«Τοίχο» βρήκαν οι φοιτητές που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες του ΤΕΙ Λάρισας - Τι δηλώνουν «Τοίχο» βρήκαν οι φοιτητές που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες του ΤΕΙ Λάρισας - Τι δηλώνουν

«Τοίχο» βρήκαν οι φοιτητές που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες του ΤΕΙ Λάρισας - Τι δηλώνουν

Απογοητευμένοι και εξοργισμένοι, αποχώρησαν χθες οι φοιτητές που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες του ΤΕΙ Λάρισας, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο του ΤΕΙ κ. Παν. Γούλα, με σκοπό να του καταθέσουν τα αιτήματά τους για καλύτερη διαβίωση στις εστίες, μεταξύ των οποίων και επείγουσες επιδιορθώσεις τεχνικών προβλημάτων στα δωμάτιά τους.

Στη συνάντηση τους φοιτητές εκπροσώπησαν μέλη του νεοσύστατου Συλλόγου Φοιτητών-τριών των εστιών του ΤΕΙ Λάρισας, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους προς την «Ε» δήλωσαν τα εξής: «Συνεχίζεται η παρελκυστική τακτική της διοίκησης του ΤΕΙ - Θεσσαλίας απέναντι στα οξυμένα προβλήματα των σπουδαστών. Μια τακτική όχι άγνωστη για το αγωνιζόμενο φοιτητικό κίνημα. Τελικά, έχει διοίκηση το ΤΕΙ ή δεν έχει; Και αν έχει αυτή η διοίκηση είναι για ποιόν;


Σίγουρα δεν είναι για να εξυπηρετεί τη δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση και να συμβάλει στην λύση των οξυμένων προβλημάτων των σπουδαστών, που απορρέουν από την ακολουθούμενη εδώ και χρόνια αντιεκπαιδευτική πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Γιατί πως αλλιώς να ερμηνεύσουμε το γεγονός ότι από τη μια αιτήματα ζωτικής σημασίας που υψώνουν εμπόδια στις σπουδές μας (στέγαση, σίτιση, συγγράμματα, περιεχόμενο σπουδών, μετακινήσεις κ.λπ.) κάθε ακαδημαϊκό έτος, οξύνονται και πολλαπλασιάζονται προς το χειρότερο ως αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής και από την άλλη ζητήματα που άπτονται της εμπορευματοποίησης και επιχειρηματικής δραστηριότητας της ανώτατης εκπαίδευσης επιταχύνονται;

Έτσι, στην προγραμματισμένη συνάντηση του νεοεκλεγέντος Δ.Σ. του Συλλόγου μας για πολύ συγκεκριμένα ζητήματα που καίνε το σύνολο των εστιακών φοιτητών/τριών και όχι μόνο, όπως:

1. Να καταργηθεί το χαράτσι προκειμένου να πάρει ο σπουδαστής το κλειδί του δωματίου

2. Αλλαγή του αντιδραστικού κανονισμού εστιών, όπου οι απαγορεύσεις που περιέχει θυμίζουν άλλες εποχές

3. Να βρεθεί λύση στους αλλοδαπούς φοιτητές/τριες που αναγκάζονται να πληρώνουν 100 και 120 € για σφραγίδες για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά, ενώ αρκετοί αναγκάζονται να ταξιδεύουν μέχρι και την χώρα καταγωγής τους προκειμένου να πάρουν το χαρτί και από την άλλη να αμφισβητούνται και επίσημες σφραγίδες άλλων χωρών

4. Να επισκευαστεί το γηπεδάκι προκειμένου να αθλούνται οι συνάδελφοί μας χωρίς να κινδυνεύουν από τραυματισμού

5. Να δοθεί χώρος για να λειτουργεί ο νεοϊδρυθείς Σύλλογος μας και αν υπάρχει και δυνατότητα κάλυψης κάποιων πρώτων εξόδων (δικαστικά έξοδα), στη βάση ότι το ΤΕΙ δαπανά ποσά και καθόλου ευκαταφρόνητα για δραστηριότητες συλλόγων που δρουν εντός του ΤΕΙ, και δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτό.

Η απάντηση του προέδρου του ΤΕΙ ήταν: να μας απαριθμήσει τις ημερίδες που έχει, τις περιοδείες βουλευτών και την ξενάγηση αυτών στους χώρους του ΤΕΙ, στη λογική της επιχειρηματικής ανάπτυξης και δραστηριοποίησης

να μας κατηγορήσει ότι με τέτοιες διεκδικήσεις θα κλείσουν οι εστίες,

ενώ έντονη ήταν και η δυσαρέσκειά του για το αποτέλεσμα των εκλογικών διαδικασιών.

Φαίνεται πως η παράταξη της ΔΑΠ που στήριξε τον συνδυασμό ''ΣΤΕΓίτης" έχει προστάτη τον πρόεδρο του ΤΕΙ. Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΤΕΙ ενώ ποτέ του δεν έχει ασχοληθεί με τις εκλογικές διαδικασίες που αφορούν τους φοιτητικούς συλλόγους εντός στο ΤΕΙ, που ούτως ή άλλως δεν είναι αρμοδιότητα του, έχει βάλει όπως μας είπε την νομική υπηρεσία του ιδρύματος να ψάξει ζήτημα που αφορά τις εκλογές που διενεργήθηκαν πρόσφατα στο Σύλλογό μας.

Για μας είναι καθαρό πως η ίδρυση και λειτουργία του Συλλόγου μας που σκοπό έχει την προάσπιση και διεκδίκηση της Δημόσιας και Δωρεάν Ανώτατης εκπαίδευσης στοιχεία της οποίας είναι και η δωρεάν στέγαση σε εστίες που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας, η προάσπιση και λειτουργία ενός φοιτητικού κινήματος που μέσα από συλλογικές διαδικασίες αγωνιστικά θα προβάλει και θα διεκδικεί αυτά που του κλέβουν, σε συμπαράταξη με το υπόλοιπο φοιτητικό κίνημα που δεν πέφτει στην παγίδα του μικρότερου κακού αλλά και το λαϊκό κίνημα που βιώνει τα αποτελέσματα της βαρβαρότητας του συστήματος.

Κλιμακώνουμε τη δράση μας με την απόφαση που ήδη έχουμε πάρει για συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας ενάντια στη νέα λαίλαπα που έρχεται για εμάς και τις οικογένειές μας και καλούμε για τις 10 ΙΟΥΝΗ ημέρα Τετάρτη και ώρα 8:00 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε σε προώθηση των αιτημάτων μας ιδιαίτερα αυτών που αφορούν τη στέγαση με διάβημα στο Δημοτικό Συμβούλιο και την Περιφέρεια.

Επίσης, καλούμε τους μαζικούς φορείς της πόλης να στηρίξουν τον αγώνα μας για τα δίκαια αιτήματά μας».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr