ΤΕΙ Θεσσαλίας: Τα σημεία που αφορούν τους φοιτητές σύμφωνα με το σχέδιο συγχώνευσης

ΤΕΙ Θεσσαλίας: Τα σημεία που αφορούν τους φοιτητές σύμφωνα με το σχέδιο συγχώνευσης

Με αφορμή την δημοσίευση ενός σχεδίου συγχώνευσης και αντιλαμβανόμενοι την σύγχυση και την ανησυχία που επικρατεί αναφορικά με την συγχώνευση του ΤΕΙ Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΤΕΙ Θεσσαλίας προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει και να εξηγήσει τα σημεία που αφορούν τους φοιτητές:

Πριν από όλα να σας ενημερώσουμε ότι η διαδικασία συγχώνευσης των Ιδρυμάτων δεν άρχισε ακόμα. Βρισκόμαστε σε στάδιο συζητήσεων και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.


ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Ότι αφορά του φοιτητές και το τι πτυχίο θα πάρουν κατά την αποφοίτηση τους η σχετική παράγραφος λέει επί λέξη:

"Οι φοιτητές στα υφιστάμενα Τμήματα συνεχίζουν τις σπουδές  τους  απρόσκοπτα  και τους προσφέρονται τα αναγκαία μαθήματα έως και το έτος 2024 (ν+2).

Οι φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλίας και των Τμημάτων της Λαμίας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας οι οποίοι φοιτούν σήμερα σε αυτά (ή θα εγγραφούν το Ακαδημαϊκό Έτος 2018-2019) συνεχίζουν και ολοκληρώνουν τις σπουδές τους και αποκτούν πτυχίο από τα Ιδρύματα στα οποία εισήχθησαν, έχοντας εξασφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα αντίστοιχα με αυτά των σημερινών αποφοίτων τους.

Η παραπάνω τονισμένη παράγραφος λέει κατηγορηματικά ότι κανείς από τους ήδη φοιτούντες δεν θα αποφοιτήσει παίρνοντας, έτσι απλά, τίτλο του νέου Πανεπιστημίου. Όσοι έχουν εισαχθεί ήδη, θα αποφοιτήσουν κανονικά από την σχολή με πτυχίο Τ.Ε.Ι. και μάλιστα με αποκλειστικό χρονικό ορίζοντα ν+2 έτη σπουδών (σύνολο δηλαδή 6 έτη) . 

Παρακάτω αναφέρει ότι:

"Οι προπτυχιακοί φοιτητές που εξετάζονται επιτυχώς σε όλα τα απαιτούμενα για τη λήψη πτυχίου υποχρεωτικά και επιλεγόμενα μαθήματα του πρώτου κύκλου σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. εισαγωγής τους, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν επιπλέον μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών του αντίστοιχου Τμήματος πανεπιστημίου ή συναφούς νέου Τμήματος και να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης."

Εδώ μας λέει ότι αφού οι φοιτητές περάσουν ΟΛΑ τα μαθήματα τους και είναι έτοιμοι για ορκωμοσία και λήψη πτυχίου μπορούν να συνεχίσουν για να πάρουν πτυχίο Π.Ε.

Όχι όμως τόσο απλά όσο εμφανίζεται στο παραπάνω κείμενο. 

Ας δούμε τι λέει το τελικό σχέδιο του ΤΕΙ Ηπείρου στο Άρθρο 5 για αυτό το θέμα γιατί το ίδιο θα ισχύσει και σε εμάς: 

(οι παραπάνω φοιτητές) "...έχουν τη δυνατότητα με αίτηση, που καταθέτουν στη γραμματεία του Τμήματος στο οποίο εντάσσονται σύμφωνα με την παρ. 1, αντί να ορκιστούν και να λάβουν πτυχίο Τ.Ε.Ι σύμφωνα με την παρ. 2, να παρακολουθήσουν επιπλέον μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών του αντίστοιχου Τμήματος πανεπιστημίου και να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Η αίτηση υποβάλλεται έως τις 15-9-2019, άλλως εντός εξήντα (60) ημερών από την ανάρτηση της βαθμολογίας στο τελευταίο μάθημα και δεν ανακαλείται. Τα επιπλέον μαθήματα καθορίζονται με πράξη του προέδρου του Τμήματος, ύστερα από σχετική απόφαση της Συνέλευσης Τμήματος, η οποία εγκρίνεται από τη Σύγκλητο και με την οποία γίνεται αντιστοίχιση μαθημάτων του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. με μαθήματα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος του πανεπιστημίου"

Όπως διαβάζουμε, δίνεται η δυνατότητα για απόκτηση τίτλου ΠΕ, αλλά με μια πολύ σημαντική προϋπόθεση. Θα πρέπει να κάνετε αίτηση, ΠΡΙΝ ΟΡΚΙΣΤΕΙΤΕ, ότι επιθυμείτε να συνεχίσετε για πτυχίο ΠΕ παρακολουθώντας επιπλέον μαθήματα. Αρα δεν θα έχετε κατοχυρώσει τον τίτλο σπουδών του ΤΕΙ

Αν υποθέσουμε ότι κάποιος φοιτητής που έκανε την αίτηση αυτή δεν καταφέρει να τελειώσει επιτυχώς αυτά τα επιπλέον μαθήματα για ΠΕ και αφού Η ΑΙΤΗΣΗ ΣΑΣ ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΛΕΙΤΑΙ τότε, λογικά, έχετε χάσει; και το πτυχίο ΤΕΙ το οποίο το είχατε περατώσει.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ν+2 έτη

Όσοι φοιτητές φοιτούν ακόμα αλλά έχουν ξεπεράσει τα ν+2 έτη σπουδών (6 έτη), δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν την παραπάνω αίτηση ώστε να συνεχίσουν για απόκτηση πτυχίου ΠΕ και παραμένουν στο πτυχίο ΤΕ.

ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΕΤΩΝ

Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καμία μέριμνα για δυνατότητα απόκτησης πτυχίου ΠΕ ή ισοτίμησης με κάποια διαδικασία.

Αυτό είναι το ΝΕΟ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Ο χάρτης των Τμημάτων και Σχολών

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr