Η πρώτη τακτική Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ μετά το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ»

Η πρώτη τακτική Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ μετά το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

Πολλά, σημαντικά κι ενδιαφέροντα αναμένεται να είναι τα θέματα που θα συζητήσουν κατά τη διάρκεια της τριήμερης Συνόδου τους που θα γίνει στην Πάτρα από σήμερα Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή οι πρόεδροι και οι αντιπρόεδροι των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας. 

Για τις εργασίες της Συνόδου αλλά και για τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν οι σπουδαστές, μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος Σπύρος Συρμακέσης. Θυμίζουμε ότι η σπουδαιότητα της Τακτικής αυτής Συνόδου φαίνεται και από το γεγονός ότι η προηγούμενη είχε πραγματοποιηθεί τουλάχιστον πριν 4 χρόνια μετά δηλαδή το σχέδιο «Αθηνά» που είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεων. 


«Θεωρείται πολύ σημαντική και για το μέλλον των ΤΕΙ η συγκεκριμένη Σύνοδος, αφού προσπαθούν να αναβιώσουν αυτό το εργαλείο το οποίο ως στόχο έχει να συντονίσει τη δράση και τις διεκδικήσεις που βάζουν για το επόμενο χρονικό διάστημα», σχολιάζει σχετικά ο κ. Συρμακέσης. Αναφορικά με την κατάληψη των φοιτητών στο κτίριο της διοίκηση αλλά και τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν με αφορμή την Σύνοδο ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ επισημαίνει ότι οι αυτός είναι ο ρόλος των φοιτητών, δηλαδή να διεκδικούν και να «πολεμούν».

«Είμαστε ανοικτοί σε όλα τα αιτήματα των φοιτητών συζητάμε μαζί τους, διεκδικούμε μαζί τους και θεωρώ ότι δεν θα έχουμε κάποιο πρόβλημα στη διαδικασία της Συνόδους. Ουσιαστικά ξεκινάει με τους ειδικούς λογαριασμούς όπου είμαι εγώ πρόεδρος πιστεύω ότι θα έχουμε και κάποια εκπροσώπηση από τους φοιτητές. Θα χαρώ να ακούσω τα αιτήματά τους ως προεδρεύων της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Είμαι ανοικτός και θα δώσω λόγο στους φοιτητές καθώς ξέρουμε ότι το καλό μέλλον της παιδείας ξεκινάει όταν έχουμε συντονισμένες ενέργειες φοιτητών, διοικητικών και μελών του επιστημονικού προσωπικού. Πιστεύω ότι μαζί θα καταγράψουμε καινούργια αιτήματα ώστε όταν έρθει η αντιπροσωπεία του υπουργείου Παιδείας την Παρασκευή να τοποθετηθούμε υπεύθυνα και σοβαρά πάνω στα προβλήματα που έχουμε προτείνοντας και λύσεις. Ο σκοπός μας δεν είναι μόνο να καταγράφουμε τα προβλήματα αλλά να αρχίζουμε να προτείνουμε και λύσεις σε αυτή την χώρα.»

Να θυμίσουμε ότι τακτική σύνοδος Προέδρων και Αντιπροέδρων ΤΕΙ έχει να γίνει τουλάχιστον 4 χρόνια, δηλαδή είναι η πρώτη σύνοδος μετά το σχέδιο Αθηνά

Οι εργασίες της Συνόδου ξεκινούν σήμερα με τους αντιπροέδρους των Ιδρυμάτων να συζητούν κυρίως για θέματα διαχείρισης των έργων και το νέο νομικό πλαίσιο που υπάρχει στη διαχείριση και διεκδίκηση αναπτυξιακών και ερευνητικών έργων. Αύριο Πέμπτη ξεκινάει η συζήτηση για την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των ΤΕΙ, με τους εκπροσώπους των Ιδρυμάτων να διεκδικούν σε εθνικό επίπεδο, γιατί σε ευρωπαϊκό επίπεδο τους έχει αναγνωριστεί, τον τίτλο των Πανεπιστημίων  Εφαρμοσμένων Επιστημών, όπως επίσης και τον τρίτο κύκλο εκπαίδευσης, τα Διδακτορικά. «Δεν θα μείνουμε σε κάποιο ευχολόγιο. Θα συζητήσουμε το θέμα της αξιολόγησης των ιδρυμάτων μας, τα αποτελέσματα που είχε αυτός ο κύκλος και πώς θα συνεχιστεί. Θα δούμε επίσης ζητήματα διαχειριστικής και οικονομικής φύσεως.  Ειδικά τα οικονομικά είναι πάντα αυτά που καίνε τα Ιδρύματα», επισημαίνει ο κ. Συρμακέσης.

Επισημαίνεται ότι σε αυτό το επίπεδο υπάρχει μια πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας που προσπαθεί να τοποθετήσει ουσιαστικά το που βρίσκονται οι ελάχιστες οικονομικές ανάγκες των Ιδρυμάτων ώστε αυτές να μπορούν να διασφαλιστούν σε βάθος χρόνου. 

Την Παρασκευή τέλος στην Σύνοδο θα είναι καλεσμένος από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο γενικός γραμματέας των Πανεπιστημίων Εφαρμοσμένων Τεχνών ο οποίος θα παρουσιάσει τον ρόλο που έχουν τα ΤΕΙ σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα δει την εικόνα που υπάρχει σε εθνικό επίπεδο. Παράλληλα θα εξεταστεί το πρόγραμμα Erasmus που απασχολεί μαθητές και καθηγητές στο πλαίσιο της αύξησης της κινητικότητας όπου ως Ιδρύματα τα ΤΕΙ δίνουν πολύ μεγάλη σημασία. Θα υπάρξει επίσης μια παρέμβαση τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας ο οποίος θα αναφερθεί στο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας από ανθρώπους που δεν την έχουν.

«Αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς μπορεί φέρει καινούργιο αίμα στον χώρο της εκπαίδευσης» σχολιάζει ο κ. Συρμακέσης. Επίσης αναμένεται να παραστεί ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής ο οποίος θα δώσει το πολιτικό σκέλος και θα ακούσει τα αιτήματα των ΤΕΙ. Τέλος όλοι οι συμμετέχοντες αναμένεται να επισκεφθούν το Patras IQ. 

Η επίσημη απόφαση για το Φοιτητικό Επίδομα του ΙΚΥ ύψους 380 ευρώ το μήνα (ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ)

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr