Κινητοποίηση θα πραγματοποιήσουν οι φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλίας

Κινητοποίηση θα πραγματοποιήσουν οι φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλίας

Σε μαθητική κινητοποίηση που διοργανώνεται την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, θα συμμετάσχουν και οι σπουδαστές του ΤΕΙ Θεσσαλίας όπως αποφάσισαν χθες σε συνέλευση.

Μετά την κάθοδό τους στην Αθήνα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι σπουδαστές επέστρεψαν και αφού πραγματοποίησαν ενημερωτικές συναντήσεις στις σχολές αποφάσισαν να συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους. Βέβαια η κάθε σχολή αποφασίζει διαφορετικά για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.


Στη ΣΤΕΦ (Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών)- σχολή που θίγεται άμεσα από το νομοσχέδιο- πάντως η απόφαση που πάρθηκε την Παρασκευή ήταν αύριο Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Λάρισας μαζί με τους μαθητές και να στείλουν υπογραφές στο Υπουργείο Παιδείας και σε βουλευτές ζητώντας συγκεκριμένες αλλαγές στο νομοσχέδιο.

Μάλιστα την περασμένη Πέμπτη οι φοιτητές της ΣΤΕΦ, ζήτησαν από τον πρύτανη κ. Ξενοφώντα Σπηλιώτη να τους ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια για τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν προκειμένου να προχωρήσει το Σχέδιο Νόμου. Κατόπιν και της ενημέρωσης από τον πρύτανη του ιδρύματος, αποφάσισαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Μάλιστα, την Παρασκευή εξέδωσαν και ανακοίνωση στην οποία τάσσονται κατά του νομοσχεδίου και αναφέρουν:

«Δε δεχόμαστε να υποβαθμιστεί ο τεχνολογικός χαρακτήρας των πτυχίων. Λέμε ΟΧΙ στη συγχώνευση των τμημάτων α) Ηλεκτρολόγων Μηχανικών β) Μηχανολόγων Μηχανικών και γ) Πολιτικών Μηχανικών υπό τη σκέπη του τμήματος 'Ενέργειας και Περιβάλλοντος".

Ζητάμε την αυτονομία και την αναβάθμιση των τμημάτων ως έχουν. Πιο συγκεκριμένα, το τμήμα των ηλεκτρολόγων μηχανικών ζητά την απορρόφησή του από το αντίστοιχο τμήμα του πανεπιστημίου, ακόμη και αν αυτό πρέπει να γίνει με εισαγωγικές εξετάσεις και προφανώς οι φοιτητές να συνεχίσουν τις σπουδές τους για δύο επιπλέον εξάμηνα φοίτησης, ώστε να εξασφαλιστεί η πενταετής φοίτηση των φοιτητών ως εξομοίωση. Απαιτούμε να παραμείνει ο τίτλος και τα δικαιώματα του "μηχανικού" ως έχουν σε όλα τα τμήματα, καθώς επίσης ζητούμε την εξασφάλιση των μελλοντικών δικαιωμάτων εργασίας ως μηχανικοί και όχι ως θεωρητικοί.

Αν αυτά δεν μπορούν να επιτευχθούν ζητάμε να μας δοθούν άμεσα τα επαγγελματικά δικαιώματα των νέων τμημάτων, τα νέα προγράμματα σπουδών και πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα των φοιτητών σε μελλοντική εκπαίδευση (μεταπτυχιακά και διδακτορικά).

Επιπρόσθετα, ζητάμε οι ήδη έχοντες πτυχίο να έχουν τη δυνατότητα αναβάθμισης του πτυχίου τους, καθώς επίσης να μη χαθούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα ως απόφοιτοι ΤΕΙ ώστε να εξασφαλιστεί η μετέπειτα επαγγελματική τους αποκατάσταση. Ο γενικός προϋπολογισμός για τα τμήματα της Λάρισας να είναι αυτοδιοίκητος και να μην εξαρτάται από άλλη έδρα που θα βρίσκεται στον Βόλο».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Με πληροφορίες της εφημ. Ελευθερία

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr