό συμμετείχαν περίπου 2.000 ερευνητές από 42 χώρες και παρουσιάστηκαν πάνω από 400 επιστημονικές εργασίες. Ο Δρ. Μουλάς παρουσίασε εργασία με τίτλο «Ανάπτυξη και μελέτη ελληνικού τύπου ψωμιού και ζυμαρικών για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας βιταμίνης D» ("Development and study of Greek-type fortified bread and pasta for addressing vitamin D deficiency"). Η εργασία κρίθηκε μαζί με εκατοντάδες άλλες από ειδική διεθνή επιτροπή του Συνεδρίου η οποία την επέλεξε και απένειμε το βραβείο αναρτημένης ανακοίνωσης ("Poster Award").


Σκοπός

Σκοπός της εργασίας, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μουλάς, ήταν η ανάπτυξη τροφίμων εμπλουτισμένων με βιταμίνη D για να αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια της βιταμίνης, η οποία έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στη χώρα μας. Η διεπιστημονική ομάδα υπό τον ίδιο, ανέπτυξε και μελέτησε τρόφιμα της Μεσογειακής Διατροφής και ειδικότερα ψωμί ελληνικού τύπου (σύμμικτο) και παραδοσιακά ζυμαρικά (λαζάνια) εμπλουτισμένα με βιταμίνη D. Για την ανάπτυξη και μελέτη των τροφίμων αυτών χρησιμοποιήθηκαν ειδικές τεχνικές που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Με ειδική μελέτη αποδείχθηκε ότι το εμπλουτισμένο ψωμί είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας βιταμίνης D.

Τα περισσότερα τρόφιμα, σύμφωνα με τον κ. Μουλά, δεν περιέχουν βιταμίνη D. Κύρια πηγή που αναλογεί στο 90% της βιταμίνης D ενός ανθρώπου είναι η σύνθεσή της στο δέρμα από τον ήλιο. Οι άνθρωποι όμως είτε αποφεύγουν τον ήλιο λόγω των κινδύνων από την ακτινοβολία είτε λόγω του τρόπου ζωής τους δεν εκτίθενται στον ήλιο αρκετά, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί, προσθέτει ο ίδιος, ραχίτιδες στα παιδιά και οστεοπόρωση στους ενηλίκους, κάνει τους ηλικιωμένους επιρρεπείς σε πτώσεις με συχνά μοιραία αποτελέσματα, αυξάνει τη συχνότητα λοιμώξεων και ακόμη ενοχοποιείται για καρκίνους, παθήσεις του καρδιοαγγειακού συστήματος, διαβήτη και άλλα χρόνια νοσήματα. Η έλλειψη βιταμίνης D αποτελεί μια πραγματική επιδημία, η οποία, αν οι αριθμοί αναλυθούν, προκαλεί απώλειες ανθρώπινων ζωών και επιβάρυνση του συστήματος υγείας που πλησιάζουν ίσως τις απώλειες που προκαλούνται από το κάπνισμα και την παχυσαρκία. Ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό, η λύση λιμνάζει. Απαιτείται εγρήγορση της επιστημονικής κοινότητας αλλά και δράση της Πολιτείας, καταλήγει ο κ. Μουλάς.

Παραδοσιακά τρόφιμα

Η ερευνητική ομάδα, ανέλαβε την πρωτοβουλία να αναπτύξει τρόφιμα της Μεσογειακής Διατροφής τα οποία θα δίνουν λύση στο πρόβλημα. Τα ελληνικά παραδοσιακά τρόφιμα, όπως διευκρινίζει ο κ. Μουλάς, που αποτελούν τη βάση της πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής αναβαθμίζονται σε λειτουργικά τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D ώστε να προλαμβάνεται η υποβιταμίνωση. Η διάθεση στην αγορά των τροφίμων αυτών μπορεί να συμβάλει στην ομαλή λήψη βιταμίνης D από το σύνολο του πληθυσμού, εξαλείφοντας ή περιορίζοντας δραστικά τις συνέπειες της υποβιταμίνωσης D. Με τον τρόπο αυτό μπορεί αφενός να λυθεί ένα σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας και αφετέρου να αναβαθμιστεί η παραγωγή της ελληνική βιομηχανίας τροφίμων με σύγχρονα λειτουργικά τρόφιμα.

Επιπλέον, η ομάδα ανέλαβε την πρωτοβουλία ενημέρωσης του επιστημονικού κόσμου αλλά και του κοινού με μια σειρά δράσεων ενημέρωσης και παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού μέσω της ιστοσελίδας www.vitamind.gr

Πρόγραμμα Αρχιμήδης

Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος Αρχιμήδης ΙΙΙ για την ενίσχυση της έρευνας στα ΤΕΙ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Μέλη της ομάδας που βραβεύθηκε ήταν οι Ανάργυρος Μουλάς, Σταύρος Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Ζούλφος, Θεοφάνης Γεωργόπουλος και Μαρία Βάιου (Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας), Μαρία Παπαγεωργίου (ΤΕΙ Θεσσαλονίκης), Tommaso Beccari (Πανεπιστήμιο της Περούτζια Ιταλίας) και 'Αννα Χάλλα (Πανεπιστήμιο Ιωαννίων). Η ευρύτερη ερευνητική ομάδα του έργου περιλαμβάνει ερευνητές από δύο ΤΕΙ, τρία Πανεπιστήμια και ένα Πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Ειδικότερα, συμμετέχουν ερευνητές από το ΤΕΙ Θεσσαλίας και τα Τμήματα Τεχνολόγων Γεωπόνων, Διατροφής και Διαιτολογίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Ιατρικών Εργαστηρίων, το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ. και το Τμήμα Φαρμακευτικής του Università Degli Studi di Perugia της Ιταλίας, καθώς και τρεις υποψήφιοι διδάκτορες. Η έρευνα συνεχίζεται και σε άλλους τομείς που αφορούν το ρόλο της βιταμίνης D σε ασθένειες και το μοριακό μηχανισμό δράσης της βιταμίνης D σε νεοπλασματικές νόσους.

Η τιμητική αυτή διάκριση, καταλήγει ο κ. Μουλάς, αφιερώνεται στα μέλη της ομάδας που εργάστηκαν άκοπα για την ολοκλήρωση του έργου και κυρίως στους νέους ερευνητές και υποψήφιους διδάκτορες.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr