Διαμαρτυρία του Τμήματος των Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθηνών

Διαμαρτυρία του Τμήματος των Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθηνών

Αξιότιμε Υπουργέ κ. Γαβρόγλου και αξιότιμα μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής,

Τα μέλη της ΓΣ του Τμήματος των Ιατρικών Εργαστηρίων, του ΤΕΙ Αθήνας, θέλουν να εκφράσουν για άλλη μία φορά την έντονη διαμαρτυρία τους και την απογοήτευσή τους για την όλη εξέλιξη του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων που έχει ως αποτέλεσμα την εμμονή του ΥΠΕΠΘ στην εξαφάνιση του Τμήματος στο σχέδιο Νόμου της Ίδρυσης του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Σημειώνουμε για άλλη μία φορά τα παρακάτω:


•    Το Τμήμα είναι πλήρως αναγνωρισμένο και καταξιωμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και Αμερική και είναι ισότιμο με τα Τμήματα Βιοϊατρικών Επιστημών και Βιοϊατρικών Εργαστηριακών Επιστημών (Biomedical Sciences/Biomedical Laboratory Sciences) και Ιατρικών Εργαστηρίων (Medical Laboratories) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αμερικής αντίστοιχα.

•    Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος είναι πλήρως εναρμονισμένο με το αντίστοιχο που χορηγείται από τα Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα του εξωτερικού.

•    Τα γνωστικά αντικείμενα του Προπτυχικού Προγράμματος Σπουδών καλύπτουν όλους τους τομείς της εργαστηριακής διάγνωσης και τεχνολογίας, όπως αυτό αποδεικνύεται από το τελευταίο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος (29/6/2016), το οποίο αποτελείται από μεγάλο αριθμό θεωρητικών και μεικτών μαθημάτων (θεωρητικών και εργαστηριακών), βασικής υποδομής, ειδικής υποδομής και εξειδίκευσης, που καθιστούν τον πτυχιούχο του τμήματος ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και κλινικών και ερευνητικών τμημάτων.

•    Το πτυχίο των αποφοίτων μας είναι ισοδύναμο με το αντίστοιχο πτυχίο τετραετούς φοίτησης των Βιοϊατρικών Επιστημών του εξωτερικού, γεγονός που δεν δημιουργεί πρόβλημα στους αποφοίτους μας στην ανεύρεση εργασίας στα γνωστικά αντικείμενα του επιστημονικού πεδίου εκπαίδευσης (ιστολογία, ιστοπαθολογία, κυτταρολογία, ανοσολογία, τοξικολογία, βιοχημεία, κλινική χημεία, ενδοκρινολογία-ορμονικοί προσδιορισμοί, μικροβιολογία, κυτταρική και μοριακή βιολογία, γενετική, αιματολογία, αιμοδοσία), στο εξωτερικό.

•    Το Τμήμα αποτελείται από 13 μέλη ΔΕΠ (4 βαθμίδας Καθηγητή, 1 βαθμίδας Αναπλ. Καθηγητή, 5 βαθμίδας Επίκουρου Καθηγητή και 3 βαθμίδας λέκτορα), όλα κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος στα αντίστοιχα γνωστικά και επιστημονικά πεδία που θεραπεύει το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων, με καταξιωμένη επιστημονική, επαγγελματική και ερευνητική δραστηριότητα.

•    Το Τμήμα έχει 2 αυτοδύναμα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, στο χώρο της Βιοϊατρικής  Διαγνωστικής Μεθοδολογίας και Τεχνολογίας και Παιδαγωγικής μέσω καινοτόμων προσεγγίσεων, στα οποία διδάσκουν μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, ΔΕΠ άλλων τμημάτων του ΤΕΙ Αθήνας, Πανεπιστημιακοί, εξωτερικοί επιστημονικοί συνεργάτες και ερευνητές.

•    Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων μας είναι αναγνωρισμένα από το 1996, ισότιμα και εναρμονιζόμενα με αυτά των Βιοϊατρικών Εργαστηριακών Επιστημόνων του εξωτερικού (Biomedical Scientist/Biomedical Laboratory Scientist)

•    Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων κατέχει εκτός της αυτοδυναμίας σύμφωνα με τα οριζόμενα από το Ν. 4485/4-8-2017, διάκριτη και αυτοτελή θέση στον ακαδημαϊκό και επιστημονικό χώρο των Επιστημών Υγείας, είναι άμεσα συνδεδεμένο και συνεργαζόμενο με τις εργαστηριακές και κλινικοεργαστηριακές ιατρικές ειδικότητες τόσο της Βιοπαθολογίας, Αιματολογίας, Ενδοκρινολογίας, Παθολογοανατομίας και Κυτταρολογίας των οποίων και αποτελεί συνδετικό κρίκο,  αλλά και με άλλα επιστημονικά πεδία, όπως αυτά της Κλινικής Χημείας, Βιοχημείας, Ανοσολογίας, Φαρμακολογίας, Τοξικολογίας, Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής.

•    Επιπλέον, το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων κατέχει την τρίτη θέση στο ΤΕΙ Αθήνας, όσον αφορά τη βάση πρόσβασης (16.040), μετά από τα Τμήματα Εργοθεραπείας και Φυσικοθεραπείας.  

Πως είναι δυνατόν ενώ πληροί τα οριζόμενα από το Ν.4485/4-8-2017 και να μην υπάρχει στο σχέδιο Νόμου για το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής ενώ δεν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με άλλα Τμήματα και να είναι η Ιφιγένεια εν Αυλίδι και εν Ταύροις;

Είναι δίκαιο;

Γιατί το Τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων να πρέπει να είναι το μόνο που θα έπρεπε να διαλέξει μεταξύ εισόδου στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με τη μορφή της πεντάδας, ως «Βιοϊατρικές Επιστήμες», ενώ αυτό δεν συμβαίνει με άλλα Τμήματα της ΣΕΥΠ και γιατί αυτό είναι το μοναδικό Τμήμα που σε ενδεχόμενη άρνησή του θα έμενε το μόνο εκτός Πανεπιστημίου;

Τι είναι αυτό που δεν έχει το Τμήμα μας σε σχέση με τα άλλα Τμήματα της ΣΕΥΠ σε σχέση πάντα με το Ν.4485/4-8-2017;

Η απορία μας παραμένει αναπάντητη και αιωρούμενη, με τους φοιτητές μας να μας ρωτούν επίμονα το γιατί;

Με εκτίμηση

Τα μέλη της ΓΣ του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων

Τοποθέτηση Φοιτητή Ιατρικών Εργαστηρίων για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr