Στον «αέρα» οι μετεγγραφές φοιτητών στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ Στον «αέρα» οι μετεγγραφές φοιτητών στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Στις 7 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για τα μηχανογραφικά δελτία

«Αγνωστος Χ» παραμένει για τους υποψήφιους προς εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τι θα ισχύσει με τις μετεγγραφές που αποτελούν βασική παράμετρο για τις επιλογές τους στα μηχανογραφικά δελτία.

Η ημερομηνία για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων εκπνέει την επόμενη Τρίτη 7 Ιουλίου, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο εάν έως τότε θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας στο οποίο περιλαμβάνεται η ρύθμιση που προβλέπει δραστική μείωση, που φθάνει έως και το 80% σε κεντρικά πανεπιστήμια, του αριθμού των μετεγγραφών. Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε χθες και πλέον το νομοσχέδιο είναι έτοιμο να εισαχθεί προς συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Ωστόσο, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, η διαδικασία βρίσκεται στον «αέρα». Πηγές του υπουργείου, πάντως, διαβεβαίωναν χθες ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει μέριμνα για τους υποψηφίους, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων.


Το θέμα των μετεγγραφών ήταν το δεύτερο πλέον δημοφιλές στη δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου με 614 σχόλια. Περί τα 3.500 σχόλια συγκέντρωσε το άρθρο για θέματα αναπληρωτών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 213 σχόλια τα θέματα ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών.

«Η διαβούλευση συγκέντρωσε πληθώρα σχολίων από πολίτες, θεσμικά όργανα των ΑΕΙ και των ερευνητικών κέντρων, ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς. Και πρόσθεσε: «Η πλειονότητα των σχολίων έχει ως σκοπό τη βελτίωση του σχεδίου νόμου. Ήδη, επεξεργαζόμαστε τα σχόλια αυτά, τα οποία θα λάβουμε σοβαρά υπ΄ όψη στη διαμόρφωση της τελικής μορφής του σχεδίου νόμου».

Σύμφωνα με τη ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας για τις μετεγγραφές, το δικαίωμα θα χορηγείται βάσει μορίων που ο υποψήφιος θα συγκεντρώνει σε 9 κριτήρια (οικονομικά, κοινωνικά), ενώ ο αριθμός των μετεγγραφέντων δεν θα υπερβαίνει το 15% των εισακτέων ανά σχολή.

Φέτος, θα εισαχθούν συνολικά 68.345 υποψήφιοι στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, δηλαδή οι μετεγγραφέντες θα ανέλθουν περί τους 10.250. Μπορεί ο αριθμός αυτός να μη διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο στα πανεπιστήμια που εδρεύουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη -όπου οι εισακτέοι είναι λιγότεροι- η διαφορά είναι τεράστια. Ενδεικτικά, στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είχαν μετεγγραφεί 1.799 πρωτοετείς πέρυσι, ενώ φέτος το δικαίωμα αυτό θα χορηγηθεί σε 750. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από 4.318 πέρυσι, φέτος θα πάρουν μετεγγραφή μόλις 900 πρωτοετείς.

Στο «μικροσκόπιο» το Erasmus 

Εν τω μεταξύ, προσπάθειες για την επανέναρξη της χρηματοδότησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus +, που αφορά μεταξύ άλλων και τις ανταλλαγές φοιτητών σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, καταβάλλει το υπουργείο Παιδείας, ύστερα από το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί για διαχειριστικά προβλήματα και μη πληρωμή όλων των φοιτητών. Στο πλαίσιο αυτό, ο γ.γ. του υπουργείου, Δημήτρης Χασάπης σε συνάντηση που είχε με αξιωματούχους της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωσε για την απόφασή του να μεταφερθεί η διαχείριση του προγράμματος από το Ινστιτούτο Δια βίου Μάθησης στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και να δημιουργηθεί ένας ενιαίος εθνικός φορέας με στόχο την καλύτερη παρακολούθηση του προγράμματος Erasmus από το υπουργείο Παιδείας και την αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr