Μετεγγραφές 2015/2016, Συνεχίζουν, αδικούν, πολύτεκνους φοιτητές Μετεγγραφές 2015/2016: Συνεχίζουν να αδικούν τους πολύτεκνους φοιτητές

Μετεγγραφές 2015/2016: Συνεχίζουν να αδικούν τους πολύτεκνους φοιτητές

ΜΕΧΡΙ τις 5 Φεβρουαρίου 2016 θα κατατίθενται οι ενστάσεις για τις μετεγγραφές είτε με συστημένη επιστολή είτε με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

To θέμα των μετεγγραφών και κυρίως το ομιχλώδες θεσμικό πλαίσιο που προωθείται έφεραν στη Βουλή 21 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητώντας σαφές χρονοδιάγραμμα της ανακοίνωσης της διαδικασίας.


Με Υπουργική Απόφαση το Υπουργείο Παιδείας "ελυσε" το ζήτημα των ενστάσεων το οποίο δεν είχε προβλεφθεί στο νόμο για τις μετεγγραφές η οποία ορίζει ότι σε περιπτώσεις ισοψηφίας σε αριθμό μορίων που ισούνται ή υπερβαίνουν την ανώτατη μοριοδότηση που μπορεί να λάβει ο υποψήφιος με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα 5 μόρια και πάνω η επιτροπή μπορεί να λαμβάνει απόφαση για τη μη εφαρμογή του κριτηρίου των μορίων εισαγωγής.

ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Οι νέες ρυθμίσεις φαίνεται ότι αφήνουν εκτός τις κοινωνικές ομάδες που ευνοούνται από τις μετεγγραφές με τους πολύτεκνους γι ακόμη μια φορά να καταγγέλλουν ότι παραγκωνίζονται. Σύμφωνα με το γραμματέα της ΑΣΠΕ Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων κ Μανώλη Χρυσόγελο άνω των 5 μορίων μπορεί να συγκεντρώσει κι ένας πολύτεκνος μοριοδότηση λόγω πολυτεκνίας αδελφός σε άλλη πόλη και εισόδημα κάτω των 9.000 ευρώ όμως με βάση την Υπουργική Απόφαση μένει εκτός των ενστάσεων.

Το ζήτημα αυτό θίγουν και οι 21 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που στην ερώτησή τους αναφέρουν αν θα επανεξετάσει η ηγεσία τους συντελεστές βαρύτητας κι άλλων κριτηρίων όπως η πολυτεκνία τα ορφανά τέκνα και τα λοιπά κοινωνικά κριτήρια «Οι καθυστερήσεις ο ερασιτεχνισμός και η προχειρότητα του υπουργείου ακυρώνουν τα όνειρα για σπουδές χιλιάδων νέων μας παρόλο που είναι επιτυχόντες στις πανελλαδικές εξετάσεις αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ κι ένας από τους 21 γαλάζιους βουλευτές Γιώργος Στύλιος σε ανακοίνωσή του τονίζοντας ότι αποδεικνύεται πως το εισόδημα ως το κριτήριο με αυξημένη βαρύτητα για μετεγγραφή δεν είναι δίκαιο ούτε ξεκάθαρο».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Μετεγγραφές πολυτέκνων (γονέων και παιδιών)           

Κύριε Υπουργέ. 

1. Τις ημέρες αυτές το Υπουργείο Παιδείας δέχτηκε καταιγισμό παραπόνων, εκ μέρους εκατοντάδων φοιτητών των οποίων απορρίφθηκε η μετεγγραφή τους. Τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες προέρχονται κυρίως από πολυτέκνους (γονείς και παιδιά) που δεν κατάφεραν να πάρουν τη μετεγγραφή που ζήτησαν, καθώς μοριοδοτήθηκαν  μόλις με 2 μόρια και ας είχαν 4, 5 …. 7, 8 και άνω παιδιά.

Ο ίδιος καταιγισμός παραπόνων έγινε και προς την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, η οποία εκπροσωπεί τις πολύτεκνες οικογένειες της χώρας. 

2 α. Το Σύνταγμα της Ελλάδος στην παρ. 1 του άρθρου 21 ορίζει ρητά πως:

«Οι πολύτεκνες οικογένειες δικαιούνται της ειδικής φροντίδας από το κράτος»

β. Περαιτέρω το ίδιο άρθρο στην παρ. 5 επιτάσσει την Πολιτεία να σχεδιάζει και να εφαρμόζει δημογραφική πολιτική, αφού αναφέρει:

«Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους»

γ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 5/11/2015 δήλωσε:

«Οι Πολιτειακοί Θεσμοί, καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, οφείλουν να συνειδητοποιούν, διαρκώς κι εμπράκτως, ότι η προστασία της Πολύτεκνης Οικογένειας συνιστά συνταγματικώς κατοχυρωμένη υποχρέωσή τους. Συγκεκριμένα, κατά τις διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 2 του Συντάγματος, οι Πολύτεκνες Οικογένειες «έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος». Το χρέος αυτό καθίσταται σήμερα τόσο περισσότερο επιτακτικό, θεσμικώς και πολιτικώς, όσον αποτελεί αυτονόητη και αυταπόδεικτη πλέον αλήθεια το ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες, λόγω της ευεργετικής επιρροής των οποίων δεν έχει επέλθει στην Χώρα μας ρήξη του κοινωνικού ιστού εξαιτίας της βαθειάς, μακράς κι επώδυνης οικονομικής κρίσης, είναι η Οικογένεια, κυρίως δε η Πολύτεκνη Οικογένεια».

δ. Αλλά και ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στις 16/1/2015  σε συνάντηση που είχε με το Προεδρείο της ΑΣΠΕ, δήλωσε:

«Οι πολύτεκνες οικογένειες ήταν από τα μεγαλύτερα θύματα των αντικοινωνικών περικοπών που προωθήθηκαν τα χρόνια του μνημονίου.

Με τις περικοπές σε βάρος των πολύτεκνων οικογενειών, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου παραβίασε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους για ειδική φροντίδα από το κράτος. Παραβίασε όμως και τη δική της συνταγματική υποχρέωση για σχεδιασμό και εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, οξύνοντας ακόμα περισσότερο το κρίσιμο για το μέλλον της χώρας  δημογραφικό πρόβλημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πολιτική βούληση, στο πλαίσιο του προγράμματός του για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, να αποκαταστήσει σταδιακά τις αδικίες και τις απώλειες των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των πολύτεκνων οικογενειών, που συντελέστηκαν στα χρόνια του μνημονίου».

3. Κατόπιν των ανωτέρω, σάς παρακαλούμε Κύριε Υπουργέ, στη νομοθετική ρύθμιση που θα προωθήσετε στη Βουλή για το θέμα αυτό, στην παρ. 8 του άρθρου 21 του Ν. 4332/2015 (ΦΕΚ 76/Α/9-7-2015), μετά το τέλος της περ. β’ να προστεθεί η παρακάτω περίπτωση με την αρίθμηση γ’ :

«Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, ενώ καταργείται η παρ. 7 περ. ε του ιδίου άρθρου». 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr