Έρχεται νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Μετεγγραφές των Φοιτητών

Έρχεται νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Μετεγγραφές των Φοιτητών

Μετεγγραφές Φοιτητών: Πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας είναι να αναμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις μετεγγραφές των φοιτητών. Σκοπός είναι το νέο πλαίσιο να γίνει γνωστό σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εγκαίρως, τηρώντας τον απαιτούμενο χρόνο διαβούλευσης και, βέβαια, να ισχύσει από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. 

Αναλυτικά ο Υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Στύλιος σχετικά με τις μετεγγραφές των ΑΕΙ, τόνισε τα εξής:


"Πρόθεση της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. είναι μέσω του διαλόγου που έχει ήδη ξεκινήσει με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους άλλος εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς να αναμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις μετεγγραφές των φοιτητών. Σκοπός είναι το νέο πλαίσιο να γίνει γνωστό σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εγκαίρως, τηρώντας τον απαιτούμενο χρόνο διαβούλευσης και, βέβαια, να ισχύσει από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Η βασική λογική είναι να προκύψει ένα νέο πλαίσιο πιο δίκαιο και αντικειμενικό σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο της απερχόμενης πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ., το οποίο να λαμβάνει υπόψη και ακαδημαϊκά κριτήρια και να διασφαλίζει το επίπεδο των παρεχόμενων σπουδών χωρίς να προκαλείται υπερκορεσμός στα Πανεπιστήμια του κέντρου και, συγχρόνως, να αποψιλώνονται τα περιφερειακά ιδρύματα."

Στην απάντηση του Υφυπουργού σημειώνονται τα παρακάτω:

- Στο πλαίσιο των μετεγγραφών των φοιτητών Α.Ε.Ι., το υπουργείο Παιδείας μοριοδοτεί τους φοιτητές των Α.Ε.Ι. για οικονομικά κριτήρια -με εισόδημα έως 9.000 € κατά κεφαλήν (από 3-6 μόρια)- καθώς και για κοινωνικά κριτήρια, όπως η πολυτεκνία / τριτεκνία, τέκνα άγαμης μητέρας, καθώς και σοβαρές ασθένειες του ίδιου του αιτούντα τη μετεγγραφή ή μελών της οικογενείας του κ.α. Ο έλεγχος του εισοδήματος διενεργείται από την Α.Α.Δ.Ε. μέσω των δηλωθέντων ΑΦΜ.

- Επιπρόσθετα, δίνεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης για μετεγγραφή στους προπτυχιακούς φοιτητές των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α. οι οποίοι έχουν αδελφούς φοιτητές σε Α.Ε.Ι., Α.Ε.Α., Σχολή Καλών Τεχνών, καθώς και αδελφούς σπουδαστές Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) ή Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.), εφόσον σπουδάζουν σε διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα, τόσο μεταξύ τους, όσο και από την Περιφερειακή Ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας και εφόσον το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχουφοιτητή, εάν διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το προηγούμενο φορολογικό έτος (2018), δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των δωδεκάμισι χιλιάδων (12.500) ευρώ.

- Επιπλέον, σε περίπτωση απόλυτης οικονομικής δυσχέρειας, με κατά κεφαλήν εισόδημα έως 5.000 ευρώ, μπορούν να αιτηθούν μετεγγραφής και φοιτητές των οποίων ο αδελφός φοιτά και διαμένει στην Περιφερειακή Ενότητα στην οποία οι γονείς του διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας. Οι φοιτητές της ανωτέρω περίπτωσης μετεγγράφονται χωρίς να εξετάζονται περαιτέρω κριτήρια και εκτός της ποσόστωσης 15%.

- Επίσης ορίζεται και η υποβολή αιτήσεων κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών από τους φοιτητές των Α.Ε.Ι. για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους που δεν αναφέρονται ήδη στις προαναφερόμενες διατάξεις. Οι αιτήσεις αυτές εξετάζονται από την Επιτροπή κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών.

- Ότι δεν είναι δυνατή η μετεγγραφή των εγγεγραμμένων φοιτητών, κατά την έναρξη ισχύος των ως άνω νόμων, σε Τμήματα των (καταργηθέντων) Τ.Ε.Ι., σε άλλα Τμήματα Τ.Ε.Ι., των οποίων η ακαδημαϊκή λειτουργία συνεχίζεται μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών, αλλά ούτε και σε Τμήματα Πανεπιστημίων διότι οι ως άνω φοιτητές συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. εισαγωγής τους-του οποίου η ακαδημαϊκή λειτουργία συνεχίζεται μεταβατικά - και μόνο αφού εξεταστούν επιτυχώς στα απαιτούμενα για τη λήψη πτυχίου υποχρεωτικά και μαθήματα επιλογής του πρώτου κύκλου σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. εισαγωγής τους έχουν τη δυνατότητα να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr