Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ και Αν. υπουργός Παιδείας συζήτησαν για το μέλλον των ΤΕΙ

Η Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ και η Αν. υπουργός Παιδείας συζήτησαν για το μέλλον των ΤΕΙ

Παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου πραγματοποιήθηκε η έκτακτη σύνοδος των προέδρων ΤΕΙ, χθες Παρασκευή 3 Ιουνίου, στο κτίριο του υπουργείου Παιδείας.

Αντικείμενο της συνόδου ήταν η λεπτομερής συζήτηση των πορισμάτων της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου, σε ό,τι αφορά στον ενιαίο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.


Στο πόρισμα προτείνεται, μεταξύ άλλων, μία ολιγομελής επιτροπή να αξιολογήσει τα τμήματα με βάση κριτήρια που θα διαμορφωθούν και εντός προθεσμίας να τα εντάξει σε τέσσερις κατηγορίες:

Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ: Τι αποφασίστηκε για επαγγελματικά δικαιώματα, εκπόνηση διδακτορικών και μετονομασία των ΤΕΙ

  • Στην πρώτη να ανήκουν αυτά πού είναι ήδη (ακαδημαϊκώς) ισοδύναμα με αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα ή καλύπτουν επιστημονικά πεδία που δεν θεραπεύονται στα πανεπιστήμια και να ενταχθούν σε πανεπιστημιακά τμήματα ή να αποτελέσουν αυτοτελή τμήματα σε ένα πανεπιστήμιο. Σε αυτά τα τμήματα θα δοθεί η δυνατότητα οργάνωσης διδακτορικών.
  • Στη δεύτερη όσα δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, αλλά θα μπορούσαν να τις καλύψουν στη διάρκεια μιας τριετίας και τότε να ενταχθούν στα πανεπιστήμια και να οργανώνουν επίσης και διδακτορικά.
  • Στην τρίτη όσα θα μπορούσαν να συνεχίσουν να υπάρχουν σε ΤΕΙ ως τμήματα που παρέχουν Τεχνολογική Εκπαίδευση, περισσότερο συμβατή με τον αρχικό σκοπό ίδρυσης των ΤΕΙ.
  • Στην τέταρτη όσα «λόγω του επιστημονικού αντικειμένου που υπηρετούν, αντιστοιχούν κατ' ουσίαν σε Τμήματα Επαγγελματικής Κατάρτισης», τα οποία προτείνεται να ενταχθούν στο γεωγραφικά πλησιέστερο πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο μιας Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Η Τριμελής Γραμματεία της Συνόδου των Προέδρων ΤΕΙ, σε ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε το πόρισμα της Επιτροπής ως «μονόπλευρο και χωρίς τεκμηρίωση», σημειώνοντας πως δε λήφθηκε σε αυτό υπόψη καμία από τις εισηγήσεις της Συνόδου και των εκπροσώπων τους στην Επιτροπή. Χαρακτηρίζει «αυθαίρετο, υποβολιμαίο και ουσιαστικά αντισυνταγματικό» το διαχωρισμό των τμημάτων των ΤΕΙ σε τέσσερις κατηγορίες και ζητά το υπουργείο Παιδείας να αξιοποιήσει τις αξιολογήσεις που έκανε η ΑΔΙΠ, αντί για «δημιουργία μιας ολιγομελούς επιτροπής» για την αξιολόγηση των τμημάτων. Η Γραμματεία της Συνόδου σημειώνει πως «η μόνη εφικτή πρόταση που μπορεί να υλοποιηθεί, είναι τα ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα να γίνουν Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών».

Σε δηλώσεις της εξερχόμενη από τη Σύνοδο Προέδρων, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως πάγια θέση της είναι η αναβάθμιση των ΤΕΙ και ότι στο πλαίσιο της Συνόδου προτάθηκε να φτιαχτεί μία επιτροπή υπουργείου - ΤΕΙ για το ζήτημα επαγγελματικών δικαιωμάτων που εκκρεμούν.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr