Πρωτοφανής, πτώση, βάσεων 2015,τει, Πανεπιστήμια,vaseis 2015 Βάσεις 2015: Πρωτοφανής πτώση των βάσεων σε 20 σχολές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Βάσεις 2015: Πρωτοφανής πτώση των βάσεων σε 20 σχολές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών αναμένεται να διαμορφωθούν οι βάσεις 2015 για τα τμήματα των Πανεπιστήμια - ΤΕΙ, καθώς η πτώση για ορισμένα υψηλόβαθμα τμήματα μπορεί να αγγίζει τα 1.000 μόρια, ενώ σε σχολές χαμηλής ζήτησης της περιφέρειας ενδεχομένως να φτάσει και τα 2.000 μόρια. 

Από Σεπτέμβρη Φοιτητής; Το μεγαλύτερο μέσο φοιτητικής ενημέρωσης που θα χρειαστείς είναι εδώ (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)


Σύμφωνα με το Εθνος οι πολύ χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με τις Πανελλαδικές του 2014 σε όλες ανεξαιρέτως τις κατευθύνσεις, η δραματική πτώση των αριστούχων, η αδυναμία χιλιάδων οικογενειών να μπορέσουν να υποστηρίξουν οικονομικά τις σπουδές των παιδιών τους μακριά από τον τόπο κατοικίας και ο περιορισμός του αριθμού των μετεγγραφών είναι οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία των βάσεων εισαγωγής. Η ανακοίνωση για τις βάσεις 2015 που θα κρίνουν το μέλλον χιλιάδων υποψηφίων στις Πανελλήνιες, για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση απέχουν λίγες ακόμη ημέρες αφού θα ανακοινωθούν όπως αναμένεται την τελευταία εβδοαμάδα του Αυγούστου Ακόμα και οι περισσότερες υψηλόβαθμες σχολές θα έχουν πτώση αρκετών μορίων, ιδίως στα ΑΕΙ της περιφέρειας. Όπως σημειώνει η ίδια εφημερίδα, σημαντικό ρόλο φέτος θα παίξει και ο περιορισμένος αριθμός των μετεγγραφών.

1ο πεδίο - βάσεις 2015

Οι υψηλόβαθμες σχολές θα χάσουν πολλά μόρια, με τη Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης να πέφτουν στο όριο του 18. Το ίδιο θα ισχύσει και με τις μεσαίες σχολές αλλά και για αυτές με αντικείμενο την Ψυχολογία, την Κοινωνιολογία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με απώλειες που κυμαίνονται από 500 έως και 800 μόρια. Μικρότερη πτώση θα έχουν οι σχολές που κυμαίνονται στα 12.000 με 13.000 μόρια, καθώς μεγάλο ποσοστό των επιδόσεων των υποψηφίων "στριμώχτηκε" σε αυτά τα επίπεδα. Οι αστυνομικές σχολές θα χάσουν μέχρι και 1.000 μόρια, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2013

2ο πεδίο - βάσεις 2015

Παρά τις κάκιστες επιδόσεις σε Μαθηματικά και Φυσική, οι εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων στις συγκεκριμένες σχολές δείχνει σχετικά "μικρή" πτώση έως και 600 μόρια (σε σχέση με άλλα επιστημονικά πεδία), αν και αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η ανακοίνωση των βάσεων είναι πιθανό να διαψεύσει τα εκτιμώμενα νούμερα, μιας και ειδικά σε περιφερειακά Ιδρύματα η μείωση θα πάρει την κατιούσα λόγω περιορισμένης ζήτησης.

3ο πεδίο - βάσεις 2015

Σε ιστορικά χαμηλά θα βρεθεί η Ιατρική Αθηνών μετά την περσινή "εκτόξευσή" της και την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν και τα αντίστοιχα τμήματα τα υπόλοιπα ιδρύματα. Πτώση έως και 700 μόρια θα σημειωθεί και στις υπόλοιπες σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου, όπως Οδοντιατρική, Νοσηλευτική, Κτηνιατρική και Φαρμακευτική. Εκτός από τις χαμηλές επιδόσεις, η μικρή αλλά καθοριστική μείωση του αριθμού εισακτέων σε αυτά τα τμήματα θα συμβάλει στο να κρατηθούν οι βάσεις σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι.  

4ο πεδίο - βάσεις 2015

Οι "αγαπημένες" πολυτεχνικές σχολές των υποψηφίων, οι επιδόσεις των οποίων "κατακρημνίστηκαν" σε Μαθηματικά και Φυσική, θα επηρεαστούν μαζί με τις Οικονομικές στο μεγαλύτερο βαθμό όσον αφορά στην πτώση των μορίων. Στο ΕΜΠ και στο ΑΠΘ η πτώση κυμαίνεται από 200 έως και 700 μόρια, ενώ στα περιφερειακά ιδρύματα πολύ πιθανόν να σημειωθεί και άνοδος μόνο στα τμήματα που κυμαίνονται στα 12.000 με 13.000 μόρια, ενώ για τα υπόλοιπα η πτώση θα "χτυπήσει" παραπάνω από 1.000 μόρια.

5ο πεδίο - βάσεις 2015

Ακόμα και 1.000 μόρια υπολογίζεται να χάσουν οι οικονομικές σχολές. Η τεράστια αποτυχία στα Μαθηματικά, σε συνδυασμό με τις μέτριες επιδόσεις στο υποχρεωτικό μάθημα των ΑΟΘ, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στα εν λόγω τμήματα να διατηρήσουν τα υψηλά επίπεδα στα μόρια εισαγωγής τους. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, οι υποψήφιοι που επιθυμούν την εισαγωγή τους σε χαμηλόβαθμα τμήματα θα πρέπει να υπολογίζουν ότι είναι πιθανό να σημειωθεί και άνοδος έως και 400 μορίων σε ορισμένα από αυτά.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr