Στον «αέρα» η  δωρεάν διανομή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων [ΕΥΔΟΞΟΣ] Στον «αέρα» η  δωρεάν διανομή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων - Καταρρέει ο ΕΥΔΟΞΟΣ

Στον «αέρα» βρίσκεται η δωρεάν διανομή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, καθώς οι εκδοτικοί οίκοι είναι απλήρωτοι από το υπουργείο Παιδείας σχεδόν έναν χρόνο. 

Οι εκδοτικοί οίκοι κρατούν στάση αναμονής, περιμένοντας αντίδραση από το υπουργείο. Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να έχουν δηλώσει στο πρόγραμμα «Εύδοξος» τα συγγράμματα που θα διανείμουν και στις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει κοστολογηθεί η τιμολόγηση της διαδικασίας.

Την ίδια στιγμή, ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής διαμαρτύρεται διότι οι περισσότερες επιχειρήσεις του χώρου δεν έχουν πληρωθεί για τα διανεμημένα συγγράμματα από το προηγούμενο έτος.


«Τα συγγράμματα στους φοιτητές υπερβαίνουν τα 1.700 σε τίτλους. Το κόστος των συγγραμμάτων ανέρχεται ήδη στα 5,5 εκατ. ευρώ, τα οποία προκαλούν τεράστιο πρόβλημα στην οικονομική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, αφού δεν προϋπολογίζονται, και οικονομική ζημία στους εκδότες, αφού διανεμήθηκαν και διανέμονται, αλλά ως ακοστολόγητα δεν τιμολογούνται. Επίσης, στερούν άμεσα έσοδα ΦΠΑ από το υπουργείο Οικονομικών ακριβώς επειδή δεν τιμολογούνται» αναφέρει ο Σύλλογος, ενώ ο πρόεδρός του Δημήτρης Μπαλιάτσας δήλωσε στην «Κ» ότι εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση υπάρχει κίνδυνος να καθυστερήσει η διανομή των συγγραμμάτων του επόμενου έτους.

Από την άλλη, συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες των περίπου 150 φοιτητών που ενώ ζήτησαν μετεγγραφή στις Αρχιτεκτονικές ΕΜΠ και ΑΠΘ δεν την πήραν, διότι το Συμβούλιο Επικρατείας έκανε δεκτή την προσφυγή της ηγεσίας των δύο σχολών κατά του σχετικού νόμου.

Χθες, φοιτητές έστησαν σκηνές επί της οδού Αμαλίας απέναντι από τη Βουλή ζητώντας να πάρουν μετεγγραφή, ενώ μιλώντας στην «Κ» ο γονέας φοιτητή, Νίκος Κρασάκης, έκανε λόγο για άδικη μεταχείριση των παιδιών, τα οποία δήλωσαν σχολές γνωρίζοντας ότι μπορούν να πάρουν μετεγγραφή, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας νομοθέτησε πρόσφατα για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές των φοιτητών που εργάζονται σε Σώματα Ασφαλείας και Στρατό, αλλά όχι για τη μετεγγραφή των 150 φοιτητών Αρχιτεκτονικής.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr