Οι ΔΑΠ παρουσιάζει τις θέσεις της για τις Φοιτητικές Εκλογές 2015 Οι ΔΑΠ παρουσιάζει τις θέσεις της για τις Φοιτητικές Εκλογές 2015

Οι ΔΑΠ παρουσιάζει τις θέσεις της για τις Φοιτητικές Εκλογές 2015

Συνέντευξη Τύπου ενόψει των φοιτητικών εκλογών πραγματοποίησε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, όπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις της παράταξης για το προωθούμενο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση και συνολικά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι θέσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για το πολυνομοσχέδιο είναι μεταξύ άλλων:

• Το πολυνομοσχέδιο δεν είναι τίποτα άλλο από την επαναφορά ενός παλαιότερου νόμου που ίσχυε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

• Το γενικό σχόλιο είναι ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν ανταποκρίνεται στα βασικά προβλήματα που αφορούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όπως η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, η ασφάλεια μέσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ζητήματα όπως η σίτιση και η στέγαση των φοιτητών.

Χρηματοδότηση Ιδρυμάτων

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων ελέχθη ότι η πάγια θέση της παράταξης είναι η αύξηση των δημοσίων δαπανών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση: «Προτείνουμε και το μοντέλο της μικτής χρηματοδότησης συμπληρωματικά, προτείνουμε δηλαδή την άντληση πόρων για τα Ιδρύματα και από άλλους φορείς πέρα από το κράτος». Επίσης η ΔΑΠ ΝΔΦΚ τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ειδικού σώματος φύλαξης «όπως συμβαίνει σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου», όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε.

Η παράταξη προτείνει μεταξύ άλλων:

• Σύνδεση των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με την αγορά εργασίας. Συνεργασία των Ιδρυμάτων με οργανισμούς, ιδιωτικές επιχειρήσεις, εταιρίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με σκοπό την απορρόφηση των αποφοίτων.

• Εκμετάλλευση των δημοσίων κτιρίων για την δημιουργία φοιτητικών εστιών για τους αδύνατους οικονομικά φοιτητές.

• Ψήφιση ειδικού νόμου όπως ορίζει το Άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος, που να ορίζει με σαφήνεια τη λειτουργία και την οργάνωση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, αλλά και των Συλλόγων.

• Δημιουργία νέας φοιτητικής Ένωσης σε πανελλαδικό επίπεδο για φοιτητές και σπουδαστές, το Εθνικό Συμβούλιο Φοιτητών στα Πανεπιστήμια και το Εθνικό Συμβούλιο Φοιτητών στα ΤΕΙ και αναγνώρισή τους από την Πολιτεία. Η ΕΦΕΕ έχει κλείσει τον κύκλο της.

• Δημιουργία και επέκταση ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους φοιτητές όπως η ηλεκτρονική γραμματεία. Προτείνεται επίσης η ψηφιοποίηση των βιβλιοθηκών και η δημιουργία ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών που θα καταστήσει την πρόσβαση στην επιστημονική γνώση πιο εύκολη για όλους.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr