Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Εναλλακτική λύση για όσα Τμήματα διαφωνούν με τη δημιουργία ενός μικρού ΤΕΙ

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Εναλλακτική λύση για όσα Τμήματα διαφωνούν με τη δημιουργία ενός μικρού ΤΕΙ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας ήδη επεξεργάζεται την εναλλακτική λύση της δημιουργίας και ενός μικρού ΤΕΙ που θα στεγάσει όσα τμήματα δεν θελήσουν να συμμετάσχουν στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Οξύνεται η ένταση στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ενόψει του τελικού σχεδίου συγχώνευσης των τμημάτων τους προκειμένου να διαμορφωθεί η αρχιτεκτονική δομή του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Αναβολές εξετάσεων, προειδοποιήσεις για μη υποχώρηση και εσωτερικές διενέξεις που περνούν ακόμα και μέσα από γραφεία κομμάτων και δη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό οικοδόμησης του νέου Πανεπιστημίου. Το υπουργείο Παιδείας επιμένει να διατηρεί αποστάσεις ασφαλείας, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη επεξεργάζεται την εναλλακτική λύση της δημιουργίας και ενός μικρού ΤΕΙ που θα στεγάσει όσα τμήματα δεν θελήσουν να συμμετάσχουν στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.


«Για ορισμένα τμήματα, που δεν θα θελήσουν να συμπράξουν στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, εξετάζεται η λύση της δημιουργίας ενός πολύ μικρού ΤΕΙ», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» υψηλό στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, θέλοντας, προφανώς, να εκτονώσει την κατάσταση. Το δίλημμα ανάμεσα σε πανεπιστημιακό τμήμα και τμήμα ΤΕΙ είναι άνισο, ενώ κάποιοι, ακόμα κι αν θεωρούν πως αποτελεί υποβάθμιση η μετατροπή τμήματος ΤΕΙ σε κατεύθυνση -έστω- πανεπιστημιακού τμήματος, είναι βέβαιο πως εκλαμβάνουν τη στάση του υπουργείου περισσότερο ως εκβιαστική παρά ως καθησυχαστική.

Από την άλλη, βέβαια, το υπουργείο ούτε μπορεί ούτε θέλει να εμπλακεί στην υπόθεση παρά μόνο στο τελικό στάδιο της αξιολόγησης της πρότασης που θα κατατεθεί από την επιτροπή η οποία έχει αναλάβει το εγχείρημα (πρόεδροι των δύο ΤΕΙ, πρόεδρος ΤΕΙ Κρήτης, πέντε πανεπιστημιακοί, γ.γ. υπουργείου Παιδείας, πρόεδρος ΕΣΕΚΑΑΔ). Στο τέλος του μήνα θα κατατεθεί το σχέδιο της δομής του νέου Ιδρύματος, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να είναι όλα έτοιμα. «Στις 30 Δεκεμβρίου τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά θα πάψουν να λειτουργούν», λέει στέλεχος του υπουργείου. Οσο για τον θεσμικό ρόλο του υπουργείου στον έλεγχο και στην έγκριση των προγραμμάτων σπουδών, το ίδιο στέλεχος παραπέμπει στα τρία βασικά κριτήρια που έχουν τεθεί:

1. ακαδημαϊσμός των τμημάτων (αν υπάρχει επιστημονικό αντικείμενο ή όχι),

2. βιωσιμότητα τμημάτων (ικανός αριθμός προσωπικού κ.ά.),

3. δυνατότητα των τμημάτων να συμπράξουν ή να συνυπάρξουν με άλλα τμήματα. Ακόμα κι αν τα δύο θεωρούνται εφαρμόσιμα, το τρίτο κριτήριο είναι αυτό που έχει προκαλέσει τις περισσότερες διαφωνίες. Ενδεικτικά: Το τμήμα Αισθητικής υστερεί στο επιστημονικό αντικείμενο, το τμήμα Βρεφονηπιοκόμων ή το Εργοθεραπείας στον αριθμό μελών ΔΕΠ κ.ο.κ.

Τα παραϊατρικά, συμπεριλαμβανομένων των Κοινωνικών Επιστημών, και τα τμήματα Εφαρμοσμένων Τεχνών είναι τα μεγάλα πεδία σύγκρουσης και αυτά που, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ακόμα στο τραπέζι της συζήτησης. Ειδικότερα πρόκειται για τα τμήματα:

  • Γραφιστικής και Φωτογραφίας, τα οποία προτείνεται να συγχωνευθούν σε τμήμα Οπτικοακουστικών, Ψηφιακών Συστημάτων με 2 κατευθύνσεις: α) Γραφιστικής και Πολυμέσων, β) Τέχνης και Τεχνολογίας Οπτικοακουστικών Μέσων. Μαζί με άλλα θα ενταχθούν στη Σχολή Επιστημών Εφαρμοσμένων Τεχνών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού.
  • Φυσικοθεραπείας και Εργοθεραπείας - συγχωνεύονται στο Θεραπευτικής Επιστήμης και Αποκατάστασης. Θα ενταχθούν στη Σχολή Επιστημών Υγείας.
  • Κοινωνικής Εργασίας - συγχωνεύεται με τις δύο κατευθύνσεις του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Κοινοτικής Υγείας. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, μάλιστα, στο τμήμα, σήμερα, δεν πραγματοποιούνται εξετάσεις, οι οποίες μεταφέρονται για τις 21 Σεπτεμβρίου, ενώ είναι προγραμματισμένη και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο. Σύμφωνα με την πρόταση, θα ενταχθεί στη Σχολή Διοίκησης Οικονομίας και Κοινωνικών Επιστημών.

Η επιχειρηματολογία των παραγόντων των συγκεκριμένων τμημάτων, πειστική στο μεγαλύτερο μέρος της. Μεταξύ άλλων αναφέρουν:

  • Είναι τμήματα δημοφιλή, εκ των υψηλόβαθμων και με υψηλή απορρόφηση.
  • Προτείνεται συγχώνευση ανάμεσα σε τμήματα με διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, ελάχιστα ομοειδή μαθήματα, διαφορετικό επιστημονικό και επαγγελματικό πεδίο, ακόμα και εντελώς διαφορετικό τρόπο εισαγωγής.
  • Συγχωνεύονται τμήματα τα οποία έχουν ικανό για την αυτονομία τους αριθμό καθώς διαθέτουν περισσότερα από οκτώ μέλη ΔΕΠ, όπως απαιτείται.

Ο κύκλος των πιέσεων σφίγγει όλο και πιο πολύ. Εκπρόσωποι τμημάτων σε διοικήσεις και παράγοντες κομμάτων (κυρίως της Ν.Δ. λόγω πολιτικής συγγένειας ορισμένων εκ των στελεχών των Ιδρυμάτων) και φυσικά αντίστροφα. Από τις πιέσεις δεν γλιτώνει ούτε το υπουργείο.

Όλα τα τελευταία νέα για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Αννα Ανδριτσάκη «Εφ.Συν.»

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr