Πρόεδρος ΠΕΠΤΕΓ: Εκκρεμεί η ακαδημαϊκή και επαγγελματική αποκατάσταση των πτυχιούχων Γεωπόνων (ΤΕΙ)

Πρόεδρος ΠΕΠΤΕΓ: Εκκρεμεί η ακαδημαϊκή και επαγγελματική αποκατάσταση των πτυχιούχων Γεωπόνων (ΤΕΙ)

"Ο κλάδος των Πτυχιούχων Γεωτεχνικών Ανωτάτου Τεχνολογικού Τομέα πέρασε την ιστορικά χειρότερη περίοδο οπού μηδενίστηκαν εν μία νύκτα, νομοθετημένα και αυτονόητα κεκτημένα ετών και προστέθηκαν νέα προβλήματα στα ήδη συσσωρευμένα. Καμία πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν δέχτηκε να συνομιλήσει με την δική μας Επιστημονική και Επαγγελματική Ένωση, αλλά και συνολικά με τους Επιστημονικούς Φορείς των Πτυχιούχων Ανώτατου Τεχνολογικού Τομέα (Τ.Ε.Ι.).

Ειδικότερα, οι πολιτικές επιλογές των προηγούμενων ετών, οδήγησαν συνειδητά στην κατάργηση της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, με προφανείς τάσεις υποβάθμισης της, αλλά και γέννησαν νέα δυσεπίλυτα προβλήματα, τα οποία, κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι μία υπεύθυνη πολιτική ηγεσία, θα μεθόδευε με τόσο ανεύθυνο και αλαζονικό τρόπο. Οι Πτυχιούχοι Γεωτεχνικοί, σήμερα, αντιμετωπίζουν σε εντονότερο πλέον βαθμό, τον επαγγελματικό αποκλεισμό και απαξίωση. Ταυτόχρονα όμως, οι συνάδελφοι, στερούμενοι στην πράξη την ελεύθερη επαγγελματική ενασχόληση, καλούνται να είναι τυπικοί με τις πλείστες υποχρεώσεις τους.


Στην νομοθεσία που τελικά θεσπίστηκε, δεν προβλέφθηκαν οι απαραίτητες υλοποιήσιμες μεταβατικές διατάξεις, που θα αφορούσαν τους νυν φοιτητές και τους αποφοίτους, από την ίδρυση των Τ.Ε.Ι. έως σήμερα. Αντιθέτως, προβλέφθηκαν διαδικασίες που επιχειρούν τον κατακερματισμό των αποφοίτων σε υποκατηγορίες με βάση τον χρόνο αποφοίτησης αλλά και παρεμπόδισης των νυν φοιτητών από το να ακολουθήσουν τα νέα προγράμματα σπουδών. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καταργήθηκαν Α.Ε.Ι. όπως ήταν τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, και οι μεν απόφοιτοι δεν ακολούθησαν την εξέλιξη των σχολών τους, οι δε φοιτητές δεν μπορούν ακόμη και σήμερα, υπό συγκεκριμένες μεροληπτικές προϋποθέσεις να ακολουθήσουν τα νέα προγράμματα σπουδών.

Πρόκειται για έναν ακατάληπτο ακαδημαϊκό ρατσισμό, μία μεροληπτική πολιτική υπέρ δύο επιμελητηρίων που έχει ξεπεράσει προ πολλού τα εσκαμμένα και έχει πετάξει στο καλάθι των αχρήστων τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που δαπάνησε η Ελληνική Πολιτεία και η Ελληνική Οικογένεια για την ίδρυση, λειτουργία και ανάπτυξη των Τ.Ε.Ι. και την εκπαίδευση των φοιτητών, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, επί 35 συναπτά έτη.

Οι αποφάσεις στο θέμα των Τ.Ε.Ι., την προηγούμενη περίοδο, φάνηκαν στις δηλώσεις από το Βήμα της Βουλής των Ελλήνων, ότι «κατήργησε έναν αναχρονιστικό θεσμό», χαρακτηρίζοντας ως «αναχρονιστικούς περίπου 400.000 αποφοίτους, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών διπλωμάτων, εργαζόμενων σε ιδιωτικό, δημόσιο τομέα και σε ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες μετονομασίες Τμημάτων που επέφεραν οι νόμοι και τα σχέδια «Αθηνά», έχουν πλέον επιδεινώσει και δημιουργήσει νέα προβλήματα, τα οποία συνοψίζονται, στην απώλεια στην πράξη ακαδημαϊκών τίτλων που εκπορεύονται από τα αποδιδόμενα Πτυχία, στην απώλεια επαγγελματικών δικαιωμάτων που είχαν θεσπιστεί με Προεδρικά Διατάγματα κατά το παρελθόν, στην απώλεια επαγγελματικών δραστηριοτήτων που καταγράφονταν από τις Δημόσιες Φορολογικές Υπηρεσίες, στην συνεχιζόμενη έλλειψη Επιμελητηριακής Εκπροσώπησης άρα και Θεσμικής παρουσίας των Πτυχιούχων Γεωτεχνικών Ανωτάτου Τεχνολογικού Τομέα, στον εγκλωβισμό νυν φοιτητών και τελειοφοίτων στα νέα υβριδικά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Τέλος στο γεγονός ότι για πρώτη φορά στα ελληνικά και διεθνή χρονικά, απόφοιτοι Σχολών Α.Ε.Ι. που εξελίσσονται, δεν ακολουθούν την εξέλιξη των Σχολών τους (όπως συνέβη στο παρελθόν με την Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά (νυν Πανεπιστήμιο Πειραιά), την Πάντειο Σχολή (νυν Πάντειο Πανεπιστήμιο), την Ανωτάτη Γεωργική Σχολή (νυν Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), την Χαροκόπειο Σχολή Οικιακής Οικονομίας (νυν Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), την Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο) αλλά και κατώτερες σχολές όπως οι διετείς Διδασκαλικές Ακαδημίες που μετεξελίχθηκαν σε Πανεπιστημιακά Τμήμα Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης και οι Γυμναστικές Ακαδημίες που μετεξελίχθηκαν σε ΤΕΦΑΑ.

Η Ελληνική Πολιτεία κατά το παρελθόν, έκανε πολλά θετικά βήματα αξιοποίησης των Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και των Αποφοίτων τους, για το συμφέρον και την ανάπτυξη της χώρας. Την προηγούμενη περίοδο κυριολεκτικά επιχειρήθηκε να περιθωριοποιηθούν σχεδόν 40.000 Γεωτεχνικοί Τεχνολογικού Τομέα, και 400.000 συνολικά.

Σήμερα η σημερινή Κυβέρνησή επιβάλλεται να ενσκήψει πάνω από τα αυτά τα προβλήματα και να δώσει άμεσες λύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να συνοψιστούν, στην αντιστοίχιση των καταργηθέντων Τμημάτων Τ.Ε.Ι. με τα νέα συναφή τμήματα Πανεπιστημίων άρα και την αποκατάσταση της συνέχειας των Πτυχιούχων με την εξέλιξη των Τμημάτων τους και στην καθιέρωση θεσμικής επιμελητηριακής εκπροσώπησης των Πτυχιούχων Γεωτεχνικών του Ανώτατου Τεχνολογικού Τομέα."

Του Γιάννη Πετράτου, Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr