Προσφυγή στο ΣΤΕ για τις μετεγγραφές των φοιτητών ετοιμάζει το ΑΠΘ

Προσφυγή στο ΣΤΕ για τις μετεγγραφές ετοιμάζει το ΑΠΘ

Μετεγγραφές Φοιτητών 2019-2020: Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ετοιμάζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση της Συγκλήτου το ΑΠΘ θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για να μειωθούν οι αθρόες μετεγγραφές φοιτητών

Nα «προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια» προκειμένου να μειωθούν οι αθρόες μετεγγραφές φοιτητών στο Πανεπιστήμιο αποφάσισε ομόφωνα η Σύγκλητος του ΑΠΘ. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί λόγω της αντιστοίχισης των νέων τμημάτων που προέκυψαν από αναβαθμίσεις των ΤΕΙ.


Ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ «Για τις επιπτώσεις των μετεγγραφών φοιτητών στην ακαδημαϊκή λειτουργία του ΑΠΘ» (Συνεδρίαση με αριθμό 3000/29-8-2019)

Η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στη συνεδρίασή της με αριθμό 3000/29-8-2019, συζήτησε για πολλοστή φορά το θέμα των μετεγγραφών και διαπιστώνει ότι αυτές θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ομαλή και ποιοτική λειτουργία του Ιδρύματος.

Το ισχύον, ιδιαίτερα «χαλαρό» σύστημα μετεγγραφών και η προσθήκη ειδικών κατηγοριών εισακτέων οδηγούν σε σημαντική αύξηση των εγγεγραμμένων φοιτητών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η οποία σε ορισμένα Τμήματα έφτασε το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 στο διπλασιασμό των εισακτέων. Η κατάσταση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω με τη μαζική μετακίνηση φοιτητών προς τα κεντρικά πανεπιστήμια από τα περιφερειακά νέα τμήματα που ιδρύθηκαν στο πλαίσιο της πανεπιστημιοποίησης των ΤΕΙ.

Η Σύγκλητος διαπιστώνει ότι η απόφαση με αριθμό 104100/Ζ1/27-6-2019 (ΦΕΚ 2656/τΒ΄/1-7-2019) του Υπουργού Παιδείας που καθορίζει τις αντιστοιχίες των Τμημάτων των ΑΕΙ για τις μετεγγραφές του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, σε πολλές περιπτώσεις αντιστοιχίζει με Τμήματα του ΑΠΘ ένα μεγάλο αριθμό νέων Τμημάτων που προέκυψαν από την διαδικασία συγχωνεύσεων Πανεπιστημίων-ΤΕΙ. Πολλά από αυτά τα Τμήματα είτε δεν έχουν ακόμα εγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών και διδακτικό προσωπικό είτε προέκυψαν από την μετονομασία υπάρχοντος Τμήματος ΤΕΙ χωρίς καμμιά ουσιαστική ακαδημαϊκή διαδικασία.

Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι η ανάπτυξη των νέων Τμημάτων δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος των ήδη λειτουργούντων. Το ΑΠΘ χάνει κάθε χρόνο περίπου 100 καθηγητές λόγω συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα, τα τελευταία 10 χρόνια να έχει μειωθεί ο αριθμός των διδασκόντων από 2.300 στους 1.740, ενώ ο αριθμός των φοιτητών συνεχίζει να αυξάνει.

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ ζητά την αλλαγή του ισχύοντος ελαστικού συστήματος μετεγγραφών και τον καθορισμό άνω ορίου 15% στο ποσοστό επί των εισακτέων ανά Τμήμα, για τις μετεγγραφές, ώστε να αποφευχθεί η μαζική μετακίνηση φοιτητών από τα περιφερειακά νέα τμήματα προς τα κεντρικά πανεπιστήμια λόγω της δημιουργίας πολλών νέων ομοειδών τμημάτων.

Η Σύγκλητος υπενθυμίζει την πάγια θέση της ότι ο αριθμός των εισακτέων πρέπει να καθορίζεται σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια, με βάση σαφή, τεκμηριωμένα και ορθολογικά κριτήρια, τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη τις οικονομικές και λειτουργικές δυνατότητες των πανεπιστημίων, με σεβασμό στο συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητό τους.

H διεύρυνση της δυνατότητας πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η άσκηση ανέξοδης κοινωνικής πολιτικής με μοχλό τις μετεγγραφές των φοιτητών/τριών μπορεί να συνεισφέρει στην ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου και να αποσκοπεί στην ικανοποίηση του κοινωνικού συνόλου, θα πρέπει όμως να συνοδεύεται απαραίτητα από αντίστοιχη ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων με οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους και υποδομές για να ανταποκριθούν στο πρόσθετο έργο που τους επιβάλλεται, διαφορετικά αυτά οδηγούνται νομοτελειακά σε παροχή ποιοτικά υποβαθμισμένης εκπαίδευσης.

Η Σύγκλητος υπογραμμίζει ότι θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για το θέμα των μετεγγραφών, με στόχο τη διασφάλιση της αρτιότερης υλοποίησης των προγραμμάτων σπουδών στα Τμήματα του ΑΠΘ.

Οι Αντιστοιχίες των Τμημάτων για τις Μετεγγραφές των Φοιτητών για το 2019-2020

SOS για Μετεγγραφή: Την ενημερωτική σελίδα για να μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα που αφορούν τις Μετεγγραφές των Φοιτητών μπορείτε να την δείτε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα που αφορούν τις Μετεγγραφές.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr