Αυτόνομο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας ζητούν φοιτητές του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

Αυτόνομο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας στην Πάτρα ζητούν φοιτητές του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

Φοιτητές της Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας σε κείμενο τους που συνέταξαν και υπογράφουν, και αφορά στην επικείμενη συγχώνευση-κατάργηση του τμήματος σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου,  διαμαρτύρονται και ζητούν να γίνει αποδεκτή η πρόταση του ίδιου του Υπουργείου που προέβλεπε την ίδρυση αυτόνομου τμήματος στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με έδρα την Πάτρα.

Όπως αναφέρουν, με το παρόν νομοσχέδιο η μόνη επιλογή που δίνεται στους ήδη φοιτούντες της Κοινωνικής Εργασίας Πάτρας είναι να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα σπουδών ΤΕ σε μία σχολή που δεν υφίσταται, χωρίς να δίνεται δικαίωμα αναβάθμισης του πτυχίου σε ΠΕ. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπεται η ύπαρξη νέου Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Πατρών με τίτλο «Επιστήμη της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας», το οποίο οι φοιτητές χαρακτηρίζουν ως…παγκόσμια «πρωτοτυπία» καθώς η Κοινωνική Εργασία αποτελεί αυτόνομο ακαδημαϊκό αντικείμενο πανεπιστημιακού επιπέδου σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες ενώ η εμπλοκή της με το χώρο της εκπαίδευσης & τα κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν σε αυτόν, συμβαίνει σε ένα πλαίσιο απολύτως διακριτών ρόλων με τους παιδαγωγούς και την επιστήμη που υπηρετούν.


Συμπερασματικά οι φοιτητές ζητούν από τον Σύλλογο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας, να τοποθετηθεί για το θέμα της υποβάθμισης των σπουδών του ιστορικού Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΑΤΕΙ της Πάτρας και να μην ψηφιστεί το παρόν νομοσχέδιο, του οποίου οι υπό ψήφιση διατάξεις αφανίζουν την επιστήμη της Κοινωνικής Εργασίας υποτάσσοντάς την σε ένα τμήμα το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την Κοινωνική Εργασία.

Αναλυτικά το κείμενο με τις θέσεις και απόψεις των φοιτητών της Κοινωνικής εργασίας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας έχει ως εξής:

- Το τμήμα της Κοινωνικής Εργασίας στην Πάτρα λειτουργεί από τη δεκαετία του 1980 (ήταν η πρώτη σχολή που ιδρύθηκε στο ΤΕΙ Πατρών) ως αυτόνομο τμήμα, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο πλαίσιο ενόςσύγχρονου κοινωνικού κράτους πρόνοιας.

- Με το σχέδιο συγχωνεύσεων ΑΘΗΝΑ το 2013 , συγχωνεύθηκε με το αντίστοιχο Τμήμα του ΤΕΙ Αθηνών, (ΠΔ 94/ΦΕΚ 132 Α/2013). Παρέμεινε όμως σε λειτουργία για μεταβατική περίοδο μέχρι το Αύγουστο 2018 (μεταβατικές διατάξεις), για την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτούντων .Το 2017 η σημερινή κυβέρνηση ! με Υπουργό τον κ. Γαβρόγλου, ακολουθώντας την κεντρική πολιτική επιλογή της, που ήταν η στήριξη του κράτους πρόνοιας μέσα στην οικονομική κρίση, επανέφερε στην κανονικότητα το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας και έγινε εισαγωγή νέων φοιτητών το ακαδημαϊκό έτος 2017-18.

- Σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου από τη συνάντηση εκπροσώπων καθηγητών και φοιτητών με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας αναφέρεται: «Τόσο η Αναπληρώτρια Υπουργός εξωτερικών (κ. Σία Αναγνωστοπούλου) όσο και οι άλλοι δύο βουλευτές Αχαΐας, τόνισαν ότι ήταν αυτή η ίδια κυβέρνηση που σε αναγνώριση της αναγκαιότητας της επιστήμης της Κοινωνικής Εργασίας και, μάλιστα, εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης επέτρεψε την επαναλειτουργία του Τμήματος στη Πάτρα και θα ήταν παράλογο η ίδια κυβέρνηση να αντιστρέψει αυτές τις επιλογές της».

- Σήμερα το 2019, η ίδια ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. ανακοίνωσε την κατάργηση !!! του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, με το νομοσχέδιο συγχώνευσης το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

- Μάλιστα στο νομοσχέδιο προβλέπεται η ύπαρξη νέου Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Πατρών με τίτλο «Επιστήμη της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας»!!! Πρόκειται για ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ «ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ», καθώς η Κοινωνική Εργασία αποτελεί αυτόνομο ακαδημαϊκό αντικείμενο πανεπιστημιακού επιπέδου σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες, ενώ η εμπλοκή της με το χώρο της εκπαίδευσης και τα κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν σε αυτόν, συμβαίνει σε ένα πλαίσιο απολύτως διακριτών ρόλων με τους παιδαγωγούς και την επιστήμη που υπηρετούν.

- Οι διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν το Τμήμα μας, προβλέπουν τα εντελώς αντίθετα από τις διατάξεις που αφορούν την Κοινωνική Εργασία ΤΕΙ Κρήτης (αυτόνομο τμήμα ΑΕΙ σύμφωνα με το νομοσχέδιο) αλλά και την δημιουργία αυτόνομου τμήματος Κοινωνικής Εργασίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για την αποφοίτηση κατά το ίδιο χρονικό διάστημα Κοινωνικών Λειτουργών δύο ταχυτήτων, χωρίς μάλιστα οι απόφοιτοι του τμήματός μας να έχουν τη δυνατότητα να άρουν την αδικία αυτή στο τέλος των σπουδών τους.

Σπουδές τις οποίες, αν γνώριζαν τα όσα σχεδίαζε τα υπουργείο, θα επέλεγαν να κάνουν σε ένα από τα άλλα τμήματα (Κομοτηνή – Ηράκλειο) που προαναφέραμε, στα οποία μπορούσαν να περάσουν λόγω της χαμηλότερης βάσης τους από το τμήμα της Πάτρας.

- Με το παρόν νομοσχέδιο η μόνη επιλογή που δίνεται στους ήδη φοιτούντες της Κοινωνικής Εργασίας Πάτρας είναι να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα σπουδών ΤΕ σε μία σχολή ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ, χωρίς να δίνεται δικαίωμα αναβάθμισης του πτυχίου σε ΠΕ, στους χρόνους για τους οποίους είχαμε προγραμματίσει τις σπουδές μας και τη ζωή μας, και με ότι αυτό συνεπάγεται για την επαγγελματική μας σταδιοδρομία (θα είμαστε από την ψήφιση του νόμου και μετά οι μόνοι ΤΕ σε όλη την χώρα)!

- Είμαστε οι μόνοι ήδη εγγεγραμμένοι φοιτητές που αποκλειόμαστε από τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε τις σπουδές που επιλέξαμε με όρους ισοτιμίας με τους φοιτητές των υπολοίπων τμημάτων κοινωνικής εργασίας! Πρόκειται για πρωτοφανή ανισότητα σε βάρος των πολιτών της χώρας που επέλεξαν πριν από λίγους μήνες να σπουδάσουν το ίδιο ακριβώς αντικείμενο (Αθήνα-Πάτρα-Ηράκλειο).

- Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας είναι υψηλής ζήτησης και με υψηλή βάση εισαγωγής. Έχει υψηλή απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας και υπηρετεί το Κράτος Πρόνοιας που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας με δηλώσεις του την 1/4/2019 υποσχέθηκε ότι θα ανασυγκροτήσει, κάνοντας σαφή αναφορά και στον ρόλο των Κοινωνικών Λειτουργών!

Χρειαζόμαστε, είπε ο πρωθυπουργός, γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς, πυροσβέστες, «αλλιώς δεν υπάρχει κράτος τα δίνουμε όλα σε ιδιώτες και τελειώνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά την 1/4/2019.

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ:

- Ζητάμε να γίνει αποδεκτή η πρόταση του ίδιου του Υπουργείου που προέβλεπε την ίδρυση αυτόνομου τμήματος στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με έδρα την Πάτρα. Η επίκληση της δυσκολίας λόγω χιλιομετρικής απόστασης από την Πρυτανεία που έτσι κι αλλιώς υπάρχει και για πολλά άλλα τμήματα, δεν ευσταθεί στην εποχή μας (τηλεδιασκέψεις, αυτοκινητόδρομοι) και δεν μπορεί να μπαίνει πάνω από την υπηρέτηση της επιστήμης και των δικαιωμάτων των φοιτητών!

- Ζητάμε την άμεση στελέχωση του τμήματος με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό, ως μοναδική απόδειξη μετά τις παλινωδίες και τις σκοπιμότητες των τελευταίων ετών, της επιλογής της κυβέρνησης για πλήρη στήριξη της ύπαρξης και της εξέλιξής του.

- Ζητάμε την συμπαράσταση των διδασκόντων του τμήματος, σύμφωνα με τα όσα έχουν αποφασίσει στη ΓΣ της ΣΕΥΠ (15/3) και σύμφωνα με την θέση που κοινοποίησε με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 27/3 ο Καθηγητής του Τμήματός μας.

- Ζητάμε από τον Σύλλογο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας, να τοποθετηθεί για το θέμα της υποβάθμισης των σπουδών του ιστορικού Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας Πάτρας.

- Ζητάμε από τη Σύγκλητο του ΤΕΙ να πάρει θέση για τα αιτήματά μας, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε ζητήσει.

- Ζητάμε να μην ψηφιστεί το παρόν νομοσχέδιο, του οποίου οι υπό ψήφιση διατάξεις αφανίζουν την επιστήμη της Κοινωνικής Εργασίας υποτάσσοντάς την σε ένα τμήμα το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την Κοινωνική Εργασία.

- Ζητάμε να ακουστούν σε όλον τον κόσμο τα δίκαια αιτήματά μας και γι’ αυτό θα απευθυνθούμε και στην Διεθνή Ομοσπονδία Κοινωνικών Λειτουργών και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Εκπαίδευσης, η οποία υποστηρίζει τα προγράμματα κοινωνικής εργασίας και τους εκπαιδευτικούς που υφίστανται πιέσεις για να κάνουν "παραχωρήσεις" σχετικά με την ποιότητα της εκπαίδευσης, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα διεθνή πρότυπα των επαγγελμάτων.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr