Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις Αμοιβαίες Μετεγγραφές 2017-2018

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις Αμοιβαίες Μετεγγραφές 2017-2018

Αμοιβαίες Μετεγγραφές Φοιτητών: Τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr, όπως πάντα πρώτοι στην ενημέρωση των φοιτητών, σας παρουσιάζουν στο παρόν άρθρο όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις Αμοιβαίες Μετεγγραφές 2017-2018.

Οι φοιτητές σε Σχολές ή Τμήματα των Ιδρυμάτων Ανωτάτης Εκπαίδευσης, δύνανται να αιτηθούν αμοιβαία μεταφορά θέσης εισαγωγής χωρίς τον περιορισμό εισοδηματικού κριτηρίου ή κριτηρίου ποσόστωσης, εφόσον φοιτούν σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ. Η αμοιβαία μεταφορά θέσης δεν επιτρέπεται από και προς Πανεπιστήμια και ΤΕΙ των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης.


Τι είναι οι Αμοιβαίες Μετεγγραφές

Με απλά λόγια, ένας φοιτητής εισήχθησε σε ένα Τμήμα και θέλει να μετακινηθεί στο αντίστοιχο Τμήμα άλλης πόλης. Στην άλλη πόλη, επίσης, ένας άλλος φοιτητής επιθυμεί να μεταφερθεί στο Τμήμα του πρώτου φοιτητή. Οι δύο φοιτητές επικοινωνούν μεταξύ τους και προχωρούν στην Αμοιβαία Μετεγγραφή τους.

Πλατφόρμα Αναζητήσης Αμοιβαίων Μετεγγραφών

Την Πλατφόρμα Αναζητήσης Αμοιβαίων Μετεγγραφών μπορείτε να την δείτε στον σύνδεσμο http://www.foititikanea.gr/meteggrafes/.

Συγκεκριμένα για τις Αμοιβαίες Μετεγγραφές ισχύουν τα εξής:

Τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr ενημερώνουν τους φοιτητές ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ 2462/Β/16.11.2015 που αφορά τροποποίηση της με αριθ. 207358/ΓΔ6/2014 (ΦΕΚ 3573/Β) Υπουργική Απόφαση «Ρύθμιση θεμάτων για την αμοιβαία μεταφορά θέσης εισαγωγής στα ΑΕΙ», η κοινή αίτηση της αμοιβαίας μετεγγραφής υποβάλλεται έως την 20η Νοεμβρίου εκάστου ακαδημαϊκού έτους.

  • Η διαδικασία μετεγγραφής ολοκληρώνεται με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος, η οποία εκδίδεται έως την 5η Δεκεμβρίου του ιδίου έτους. 
  • Η αμοιβαία μετεγγραφή δεν επιτρέπεται από και προς τα Πανεπιστήμια των Ν. Αττικής και Θεσσαλονίκης (Ν. 4274/2014 άρθρο 47 παρ. 5, ΦΕΚ 147 τ. Α’). 
  • Η αμοιβαία μετεγγραφή πραγματοποιείται σε αντίστοιχα Τμήματα, υπό την προϋπόθεση εγγραφής στο ίδιο εξάμηνο σπουδών.
  • Υπενθυμίζεται ότι ο φοιτητής δεν μπορεί να εγγραφεί στο Τμήμα, αν προηγουμένως δεν διαγραφεί από το Τμήμα, στο οποίο είναι ήδη εγγεγραμμένος.

1. Οι φοιτητές σε Σχολές ή Τμήματα των Ιδρυμάτων Ανωτάτης Εκπαίδευσης, δύνανται να αιτηθούν αμοιβαία μεταφορά θέσης εισαγωγής χωρίς τον περιορισμό εισοδηματικού κριτηρίου ή κριτηρίου ποσόστωσης, εφόσον φοιτούν σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ. Η αμοιβαία μεταφορά θέσης δεν επιτρέπεται από και προς Πανεπιστήμια και ΤΕΙ των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης.

2. Για όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις ορίζεται ότι η αμοιβαία μεταφορά θέσης εισαγωγής δύναται να πραγματοποιηθεί σε αντίστοιχες Σχολές ή Τμήματα, υπό την προϋπόθεση εγγραφής στο ίδιο εξάμηνο σπουδών.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων

1. Η κοινή αίτηση της αμοιβαίας μετεγγραφής υποβάλλεται έως την 20η Νοεμβρίου εκάστου ακαδημαϊκού έτους.

Απαραίτητα δικαιολογητικά

1. Βεβαίωση εγγραφής του Τμήματος προέλευσης.

2. Κοινή αίτηση των δύο ενδιαφερομένων φοιτητών για μεταφοράς θέσης εισαγωγής, η οποία υποβάλλεται στις Αντίστοιχες Σχολές/Τμήματα των Πανεπιστημίων-ΤΕΙ (ΑΕΙ) & ΑΕΑ.

Αναγνώριση μαθημάτων

Οι μεταφερόμενοι φοιτητές δύνανται να κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 35 του Ν. 4115/2013 (ΦΕΚ 24Α΄) για την αναγνώριση μαθημάτων.

Για όσους δε γνωρίζουν η εν λόγω διάταξη αναφέρει τα ακόλουθα: «Από το ακαδημαϊκό έτος 2012−2013 δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές που εισάγονται σε Τμήμα των Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες εκκλησιαστικές Ακαδημίες, να αναγνωρίσουν μαθήματα τα οποία έχουν διδαχθεί και εξεταστεί επιτυχώς στο Τμήμα προέλευσής τους.  Η αναγνώριση των μαθημάτων πραγματοποιείται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ή του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Τμήματος, κατά περίπτωση και οι φοιτητές απαλλάσσονται από την εξέταση των μαθημάτων ή των ασκήσεων του προγράμματος σπουδών του Τμήματος υποδοχής που διδάχθηκαν στο Τμήμα προέλευσης και δύνανται να ενταχθούν σε διαφορετικό εξάμηνο από αυτό της εγγραφής τους».

Διαδικασία έγκρισης

1. Η διαδικασία της αμοιβαίας μεταφοράς θέσης εισαγωγής ολοκληρώνεται με την ανακοίνωση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος του ΑΕΙ ή του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου / Διοικούσας Επιτροπής της Α.Ε.Α.

2. Η εγγραφή των δικαιούχων θα πραγματοποιηθεί από τις Γραμματείες των Σχολών/Τμημάτων Υποδοχής, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι προσκομίσουν τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης διαγραφής τους από το Τμήμα προέλευσης.

3. Η Γραμματεία του Τμήματος προέλευσης υποχρεούται να αποστείλει υπηρεσιακά το φάκελο του φοιτητή, όπου περιλαμβάνεται και η βεβαίωση διαγραφής του.

Διαδικασία Αιτήσεων Θεραπείας

Οι αιτούντες δικαιούνται να υποβάλλουν Αίτηση Θεραπείας εντός δέκα (10) ημερών από την ανακοίνωση των αποφάσεων.

Μείνετε Συντονισμένοι στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr για την καθημερινή σας Φοιτητική Ενημέρωση!

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr