Επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο - Νέα διαμαρτυρία προγραμματίζουν οι φοιτητές

Επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο - Νέα διαμαρτυρία προγραμματίζουν οι φοιτητές

Κινητοποίηση Φοιτητικών Συλλόγων πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κ΄ντρο της Αθήνας, με αφορμή τις αλλαγές που προωθούνται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι Σύλλογοι που συμμετείχαν εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:


Σήμερα, Πέμπτη 22/3, με τις αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων οι ΦΣ Φιλοσοφικής, Μαθηματικού, Φυσικού, Τοπογράφων, Μεταλλειολόγων, Ναυπηγών, βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας και διεξήγαγαν μαζική πορεία από κοινού και με τους αναπληρωτές και αδιόριστους εκπαιδευτικούς. Με την πορεία αυτή επιδιώξαμε να ανοίξουμε τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας στην κοινωνία.

Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση εφαρμόζοντας το νόμο Γαβρόγλου και τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, χτυπά καίρια τα επαγγελματικά δικαιώματα και την εργασιακή μας προοπτική. Επιδιώκουν να αποσπάσουν το επαγγελματικό δικαίωμα στη διδασκαλία με την πρόταση του ΙΕΠ και πιστοποιητικά επάρκειας που καταδικάζουν τους απόφοιτους στην ανεργία και το σχολείο στην υποστελέχωση. Αντίστοιχα, μέσω των αλλαγών που προωθούνται και από το ΤΕΕ, το πτυχίο των πολυτεχνικών σχολών απαξιώνεται και μετατρέπεται σε διαβατήριο στην επανακατάρτηση ή την ανεργία. 

Όταν μιλάνε για δια βίου μάθηση, εννοούν ότι κανείς δεν θα εργάζεται μόνιμα και σταθερά, αλλά όλες/οι είναι προσωρινά και ελαστικά εργαζόμενοι. 

Όταν μιλάνε για αυτονομία των ιδρυμάτων, εννοούν ότι αυτά πρέπει να συνδέονται με τις ανάγκες της αγοράς. 

Αξιοποιώντας ως μοχλό πίεσης την υποχρηματοδότηση, επιβάλλουν δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και αφήνουν απλήρωτες τις πρακτικές μας, ενώ ταυτόχρονα περιορίζουν τις φοιτητικές παροχές και μετακυλύουν το κόστος σπουδών στις πλάτες μας. 

Εμείς από μεριάς μας απαιτούμε:

  • Κάτω ο νόμος Γαβρόγλου
  • Όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο. Το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά.
  • Μόνιμοι και μαζικοί διορισμοί, στην εκπαίδευση.
  • Καμία διάσπαση ή συγχώνευση τμήματος ή σχολής.
  • Καμία μετακύλιση του κόστους σπουδών στις πλάτες μας.

Απέναντι σε αυτές τις επιδιώξεις και για να προασπιστούμε από κοινού το μέλλον μας, καλούμε όλους τους Φοιτητικούς και Σπουδαστικούς Συλλόγους, καθώς και όλα τα πληττόμενα κομμάτια της εκπαίδευσης, να πραγματοποιήσουν μαζικές γενικές συνελεύσεις, ώστε να κλιμακωθεί ο αγώνας που ήδη έχει ξεκινήσει, ενόψει και της πανελλαδικής πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης που καλείται από Φ.Σ. εκπαιδευτικούς και μαθητές την Παρασκευή 30 Μαρτίου.

ΦΣ Φιλοσοφικής, Μαθηματικού, Φυσικού, Τοπογράφων, Μεταλλειολόγων, Ναυπηγών

Τι απαντά το Υπουργείο Παιδείας για την καταβολή του Φοιτητικού Στεγαστικού Επιδόματος!

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr