Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι Φοιτητές Λογοθεραπείας του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι Φοιτητές Λογοθεραπείας του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας [φωτό]

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι Φοιτητές Λογοθεραπείας του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

Οι Φοιτητές Λογοθεραπείας του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας πραγματοποίησαν ως πρώτη ένδειξη διαμαρτυρίας, ενημέρωση των πολιτών το περασμένο Σάββατο και την Κυριακή το πρωί στο κέντρο της Πάτρας και της ΑΘήνας αντίστοιχα, δίνοντάς φυλλάδια, που παρουσίαζαν συνοπτικά το πρόβλημα. 

Χθες, Δευτέρα 11/5/2015 έλαβε χώρα Πορεία Διαμαρτυρίας στο κέντρο της Πάτρας, με τα αιτήματά των φοιτητών: ''Απαιτούμε Ισχυρό Πτυχίο και Αξιόπιστη Δημόσια Υγεία!!!''


Τι αποφασίστηκε στη γενική συνέλευση

Οι σπουδαστές σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: Σήμερα, 11/5/15, πραγματοποιήθηκε νέα γενική συνέλευση του Σπουδαστικού Συλλόγου της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας-Πρόνοιας του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να τροποποιήσει το Προεδρικό Διάταγμα σχετικά με τα κριτήρια χορήγησης της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος των λογοθεραπευτών, με προβλέψεις που απαξιώνουν σημαντικά τις σπουδές των φοιτούντων στο τμ. Λογοθεραπείας.

Ελήφθη υπόψη η εξαγγελία μέσω δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο (δηλώσεις Α.Παπαθανασίου στον ιστότοπο “Κουτί της Πανδώρας”), ότι το Υπ. Υγείας σκοπεύει να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του προτεινόμενου ΠΔ στις οποίες αντιδράσαμε με την κατάληψη και τις άλλες κινητοποιήσεις κατά το τελευταίο εργάσιμο τριήμερο. Εφόσον

α) οι προβλέψεις της εξαγγελίας δεν ικανοποιούν τα αιτήματά μας, και

β) δεν υπήρξε καμιά επίσημη ανταπόκριση στις κινητοποιήσεις μας από πλευράς των αρμόδιων  Υπουργείων,

αποφασίστηκαν και υπερψηφίστηκαν από την Γενική Συνέλευση τα εξής: 

1)  συνέχιση των δράσεων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και όλων των αρμόδιων φορέων.

2) να προβούμε σε νέα κατάληψη του κτηρίου του τμ. Λογοθεραπείας την Τετάρτη 13 Μαΐου (ημέρα διεξαγωγής των Φοιτητικών Εκλογών 2015· το ψήφισμα περιλαμβάνει την πρόβλεψη ότι αν μέχρι το βράδυ της Τρίτης 12 Μαΐου υπάρξει επίσημη δέσμευση από το Υπουργείο Υγείας ότι το αίτημά μας για επαναφορά στο ακέραιο του ΠΔ 176/2014 θα ικανοποιηθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας, η κατάληψη δεν θα πραγματοποιηθεί), με τα ίδια αιτήματα του προηγούμενου ψηφίσματος κατάληψης (επισυνάπτεται).

Τι αναφέρουν οι φοιτητές

Οι φοιτητές του Τμήματος Λογοθεραπείας  μετά την απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί σε κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος 176/2014, διεκδικούμε την τήρηση του Ευρωπαϊκού -και για την Ελλάδα Εθνικού- Πλαισίου Προσόντων, βάσει του οποίου απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος είναι το βασικό πτυχίο στο αντίστοιχο επιστημονικό αντικείμενο (6ο επίπεδο σπουδών) και όχι τα Μεταπτυχιακά Διπλώματα Εξειδίκευσης (7ο επίπεδο).Και πρωτίστως αγωνίζόμαστε για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας στην χώρα μας, έναντι οποιουδήποτε συμφέροντος.

Για την λήψη του πτυχίου μας, το πρόγραμμα του τμήματός μας προβλέπει την ολοκλήρωση 900 περίπου κλινικών-πρακτικών ωρών, χωρίς να συνυπολογίζονται τα θεωρητικά μαθήματα. Το να εξισωθεί λοιπόν το βασικό πτυχίο με το μεταπτυχιακό αποτελεί φανερή υποβάθμιση τόσο της Λογοθεραπείας ως αυτόνομης επιστήμης (καθώς αμφισβητείται η αναγκαιότητα των σπουδών μας) όσο και της δημόσιας υγείας.

Ο καθένας είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι λ.χ. οι συνέπειες μιας εσφαλμένης ή έστω πλημμελούς λογοθεραπευτικής αντιμετώπισης ενός κοινού εγκεφαλικού επεισοδίου, μπορεί να είναι καταστροφικές για την κοινωνική και επαγγελματική ζωή ενός ανθρώπου ή ότι κάποιος λάθος χειρισμός μιας απλής διαταραχής κατάποσης μπορεί να επιφέρει ακόμη και τον θάνατο του ασθενούς (!). 

Οφέιλουμε να επισημάνουμε ότι το επάγγελμα του λογοθεραπευτή αποσκοπεί στη βελτίωση της ζωής του εκάστοτε ασθενή και όχι στην επιβάρυνσή της. 

Ζητάμε την στήριξη όλων σας στην προσπάθεια μας να διατηρήσουμε την υγεία και την πρόνοια στο επίπεδο που τους αρμόζει! 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr