Συνεχίζονται οι καταγγελίες: Φοιτήτριες δεν έκαναν καταγγελία επειδή απειλούνταν πώς δεν θα πάρουν πτυχίο

Συνεχίζονται οι καταγγελίες: Φοιτήτριες δεν έκαναν καταγγελία επειδή απειλούνταν πώς δεν θα πάρουν πτυχίο

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

Μία από τις φοιτήτριες, οι οποίες είχε πέσει θύμα στο παρελθόν μίλησε σήμερα και περιέγραψε πώς συμπεριφέρθηκε σε εκείνη ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας, ο οποίος φέρεται να παρενόχλησε σεξουαλικά αρκετές φοιτήτριες. 


Η κυρία Λίνα Τσαλταμπάση υπήρξε στο παρελθόν φοιτήτρια στο συγκεκριμένο τμήμα. Όπως είπε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής είχε συγκεκριμένη συμπεριφορά προς αρκετές φοιτήτριες που ήταν του… γούστου του. Μάλιστα, τις προσέγγιζε είτε στα εργαστήρια, είτε στις εξετάσεις. 

Περιγράφοντας τη δική της εμπειρία είπε:

«Με προσέγγισε στις εξετάσεις, μου είπε: “ξέρω ότι είσαι αδιάβαστη, δεν έχεις καλούς βαθμούς, πρέπει να έρθεις στο γραφείο μου”». 

Εκείνη αρνήθηκε και τότε κόπηκε τρεις φορές στο ίδιο μάθημα με βαθμό «3».

Η ίδια είπε πως είχε καταγγείλει τότε το περιστατικό και μάλιστα με πολύ ηχηρό τρόπο. 

«Όλοι θυμούνται ότι είχα κάνει κακό χαμό και αναγκάστηκαν να τα “κουκουλώσουν”. H Πρυτανεία λέει ότι ποτέ δεν έγιναν καταγγελίες, εγώ σας λέω ευθαρσώς ότι έκανα», είπε.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται μετά από την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, όταν μια πρώην φοιτήτρια μίλησε για τη δική της σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή στη σελίδα του τμήματος Γεωλογίας στο Facebook. 

«Υπήρξαν δεκάδες σχόλια κάτω από την αρχική ανάρτηση και κανένας δε ρώτησε για ποιον μιλάμε», είπε η Τσαλτάμπαση, υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη πρώην φοιτήτρια επανέφερε την υπόθεση.

Μετά από αυτό ο σημερινός πρύτανης του ΑΠΘ προσέφυγε στην Εισαγγελία, ώστε να ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση. 

Πολλές φοιτήτριες δεν έκαναν καταγγελία επειδή απειλούνταν πως δεν θα πάρουν πτυχίο

Η πρώτη καταγγέλλουσα, στην ανάρτησή της ανέφερε πως πολλές κοπέλες – θύματα δεν έκαναν καταγγελία, γιατί απειλούνταν από τον καθηγητή ότι δε θα πάρουν ποτέ πτυχίο, ενώ η ίδια έκανε 23 χρόνια να πάρει πτυχίο. 

«Οι πρώην φοιτήτριες, συνειδητοποίησαν τώρα που μαζεύτηκαν ότι, τότε που απευθύνονταν σε άλλους καθηγητές για να καταγγείλουν τον συγκεκριμένο τους έλεγαν το ίδιο ποιηματάκι για να μας αποπροσανατολίσουν», είπε η κυρία Τσαλταμπάση.

Η ίδια, πάντως, θα καταθέσει σήμερα στην Ασφάλεια, και, όπως είπε, θα κατονομάσει τρεις άνδρες που ήταν μάρτυρες της παρενόχλησης. Επόμενη θα είναι η κατάθεση της γυναίκας που έκανε την καταγγελία στο Facebook, που θα δώσει τέσσερα ονόματα φοιτητριών, που έπεσαν επίσης θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον ίδιο καθηγητή.

Καταλήγοντας η κ. Τσαλτάμπαση, που είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιχειρηματιών Ελλάδος», διευκρίνισε πως είναι «διαφορετικό πράγμα η σεξουαλική κακοποίηση από τη σεξουαλική παρενόχληση», στέλνοντας το μήνυμα πως «αν μιλήσεις για την παρενόχληση, μπορείς να τη σταματήσεις».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr