Κινητοποιήσεις Φοιτητικών Συλλόγων ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά για τη στέγαση των σπουδαστών [ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ]

Σε κινητοποιήσεις στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά για τη στέγαση των σπουδαστών, προχώρησαν σήμερα οι σπουδαστικοί σύλλογοι ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας και οι επιτροπές αγώνα του ΜΑΣ στα ΤΕΙ. Οι κινητοποιήσεις έγιναν στο πλαίσιο του διημέρου δράσης 21 και 22 Οκτώβρη με αίτημα δωρεάν εστίες για τους σπουδαστές.

Συγκεκριμένα στα ΤΕΙ Πειραιά πραγματοποιήθηκε εκδήλωση - συζήτηση για την παρουσίαση πτυχιακής με θέμα «Εστία δίπλα στο ΤΕΙ Πειραιά» (δείτε σχετικό βίντεο παρακάτω), ενώ στο ΤΕΙ Αθήνας έγινε παράσταση διαμαρτυρίας για τη στέγαση στη διοίκηση του ιδρύματος.

Σε ανακοίνωσή τους οι σπουδαστικοί σύλλογοι τονίζουν μεταξύ άλλων:


«Η δωρεάν στέγαση είναι δικαίωμά μας. Απαιτούμε τώρα να δημιουργηθεί εστία για τους σπουδαστές των ΤΕΙ της Αττικής.

Τώρα να δοθεί λύση στο πρόβλημα της στέγασης! Τη στιγμή που εμείς και οι οικογένειές μας δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα με το κόστος σπουδών, τους φόρους και τα χαράτσια, τους μισθούς πείνας των 400 ευρώ, που αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε ένα σκασμό λεφτά για το ενοίκιο, οι εστίες για τα ΤΕΙ είναι ανύπαρκτες. Τη στιγμή που πολλαπλασιάζονται οι φοιτητές που έχουν ανάγκη τη δωρεάν στέγη και οι υπάρχουσες εστίες δεν φτάνουν ούτε για "ζήτω", δίνονται εκατομμύρια ευρώ για ερευνητικά και μεταπτυχιακά προγράμματα που αξιοποιούνται από τους επιχειρηματικούς ομίλους, εκατομμύρια ευρώ για "φυτά στα ταβάνια" και βιοκλιματική αναβάθμιση των ιδρυμάτων».

Στοιχεία που μιλάνε μόνα τους

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «αυτή τη στιγμή στο ΤΕΙ Πειραιά σπουδάζουν πάνω από 10.000 νέοι και νέες και από αυτούς δικαιούνται δωμάτιο σε κάποια εστία κάτω από 20, ενώ επαρχιώτες είναι πάνω από 3.000 σπουδαστές, σύμφωνα με στοιχεία του ιδρύματος. Αντίστοιχα στο ΤΕΙ Αθήνας μόνο τα τελευταία 3 χρόνια, εισήχθησαν στο ίδρυμα πάνω από 3.000 επαρχιώτες σπουδαστές.

Διαμερίσματα, κτιριακά συγκροτήματα, καταστήματα, γραφεία, κληροδοτήματα, οικόπεδα - φιλέτα νοικιάζονται σε επιχειρήσεις ή αφήνονται να ρημάζουν. Απαιτούμε να αξιοποιηθούν τώρα δημοτικά ακίνητα για τη δημιουργία νέων εστιών, στην ευθύνη του κράτους χωρίς ιδιώτες και ενοίκια.

Οι σύλλογοι απαιτούν:

Την ανέγερση νέας εστίας για τους σπουδαστές των ΤΕΙ, στο Πάρκο Τρίτση ή σε όποιο άλλο χώρο κρίνεται δυνατό, δωρεάν και αποκλειστικά στην ευθύνη του κράτους.

Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν στις εστίες.

Δωρεάν δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους κάνουν αίτηση και δεν μπαίνουν σε εστία!

Απαγόρευση του μέτρου διακοπής ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους».

ΕΣΤΙΑ ΣΤΟ Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ - ΒΙΝΤΕΟ

Εκπόνηση πτυχιακής Παναγιώτης Μπελίτσος και Συμεών Σίμος

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr