Φοιτητές δημιούργησαν το πρώτο PARKLET της Αθήνας

Φοιτητές δημιουργούν το πρώτο PARKLET της Αθήνας

Tο «Re Energy Parklet», ένα μικροσκοπικό πάρκο, υλοποιήθηκε στην καρδιά του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας, στην οδό Πολυκλείτου. Την πρωτοβουλία για την εισαγωγή της έννοιας «Parklet» στην καθημερινότητα των Ελλήνων ανέλαβε μια ομάδα φοιτητών του ΤΕΙ Αθήνας, υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριας, Δρ. Μάρως Σίνου.

"Re - Energy" / THE FIRST PARKLET IN ATHENS


Το εργαστήρι Αστικής Οικολογίας του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του ΤΕΙ Αθήνας, με υπεύθυνη καθηγήτρια την Δρ Μάρω Σίνου δημιουργεί το πρώτο parklet της Αθήνας με τίτλο Re - Energy. Χάρη στη συνεργασία του με τον δήμο Αθηναίων, το PARKLET θα τοποθετηθεί στο Εμπορικό Τρίγωνο του Δήμου, στην οδό Πολυκλείτου.

Τι είναι το parklet "Re-Energy"

Το parklet είναι μια επέκταση του πεζοδρομίου, ένα μικρό παρκάκι - δημόσιος χώρος, που μετατρέπει έναν χώρο στάθμευσης σε μικρό αστικό πάρκο. Εκτείνεται έξω από το πεζοδρόμιο αλλά στο ίδιο επίπεδο με αυτό και μπορεί να σχεδιαστεί είτε ως μόνιμη είτε ως εφήμερη κατασκευή. Η πλατφόρμα ενός parklet, προστατεύεται από την κυκλοφορία των οχημάτων και μπορεί να φιλοξενήσει πολλές λειτουργίες, όπως αρχιτεκτονική τοπίου, καθίσματα, τραπέζια και χώρο στάθμευσης ποδηλάτων.

Κεντρική Ιδέα Σχεδιασμού

Η κεντρική ιδέα προέκυψε από το αστικό ανάγλυφο της Αθήνας/ υψομετρικές καμπύλες και την πράσινη στρατηγική του έργου ως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σκοπός

Σκοπός του Re-Energy είναι πρώτον η δημιουργία νέου δημόσιου χώρου με μια ανάσα πρασίνου, δεύτερον η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τις ανανεώσιμες και εναλλακτικές πηγές ενέργειες καθώς και την ανακύκλωση και τρίτον η ενδυνάμωση της κοινότητας / γειτονιάς & των διαπροσωπικών σχέσεων των μελών της.

Λειτουργίες

Το Re-Energy περιλαμβάνει χώρο καθίσματος, ένα τοίχο ανακύκλωσης, δηλαδή μια εγκατάσταση από ανακυκλώσιμα υλικά, που στόχο έχει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των περιοίκων. Επιπρόσθετα, θα συμπεριλαμβάνεται ένα στατικό ποδήλατο, το οποίο θα παράγει ενέργεια με μηχανική κίνηση, όπως και ένα φωτοβολταικό πάνελ. Τα δύο παραπάνω θα τροφοδοτούν το φωτισμό του parklet. Τέλος, θα υπάρχει και χώρος πρασίνου.

Το Re - Energy θα τοποθετηθεί στην οδό Πολυκλείτου, στο κέντρο της Αθήνας και τα εγκαίνιά του θα γίνουν στις 6/7/17, και ώρα 12:30 μ.μ.

Η αρχιτέκτων Δρ. Μάρω Σίνου, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αστικής Οικολογίας στο Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του ΤΕΙ Αθήνας

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr