Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα

Τι ώρα ανοίγουν και κλείνουν οι φοιτητικές κάλπες

Οι κάλπες,, είναι ανοικτές από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το ποσοστό συμμετοχής των φοιτητών.

Το υποτονικό κλίμα που επικράτησε ακόμη και το τελευταίο διήμερο στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ «σηματοδοτεί» και το μεγάλο ποσοστό αποχής που θα έχουμε τις αυριανές φοιτητικές εκλογές.

Τα αποτελέσματα των Φοιτητικών Εκλογών

Οσον αφορά τα αποτελέσματα για μια ακόμη χρονιά η Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος (ΕΦΕΕ) δεν αναμένεται να εκδώσει συγκεντρωτικά αποτελέσματα.

Ετσι η κάθε παράταξη θα αυτοπαρουσιάζει κέρδη στις δυνάμεις της, με συνέπεια να είναι αδύνατη η εξαγωγή αντικειμενικών συμπερασμάτων από τις φετινές εκλογές.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ 

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (ΝΔ), η οποία στις περσινές εκλογές, για 28η χρονιά, είχε αναδειχθεί πρώτη δύναμη, αναφερόμενη στις αλλαγές, που προωθούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επισημαίνει ότι αυτές δεν ασχολούνται με βασικά ζητήματα, όπως είναι αυτό της χρηματοδότησης των σχολών, η εστίαση και η στέγαση των φοιτητών και παράλληλα, τονίζει, την ανάγκη διακομματικής συνεννόησης για τα θέματα παιδείας, έτσι ώστε να υπάρξει ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, με ορίζοντα δεκαετίας.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε η παράταξη, ο γραμματέας της ΔΑΠ ΑΕΙ Αποστόλης Μπακόλας, τόνισε, επίσης, την ανάγκη της ενδυνάμωσης του φοιτητικού κινήματος και την προώθηση μιας νέας ΕΦΕΕ, ενός εθνικού συμβουλίου φοιτητών, το οποίο θα προωθεί τα συμφέροντά τους.

Η ΠΚΣ (ΚΚΕ)

Από την πλευρά της ΠΚΣ (ΚΚΕ), η οποία πέρυσι είχε αναδειχθεί δεύτερη δύναμη, στόχος είναι την επόμενη μέρα των εκλογών οι φοιτητές «να έχουν αγωνιστικούς συλλόγους, που θα διεκδικούν φοίτηση χωρίς εμπόδια (σ.σ. σίτιση, στέγαση, δωρεάν συγγράμματα), τα οποία προκαλούνται από τις πολιτικές που ακολουθούνται». Όσον αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, για την ΠΚΣ, αυτό συνεχίζει και υλοποιεί την ίδια πολιτική. «Οικοδομείται ένα πανεπιστήμιο - επιχείρηση, με τους φοιτητές και τους γονείς πελάτες» ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέλος της ΚΝΕ.

Η ΠΑΣΠ

Η ΠΑΣΠ, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, αν και δεν έχει πλέον μεγάλα ποσοστά πανελλαδικά, έχει ωστόσο, ισχυρή παρουσία σε συγκεκριμένες σχολές. «Στόχος μας είναι να αντιμετωπιστούν προβλήματα διαχρονικά, ζητήματα νοοτροπίας, που δεν έχουν να κάνουν με την οικονομική κρίση. Τέτοια είναι, η ασυνέπεια ορισμένων καθηγητών, η αξιολόγηση των καθηγητών, αλλά και η διαφάνεια των οικονομικών των πανεπιστημίων» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μέλος της ΠΑΣΠ.

Η ΑΡΕΝ

Για την παράταξη ΑΡΕΝ, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, το σημαντικότερο είναι να υπάρξει, την επομένη των εκλογών, δυναμική παρουσία της Αριστεράς στα πανεπιστήμια, έτσι ώστε «να υπερασπίζεται και να διευρύνει τα δικαιώματα των φοιτητών» όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ εκπρόσωπος της παράταξης.

ΕΑΑΚ

Από την πλευρά των ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά), βασικό αίτημα είναι η πλήρης κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου, καθώς επίσης και «η επανακατοχύρωση - θεσμική και πραγματική - του ασύλου» όπως είπε στο ΑΜΠΕ, μέλος του δικτύου ΡΑΠΑΝ-ΣΑΦΝ της Νομικής σχολής, που είναι ενταγμένη στο δίκτυο σχημάτων των ΕΑΑΚ.

<<Αύριο, ημέρα διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών, τα Foititikanea.gr θα καλύπτουν από νωρίς και LIVE τα αποτελέσματα! >>

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr