Ημερήσια εκδρομή στα ορεινά δράμας και Ξάνθης

Το τμήμα φωτογραφίας, συνεργασίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Πανελληνίου Κέντρου Υποβρύχιας Φωτογραφίας Έρευνας και Τεχνολογίας την Κυριακή 1 Ιουνίου 2014 διοργανώνει ημερήσια εκδρομή με προορισμό την ορεινή περιοχή Δράμας και Ξάνθης. Τα σημεία ενδιαφέροντος είναι οι σιδηροδρομικοί σταθμοί και η ορεινή παραποτάμια περιοχή του ποταμού Νέστου.

Όταν ταξιδεύουμε με το τρένο, αξίζει να παρατηρήσουμε την αρχιτεκτονική των παλιών σταθμών του δικτύου, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι κατασκευασμένοι στα τέλη του 19ου αιώνα και αποτελούν πραγματικά κομψοτεχνήματα πρώιμης βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Οι παλιοί σταθμοί τρένων, μέσα στο εξαιρετικό ελληνικό φυσικό τοπίο, μαραζώνουν από την εγκατάλειψη, την αδιαφορία και τον τρόπο της σύγχρονης ζωής. Τούτοι οι παλιοί σταθμοί των τρένων, σκορπισμένοι στη χώρα, αποτελούν πολιτιστικά απομεινάρια, που οφείλουμε να διατηρήσουμε και γιατί όχι ακόμα και κείνους που τέθηκαν σε αχρηστία, να τους αξιοποιήσουμε όσο είναι καιρός ακόμα..

Την Κυριακή το πρωί και ώρα 7.30 αναχωρούμε, με λεωφορείο, από το Δημοτικό κήπο . Ξεκινώντας με το λεωφορείο, θα κινηθούμε στον οδικό άξονα Καβάλας- Δράμας. Από τη Χωριστή της Δράμας συνεχίζουμε στον ορεινό δρόμο Δράμας- Ξάνθης. Η πρώτη στάση θα πραγματοποιηθεί στο σιδηροδρομικό σταθμό της Πλατανιάς. Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Πλατανιάς είναι ένας από τους πολλούς εγκαταλειμμένους και αναξιοποίητους παραδοσιακούς σταθμούς. Εκεί θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε τη δομή και την κατασκευή των παραδοσιακών σταθμών και να φωτογραφίσουμε όλα αυτά που σε λίγα χρόνια, λόγω της εγκατάλειψης, θα πάψουν να υπάρχουν.


Η δεύτερη στάση θα γίνει στη γέφυρα του ποταμού Νέστου, πριν από το Παρανέστι. Οι γέφυρες είναι δύο. Η μια εξυπηρετεί την κίνηση των αυτοκινήτων και η άλλη την κίνηση των τρένων. Οι περιηγητές του Νέστου θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν, στο φυσικό τους περιβάλλον, σπάνιας ομορφιάς αγριολούλουδα, όπως οι ορχιδέες. Ακόμα οι φίλοι της φύσης και των σπορ μπορούν να απολαύσουν το ποτάμι περπατώντας δίπλα σε αυτό, η διασχίζοντας το με καγιάκ. Αρκετή ώρα για καφέ, φωτογράφηση και δραστηριότητες στον ποταμό. Kοντά στην όχθη του ποταμού, στη βορειοδυτική άκρη της κοιλάδας, βρίσκεται το Παρανέστι, ένα μεγάλο κεφαλοχώρι. Το μεσημέρι θα σταματήσουμε εκεί για φαγητό και φωτογράφηση του σταθμού των τρένων.

Αναχώρηση από το Παρανέστι με προορισμό τη Σταυρούπολη. H Σταυρούπολη ήταν πάντα σταυροδρόμι που έσμιγαν οι δρόμοι που συνέδεαν την Aνατολική Mακεδονία με τη Θράκη. Γι’ αυτό πήρε και το όνομα Σταυρούπολη. Στάση για καφέ και φωτογράφηση του σταθμού. O σταθμός διατηρεί αρκετά τη γραφικότητα του παλιού σιδηροδρομικού αρχιτεκτονήματος. Xτίστηκε το 1924. Από εδώ περνούσε και το Oριεντ Eξπρές με τον «καρβουνιάρη», την παλιά ατμομηχανή. Στο σταθμό της Σταυρούπολης και των Kομνηνών έγιναν μεγάλες διαμαρτυρίες των καπνοπαραγωγών το 1959 για την τιμή του καπνού.

Από τη Σταυρούπολη επιστρέφουμε στην Καβάλα παίρνοντας το δρόμο για τον Κεχρόκαμπο και κάνοντας μία στάση στη δεύτερη γέφυρα που συναντάμε, πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr