Φοιτητές, καινοτομούν, Φτιάχνουν, δέρμα, σάπια, φρούτα Φοιτητές καινοτομούν: Φτιάχνουν δέρμα από σάπια φρούτα (εικόνες)

Φοιτητές καινοτομούν: Φτιάχνουν δέρμα από σάπια φρούτα (βίντεο)

Μια ομάδα έξι φοιτητών δημιούργησαν το Fruitleather Rotterdam, ένα οικολογικό project που σκοπό έχει να χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα σάπια φρούτα, για να δημιουργεί ένα τεχνητό «φρουτο- δέρμα» που μετά χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την κατασκευή "δερμάτινων" αξεσουάρ. 

Όλα ξεκίνησαν από την ανάθεση μιας εργασίας στο Willem de Kooning Academy του Rotterdam, σύμφωνα με την οποία οι φοιτητές κλήθηκαν να παρουσιάσουν μια πρωτότυπη ιδέα για έναρξη μιας εμπορικής επιχείρησης. Οι φοιτητές σκέφτηκαν να συνδυάσουν την δημιουργία εμπορικής επιχείρησης με την ανακύκλωση σκουπιδιών και συγκεκριμένα των σάπιων φρούτων.


Η ιδέα τους γεννήθηκε καθώς χάζευαν από τα παράθυρα της σχολής τους την φρουταγορά που γίνεται κάθε Τρίτη στην πλατεία  Βinnenrotte. Ο ένας εκ των φοιτητών ο Hugo de Boon, χαρακτηριστικά αναφέρει  «Είδαμε την πλατεία γεμάτη σκουπίδια από σάπια φρύτα και σκεφτήκαμε πως σαν σχεδιαστές θα μπορούσαμε να βρούμε έναν τρόπο να τα αξιοποιήσουμε». Μάλιστα η έρευνά τους απέδειξε πως περισσότεροι από 3 τόνοι φρούτων πετιούνταν καθημερινά στην συγκεκριμένη φρουταγορά και οι ιδιοκτήτες των πάγκων τα πετούσαν παράνομα στην πλατεία για να αποφύγουν την οικονομική επιβάρυνση για την σωστή τους διακομιδή. Έτσι άρχισαν να παίρνουν τα σάπια φρούτα απευθείας από τους πωλητές, οι οποίοι χάρηκαν που τα ξεφορτώνονταν χωρίς να πρέπει να ανησυχούν για την επιβολή προστίμων για ρύπανση.

Η ομάδα αρνείται να αποκαλύψει ακριβώς τις λεπτομέρειες της επεξεργασίας που κάνουν στα σάπια φρούτα. Πάντως χοντρικά η διαδικασία περιλαμβάνει αρχικά λιώσιμο των φρούτων, βρασμό για να σκοτωθούν τα βακτήρια και μετά άπλωμα και στέγνωμα σε μια «ειδική» επιφάνεια. Σε πρώτο στάδιο κατασκεύασαν τσάντες από φρουτοδέρμα, αλλά το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή και άλλων αξεσουάρ, ακόμα και επίπλων. Μάλιστα ήδη μια εταιρεία κατασκευής καθισμάτων αυτοκινήτων τους έχει προσεγγίσει για συνεργασία.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

Φοιτητές καινοτομούν Φτιάχνουν δέρμα από σάπια φρούτα

Φοιτητές καινοτομούν Φτιάχνουν δέρμα από σάπια φρούτα

Φοιτητές καινοτομούν Φτιάχνουν δέρμα από σάπια φρούτα

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr