Οδηγός, Επιβίωσης, Πρωτοετών, Φοιτητών,Φοιτητριών,Πανεπιστήμια,ΤΕΙ,facebook,2015 Οδηγός Επιβίωσης Πρωτοετών Φοιτητών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Οδηγός Επιβίωσης Πρωτοετών Φοιτητών/Φοιτητριών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Καταρχάς, πρέπει να σου δώσουμε τα συγχαρητήριά μας. Ένας κύκλος της ζωής σου μόλις έκλεισε και ένας άλλος ανοίγεται μπροστά σου. Τα φοιτητικά χρόνια είναι και αυτά που θα μείνουν ανεξίτηλα στο μυαλό σου και θα μαζέψεις πολλές ιστορίες για το βιβλίο της ζωής σου. Χαρές, λύπες, επιτυχίες, αποτυχίες και έρωτες είναι λίγα από όσα έχεις να... γνωρίσεις.

Αν είσαι Φοιτητής Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ και θέλεις να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πιο σημαντικά νέα της φοιτητικής σου ζωής ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ


Τα συναισθήματά σου είναι κάπως ανάμεικτα τη στιγμή αυτή που μιλάμε, καθώς μέσα στην όλη χαρά που επικρατεί μέσα σου, το άγχος έχει αρχίσει δειλά δειλά να κάνει αισθητή την παρουσία του. Και εμείς κάποτε το νιώσαμε και με τη σκέψη μόνο του Πανεπιστημίου, τα πόδια μας έτρεμαν. Πού θα πάμε, τι θα κάνουμε, θα έχουμε φίλους, θα καταφέρουμε να πάρουμε πτυχίο;

Για αυτό, λοιπόν, είπαμε να βοηθήσουμε λίγο την κατάσταση και να σου λύσουμε πολλές από τις απορίες που κάνουν «βόλτα» στο μυαλό σου.

Εγγραφή στη Σχολή/Τμήμα:

Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να φροντίσεις για τη νέα σου ζωή. Καλό θα ήταν να παρακολουθείς συχνά τις ανακοινώσεις του Πανεπιστημίου που επρόκειτο να φοιτήσεις και έτσι να μάθεις το πότε ξεκινούν οι εγγραφές. Προσοχή, το χρονικό περιθώριο που δέχονται οι γραμματείες είναι περιορισμένο, όσο και οι ώρες τους. 

Από φέτος οι εγγραφές θα γίνονται:

Η εγγραφές των φοιτητών θα γίνει στην πρώτη φάση ηλεκτρονικά, προκειµένου οι φοιτητές να µην ξοδεύουν συνεχώς χρήµατα για εισιτήρια και προσωρινή διαμονή. (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)

Αναζήτηση Φοιτητικής Στέγης/Κατοικίας:

Μέσα στις επόμενες ημέρες πρέπει να γεμίσεις τις βαλίτσες σου, να πακετάρεις τα αγαπημένα σου πράγματα και να κλείσεις την πόρτα του πατρικού σου. Ποια πόρτα όμως σε περιμένει; Λοιπόν, έχεις δύο επιλογές ανάλογα με τις ανάγκες σου. Μπορείς να κάνεις αίτηση για δωμάτιο στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου ή να αναζητήσεις δικό σου διαμέρισμα. Μη διστάσεις να τολμήσεις τη συγκατοίκηση, καθώς θα έχεις μία παρέα στο σπίτι και μία ευκαιρία να κάνεις νέες παρέες.

Υπάρχουν πολλά sites που θα σε βοηθήσουν στη γρήγορη αναζήτηση ανάλογα με την πόλη που θα μετακομίσεις όπως το www.universpiti.grwww.menoumemazi.gr. Όσον αφορά τις φοιτητικές εστίες, ρίξε μία ματιά ΕΔΩ.

EXTRA ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ TIP: Πολλές πόλεις της επαρχίας έχουν τη δική τους τοπική εφημερίδα όπου θα βρεις αρκετές αγγελίες για διαμερίσματα.

Σίτισης:

Το φαγητό είναι ένα ακόμη ζήτημα που μέχρι τώρα δε σε απασχολούσε. 'Ήξερες πως στο σπίτι σε περίμενε πάντα κάτι ζεστό και λαχταριστό. Τα δεδομένα όμως αλλάζουν λίαν συντόμως και σε καλωσορίζουμε και επίσημα στην ενήλικη ζωή. Τα Πανεπιστήμια δίνουν το δικαίωμα στους φοιτητές να σιτίζονται. Ανάλογα με το εισόδημα της οικογένειάς τους, μερικοί μπορούν να παίρνουν εντελώς δωρεάν τα γεύματά τους, ενώ μερικοί άλλοι θα πρέπει να πληρώνουν ελάχιστα χρήματα. Εκ πείρας, σου λέμε ότι είναι η πιο οικονομική λύση για τις ημέρες με άδειο ψυγείο.

Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη:

Με το που περάσουν οι πρώτες-δύσκολες- ημέρες της προσαρμογής, πρέπει να δώσεις προτεραιότητα στην υγεία σου. Κάνε αίτηση στο Πανεπιστήμιό σου για την έκδοση βιβλιαρίου υγειονομικής περίθλαψης και έχε για τα επόμενα χρόνια το κεφάλι σου ήσυχο.

Έξοδα Μεταφοράς:

Αν βρεις σπίτι δίπλα ακριβώς στο Πανεπιστήμιο, τότε οφείλουμε να σου δώσουμε τα συγχαρητήριά μας. Όσον αφορά το πρωινό ξύπνημα, μάθε πως έχεις λύσει το πρόβλημα της ζωής σου. Και πάλι όμως, μην ξεχάσεις να προμηθευτείς τις ειδικές κάρτες μειωμένου εισιτηρίου. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να γλιτώσεις κάποια έξοδα και να μετακινείσαι εντός και εκτός της πόλης πιο οικονομικά. Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, για παράδειγμα, έχουν χαμηλότερη τιμή για τους φοιτητές.

http://academicid.minedu.gov.gr/

Ελεύθερος Χρόνος:

Φοιτητική ζωή σημαίνει ανεμελιά. Με το που τελειώνουν τα μαθήματα, ο χρόνος σου είναι άπλετος. Δε χρειάζεται όμως να τον περνάς πίνοντας καφέ και σερφάροντας στο διαδίκτυο. Τα περισσότερα Πανεπιστήμια έχουν αθλητικές εγκαταστάσεις και όλοι οι φοιτητές μπορούν να τις επισκεφτούν δωρεάν. Μήπως ήρθε, λοιπόν, η ώρα να βρεις το αγαπημένο σου άθλημα;

Το μεγαλύτερο Φοιτητικό Portal ενημέρωσης:

Πληροφορίες για το portal ΕΔΩ

Blogs Φοιτητών:

Όσο επιμελής φοιτητής/φοιτήτρια και αν είσαι, σίγουρα θα υπάρξουν και στιγμές που θα ψάχνεις απεγνωσμένα πληροφορίες για την ύλη, τις εξετάσεις ή τους καθηγητές. Στο διαδίκτυο, λοιπόν, υπάρχουν πολλά blogs φοιτητών που θα σου λύσουν όλες τις απορίες. 

Οι σελίδες φοιτητικής ενημέρωσης στο facebook (SOS):

Βρες το δικό σου Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ και γίνε μέλος για να βλέπεις τα σημαντικότερα νέα του εκπαιδευτικού σας Ιδρύματος: 

Τα Πανεπιστήμια

Τα ΤΕΙ

Διαβάστε επίσης: Πέρασες σε Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ; - Ενημερώσου τώρα!

Apps:

Η εφαρμογή «Ηλεκτρονική Γραμματεία» είναι κατεβασμένη στα κινητά των πιο ενημερωμένων φοιτητών. Μπορείς να δεις σε χρόνο dt τους βαθμούς σου, χωρίς να χρειαστεί να ανέβεις στη σχολή. Κάνε επίσης ένα κατέβασμα και στα EasyBib, Easy Voice Recorder και My Study Life

Περισσότερα Φοιτητικά Νέα που σε αφορούν μπορείς να βρείς στην κατηγορία ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr