ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας: Τοποθέτησή περί μη αναγκαιότητας επαναλειτουργίας Τμήματος

ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας: Τοποθέτησή περί μη αναγκαιότητας επαναλειτουργίας Τμήματος

«Η άρση της μεταβατικότητας του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας είναι μονόδρομος για την προσφορά ανώτατης τουριστικής εκπαίδευσης και βασική συνιστώσα της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής». Με αυτόν τον τίτλο απαντάει η Διοίκηση του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων στον Ιάσωνα Φωτήλα για την προ ημερών τοποθέτησή του περί μη αναγκαιότητας επαναλειτουργίας του Τμήματος στην Πάτρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:


«Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή του «Σχεδίου Αθηνά» και λίγο πριν κλείσει ο κύκλος της εφαρμογής του, όπου πλέον έχουν αποτυπωθεί οι βλαβερές συνέπειές του σε Ιδρύματα και Τμήματα, ενός σχεδίου που έχει καθομολογία από τον ακαδημαϊκό και πολιτικό χώρο χαρακτηριστεί ανορθολογικό, πελατειακό και αποτυχημένο, εμφανίζεται ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσωνας Φωτήλας ως ο μοναδικός υπερασπιστής του με την ερώτηση που κατέθεσε στις 2/1/2017 στον Υπουργό Παιδείας. Για την υποστήριξη της θέσης αυτής στην ερώτηση με θέμα «Θα υπάρξουν προβλήματα με πιθανή επαναλειτουργία του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας» στοχοποιεί το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων, ένα Τμήμα που λειτουργεί επί σειρά δεκαετιών στην περιοχή που ζει και πολιτεύεται και οι απόφοιτοι του έχουν στελεχώσει την τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Σε μια ευαίσθητη χρονική στιγμή όπου ο Υπουργός Παιδείας θα πάρει αποφάσεις για το μέλλον των μεταβατικών Τμημάτων των ΤΕΙ είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουμε την πραγματική εικόνα του θέματος ενημερώνοντας τον βουλευτή Αχαΐας Ιάσωνα Φωτήλα αν δεν γνωρίζει! (ή γνωρίζει;) για την δυναμική του Τμήματος, πώς αυτό χτυπήθηκε από το Σχέδιο Αθηνά και πως έχουν αντιδράσει για αυτό οργανισμοί, φορείς και επιχειρήσεις του τουρισμού παραθέτοντας συνοπτικά τα ακόλουθα στοιχεία:

  1. Το Τμήμα έχει ιστορία 40 χρόνων με σημαντικότατη συμβολή στην Τουριστική Βιομηχανία, βασικό πυλώνα στην ανάπτυξη της χώρας. Βρίσκεται στην πόλη της Πάτρας, τη σημαντικότερη Πύλη προς τη Δύση, με την ισχυρή παρουσία τουριστικών και ναυτιλιακών γραφείων.
  2. Το Τμήμα είναι το μοναδικό στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που προσφέρει τουριστικές σπουδές ανωτάτου επιπέδου καλύπτοντας όλη την κλαδική διάθρωση της τουριστικής βιομηχανίας και οι απόφοιτοί του έχουν στελεχώσει σημαντικές τουριστικές μονάδες της χώρας και του εξωτερικού (Ξενοδοχεία, Αεροδρόμια, Τουριστικά Πρακτορεία, Ναυτιλιακά γραφεία Αεροπορικές Εταιρείες, Συνεδριακά Κέντρα, Κάμπινγκ, ΕΟΤ, Κρουαζιερόπλοια κτλ).
  3. Διαθέτει πληρότητα υποδομών με σύγχρονα εργαστήρια τουριστικής εκπαίδευσης.
  4. Με βάση το γνωστικό αντικείμενο, περιεχόμενο και πρόγραμμα σπουδών το Τμήμα πριν το έτος 2013-Σχέδιο Αθηνά- ήταν αντίστοιχο με τα Τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων που έδρευαν σε πόλεις της χώρας, ενώ μετά το 2013 είναι αντίστοιχο ως προς την εισαγωγική κατεύθυνση Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας των Τμημάτων Διοίκηση Επιχειρήσεων των ΤΕΙ: Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Κρήτης (Ηράκλειο), Θεσσαλίας (Λάρισα), Ηπείρου (Ηγουμενίτσα), Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενά) και Ιονίων Νήσων (Λευκάδα).
  5. Με το Σχέδιο Αθηνά είναι το μοναδικό Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων πανελλαδικά που τέθηκε σε μεταβατικότητα. Τα άλλα αντίστοιχα Τμήματα μετατράπηκαν σε εισαγωγική κατεύθυνση Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας Τμημάτων Διοίκηση Επιχειρήσεων.
  6. Το Τμήμα παρότι τέθηκε σε καθεστώς μεταβατικότητας συνέχισε και συνεχίζει να προσφέρει ποιοτική τουριστική εκπαίδευση, να συμμετέχει σε προγράμματα ΕΣΠΑ-Πρακτική Άσκηση, αναπτύσσοντας συνεργασίες με όλη την τουριστική αγορά και με τους φορείς του τουρισμού, να συμμετέχει και να ολοκληρώνει ερευνητικά έργα (Αρχιμήδης ΙΙΙ), να αναπτύσσει ερευνητική δραστηριότητα με την δημοσίευση επιστημονικών εργασιών σε διεθνή περιοδικά και παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια.
  7. Το Τμήμα διαθέτει, από 5/7/2016, θεσμοθετημένο Ερευνητικό εργαστήριο, το Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων και Προβλέψεων στον Τουρισμό.
  8. Οι απόφοιτοι του τμήματος έχουν Κατοχυρωμένα Επαγγελματικά Δικαιώματα (ΦΕΚ Α/160/1989/ΠΔ 356) και η απορροφητικότητά τους από την αγορά εργασίας κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
  9. Το Τμήμα συνεργάζεται διαρκώς με τους φορείς του τουρισμού της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι υποστηρίζουν την συνέχιση της λειτουργίας του τμήματος, έχοντας στείλει σχετικές επιστολές, ως απαραίτητο μοχλό ανάπτυξης των περιφερειών Δυτικής Ελλάδας & Πελοποννήσου.
  10. Το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων είναι ένα από τα τρία μεταβατικά Τμήματα που γνωμοδότησε θετικά για την συνέχιση της λειτουργία τους η ΑΔΙΠ στα πλαίσια της εξωτερικής αξιολόγησης και που η Σύγκλητος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, τον Ιούλιο του 2016, αποφάσισε ομόφωνα για την άρση της μεταβατικότητας τους στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού και της αναπτυξιακής πολιτικής του Ιδρύματος.
  11. Στο φάκελο με το υλικό τεκμηρίωσης που έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας με σκοπό την άρση της μεταβατικότητας του Τμήματος συμπεριλαμβάνεται ένα σύνολο επιστολών υποστήριξης από οργανισμούς, φορείς και επιχειρήσεις, ενδεικτικά αναφέρονται:
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων
  • Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.

(Ελευθέριος Βενιζέλος)

  • Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων

Δυτικής Ελλάδας

  • Επιμελητήριο Αχαΐας
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων
  • Amadeus Hellas S.A.
  • Ένωση Ξενοδόχων Περιφέρειας Πατρών
  • Δήμος Καλαβρύτων
  • Δήμος Αιγιαλείας
  • Δήμος Καλαμάτας
  • Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης
  • & Αναψυχής Ν. Αχαΐας
  • Όμιλος Τουριστικών Πρακτορείων
  • Carlson Wagonit Travel
  • Όμιλος Τουριστικών Πρακτορείων
  • Travelplanet24 (tripsta)
  • Όμιλος Ξενοδοχείων Grace Hotels
  • Όμιλος Ξενοδοχείων AIROTEL
  • Electra Hotels & Resorts
  • Ξενοδοχείο Costa Navarino
  • Ξενοδοχείο Πόρτο Ρίο
  • Όμιλος Ξενοδοχείων Aldemar Hotels & Spa

Ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσωνα Φωτήλα αν ενδιαφερόταν για τον στρατηγικό σχεδιασμό και την αναπτυξιακή πολιτική του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας θα μπορούσε να απευθυνθεί στην Διοίκηση του Ιδρύματος, προτίμησε όμως μέσω ερώτησης στον Υπουργό Παιδείας να στραφεί εναντίον ενός Τμήματος και εμμέσως εναντίον του κοινωνικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος που το υποστηρίζει, παραβλέποντας τις αποφάσεις της συγκλήτου και το αυτοδιοίκητο ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Εμείς θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για το αυτονόητο, την άρση της μεταβατικότητας του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.»

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr