Η Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να προσλαμβάνονται και τεχνολόγοι γεωπόνοι για τη δακοκτονία

Η Σύνοδος των Προέδρων των ΤΕΙ ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να προσλαμβάνονται και τεχνολόγοι γεωπόνοι για τη δακοκτονία

Με επιστολή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, η τριμελής Γραμματεία της Συνόδου των Προέδρων ΑΤΕΙ ζητά την αναθεώρηση της υπουργικής απόφασης. 

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Η Απόφαση προέβλεπε την ισότιμη συμμετοχή ΠΕ Γεωπόνων και ΤΕ Τεχνολόγων Φυτικής Παραγωγής στο εποχικό προσωπικό προγράμματος δακοκτονίας έτους 2016. Όταν η εν λόγω Απόφαση ανακοινοποιήθηκε στις 18-05-2016, με λύπη αλλά και με ιδιαίτερη έκπληξη διαπιστώσαμε, ότι οι Γεωπόνοι ΤΕ μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα δακοκτονίας μόνον ελλείψει Γεωπόνων ΠΕ.» 


Ολόκληρη η επσιτολή έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Από το Υπουργείο, του οποίου προΐσταστε, εκδόθηκε η υπ’ αριθ.3614/5106326-04-2016 Απόφαση, η οποία αφορούσε στην κατανομή εποχικού προσωπικού σε Περιφερειακές Ενότητες ‐ Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, για την αντιμετώπιση των εποχικών αναγκών της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Φυτικής Παραγωγής στο πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έτους 2016 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η Απόφαση προέβλεπε την ισότιμη συμμετοχή ΠΕ Γεωπόνων και ΤΕ Τεχνολόγων Φυτικής Παραγωγής στο εποχικό προσωπικό προγράμματος δακοκτονίας έτους 2016. Όταν η εν λόγω Απόφαση ανακοινοποιήθηκε στις 18-05-2016, με λύπη αλλά και με ιδιαίτερη έκπληξη διαπιστώσαμε, ότι οι Γεωπόνοι ΤΕ μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα δακοκτονίας μόνον ελλείψει Γεωπόνων ΠΕ.

Κύριε Υπουργέ,

Θεωρούμε ότι η «Ορθή Επανάληψη» επί της απόφασης της 25ης-04-2016 και η αλλαγή από «ΠΕ Γεωπόνοι ή ΤΕ Τεχνολόγοι Φυτικής Παραγωγής» σε «ΠΕ Γεωπόνοι εν ελλείψει ΤΕ Τεχνολόγοι Φυτικής Παραγωγής» αποτελεί απλή αστοχία και όχι σκόπιμο αποκλεισμό των Πτυχιούχων των Γεωπονικών Σχολών του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, δεδομένου ότι, σύμφωνα με το νόμο της Ανώτατης Εκπαίδευσης 4009/2011 οι απόφοιτοι ΤΕΙ εκπαιδεύονται «στις εφαρμογές των Επιστημών και της Τεχνολογίας».

Το πρόγραμμα δακοκτονίας εμπίπτει απολύτως στην εκπαίδευση υψηλής ποιότητας στις εφαρμογές των Επιστημών αφενός και αφετέρου η συμμετοχή τους στα προγράμματα δακοκτονίας προβλέπεται από τα επαγγελματικά δικαιώματα Π.Δ. 109 ΦΕΚ 47/Α/10-02-1989 (άρθρο 1 σημείο ε «Συμμετοχή σε διενέργεια μαζικών ψεκασμών για την καταπολέμηση φυτονόσων, καθώς και συστηματικών απεντομώσεων ή απολυμάνσεων που διενεργούνται από το κράτος ή οργανισμούς, συνεταιρισμούς, κοινοπραξίες ή ιδιώτες στη φυτική παραγωγή»).

Επιπροσθέτως οι πτυχιούχοι των Γεωπονικών Σχολών του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης συνιστούν τον Επιστημονικό και Επαγγελματικό κλάδο των Τεχνολόγων Γεωπόνων – Τροφίμων, ο οποίος εκπροσωπείται επίσημα από την ΠΕΠΤΕΓ και την ΠΑΣΤΕΓ-ΤΔΥ.

Κατόπιν αυτών σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή, προκειμένου να αποκαταστήσετε άμεσα το πρόβλημα που έχει προκύψει, καθώς ο αποκλεισμός αυτός δεν εγείρει μόνον ηθικά ζητήματα αλλά και θεσμικά, διότι ο Οργανισμός Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (άρθρο 6 Γ παρ. 4 ΠΔ 107/ΦΕΚ 174/Α/28-08-2014) προβλέπει ότι «της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ1 Γεωπονικού ή ΤΕ1 Γεωπονικού. Των Τμημάτων της Διεύθυνσης προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ1 Γεωπονικού ή ΤΕ1 Γεωπονικού».

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων προσβλέποντας στην άμεση ανταπόκρισή σας στο δίκαιο αίτημά μας.

Με εκτίμηση,

Εκ μέρους της Τριμελούς Γραμματείας της Συνόδου των Προέδρων ΤΕΙ

Καθηγητής Μιχαήλ Μπρατάκος

Πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας και Προεδρεύων της Συνόδου

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr