Νέος φορέας για την σίτιση των φοιτητών και φοιτητικών εστιών

Νέος φορέας για την σίτιση των φοιτητών και φοιτητικών εστιών

Ενίσχυση Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με 1.500 νέους επιστήμονες, δρομολόγηση συνεργειών μεταξύ των Ιδρυμάτων, αλλά και ένας νέος φορέας για θέματα φοιτητικής σίτισης και εστιών, αποτελούν μερικά μόνο από τα μέτρα του υπουργείου Παιδείας. Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν στην 87η Σύνοδο Πρυτάνεων στη Θεσσαλονίκη

Πρόσθετη επιχορήγηση 25.000.000 ευρώ για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, αλλά και ενίσχυση των τμημάτων με νέο προσωπικό, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στο πλαίσιο της 87ης Συνόδου Πρυτάνεων που έγινε στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το News 24/7.


«Ανακοινώσαμε πρόσθετη επιχορήγηση 25.000.000 ευρώ για τα πανεπιστήμιά μας και τα ΤΕΙ, όπως επίσης και την ενίσχυση των τμημάτων μας με νέο προσωπικό», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Γαβρόγλου.

«Είναι νέο προσωπικό νέοι επιστήμονες που θα συμμετάσχουν στις εκπαιδευτικές διαδικασίες», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα εξαιρετικό το κλίμα στη Σύνοδο Πρυτάνεων.

Ο κ. Γαβρόγλου έκανε επίσης γνωστό ότι θα συσταθεί ομάδα εργασίας από Πρυτάνεις, το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και εκπροσώπων του υπουργείου, η οποία θα εξετάσει τα θέματα της φοιτητικής μέριμνας, ξεκινώντας από τη σίτιση και το θέμα των εστιών.

Οι 1.500 νέοι επιστήμονες

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός εξήγησε για την επερχόμενη ενίσχυση των Πανεπιστημίων με 1.500 νέους επιστήμονες, αλλά και την αναβάθμιση των αντίστοιχων αμοιβών τους, λέγοντας ότι: «Οι αμοιβές τους τριπλασιάζονται, αποκτούν εργασιακή σχέση για το σύνολο του ακαδημαϊκού έτους, αντί ενός μόνο εξαμήνου (που ίσχυε πέρυσι) και αναβαθμίζονται διδακτικά αναλαμβάνοντας τρία μαθήματα σε κάθε ακαδημαϊκό έτος. Η πρωτοβουλία αυτή, που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, λειτουργεί ενισχυτικά προς δύο κατευθύνσεις: Καταρχάς οι νέοι επιστήμονες ωφελούνται αποκτώντας την πολύτιμη διδακτική εμπειρία και, κατά δεύτερον, το ίδιο το Πανεπιστήμιο, η πανεπιστημιακή διδασκαλία και η έρευνα, αποκομίζουν ένα τεράστιο όφελος με την είσοδο νέων ανθρώπων που με τις δικές τους οπτικές και δεξιότητες θα ενισχύσουν το ακαδημαϊκό έργο. Οφείλουμε ως Πολιτεία και ως πανεπιστημιακοί να τους καλοδεχτούμε και να τους δώσουμε όλες τις ευκαιρίες να διαπρέψουν στα ελληνικά πανεπιστήμια και στην έρευνα. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, τους χρειαζόμαστε περισσότερο παρά ποτέ», ανέφερε.

Ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι η απόκτηση διδακτικής εμπειρίας από νέους ερευνητές, συνιστά εχέγγυο για την κάλυψη των νέων θέσεων μελών Δ.Ε.Π. που προκύπτουν από το ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020.

Οι συνέργειες μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Από το βήμα της Συνόδου, ο υπουργός μίλησε για την πορεία των ήδη δρομολογημένων συνεργειών μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ αλλά και την διεύρυνση των συνεργειών αυτών με στόχο την επίτευξη του ενιαίου χώρου έρευνας και εκπαίδευσης.

«Όπου υπάρχουν συμφωνίες θα προχωρήσουμε και όπου υπάρχουν διαφωνίες θα δούμε πώς αυτές θα επιλυθούν και αν δεν επιλυθούν, τα Ιδρύματα θα συνεχίσουν τη σημερινή τους λειτουργία. Στόχος μας είναι να αναζητηθούν οι μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις που θα οδηγήσουν σε δυναμικές συνέργειες . Δεν πιέζουμε για λύσεις αν αυτές δεν ωριμάσουν από τις συζητήσεις που γίνονται τόσο στις ομάδες εργασίας όσο και -προφανώς- στις αντίστοιχες ακαδημαϊκές κοινότητες» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι σε όλη τη διαδικασία προτάσσονται αποκλειστικά τα ακαδημαϊκά κριτήρια.

Ανακοινώνεται η πρόταση της επιτροπής για τις συνέργειες μεταξύ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου και ακολουθούν οι υπόλοιπες. «Οποιαδήποτε πρόταση κατατίθεται θα πρέπει να είναι ενταγμένη σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο τριετίας ή πενταετίας. Να εντάσσεται, δηλαδή, σε έναν μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό των Ιδρυμάτων και να μην είναι συγκυριακή. Αυτό κάναμε και στα Γιάννενα και στο Ιόνιο και στη Θεσσαλία και με αυτόν τον τρόπο προχωρούμε πάντα στη λογική της αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συνολικά».

Αύξηση χρηματοδότησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ο υπουργός σημείωσε την τεράστια αύξηση που δόθηκε φέτος στη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων με την έκτακτη επιχορήγηση εκατομμυρίων ευρώ.

«Είναι η πρώτη χρονιά που σημειώνεται αύξηση 45% στους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων σε αντίθεση με τις συνεχείς μειώσεις που έφθασαν ακόμη και το 60% τα έτη από το 2010 έως το 2015», ανέφερε.

Επισημαίνεται ότι το σύνολο των επιχορηγήσεων του Τακτικού Προϋπολογισμού προς τα ΑΕΙ το 2018 ανέρχεται πλέον σε 132,9 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 102,9 εκατομμυρίων ευρώ το 2017, 100,6 εκατομμυρίων ευρώ το 2016 και 129,8 εκατομμυρίων ευρώ το 2014.

Μεταπτυχιακά και στεγαστικό επίδομα

Ο υπουργός ενημέρωσε τη Σύνοδο για τον μεγάλο αριθμό Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών που έχουν σταλεί στο Υπουργείο, και αποτελούν μία πραγματικότητα που διαψεύδει όλους όσοι πριν τη ψήφιση του Νόμου τον Αύγουστο επιχειρηματολογούσαν ότι ο Νόμος υπονομεύει την συγκρότηση αυτών των Προγραμμάτων.

Ο κ. Γαβρόγλου κάλεσε όσους Πρυτάνεις δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες χορήγησης του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος των 1.000 ευρώ στους δικαιούχους, να το κάνουν άμεσα αναφέροντας ότι το υπουργείο γίνεται συχνά αποδέκτης παραπόνων γονέων και φοιτητών που δεν το έχουν λάβει. Τόνισε, μάλιστα, ότι το υπουργείο έχει καταβάλει εδώ και μήνες τα απαιτούμενα ποσά στους λογαριασμούς των Ιδρυμάτων που πρέπει πλέον να προχωρήσουν άμεσα στην εξόφληση των ποσών.

Τέλος, ο υπουργός ζήτησε από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων να καταθέσει προτάσεις για όσες νέες θέσεις μελών Δ.Ε.Π. έχουν διατεθεί από μήνες από το υπουργείο αλλά δεν έχουν προκηρυχθεί με ευθύνη των Πρυτανικών Αρχών ορισμένων Α.Ε.Ι..

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr