Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Βουλιάζει ο ΔΟΑΤΑΠ από αιτήσεις αναγνώρισης πτυχίων εξωτερικού

Βουλιάζει ο ΔΟΑΤΑΠ από αιτήσεις αναγνώρισης πτυχίων εξωτερικού

Βουλιάζει στην κυριολεξία το κτήριο στην πλατεία Καραΐσκάκη που στεγάζει τις υπηρεσίες του ΔΟΑΤΑΠ, από τον όγκο φακέλων που δέχεται για την αναγνώριση τίτλων σπουδών που απονέμονται από ομοταγή εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακής και τεχνολογικής κατεύθυνσης της αλλοδαπής.

Μόνο από τον περασμένο Γενάρη ο ΔΟΑΤΑΠ, (όπως μετονομάστηκε το ΔΙΚΑΤΣΑ) δέχθηκε μέχρι σήμερα 5.700 αιτήσεις συνοδευόμενος από φακέλους με όλα τα δικαιολογητικά.


Ο όγκος των αιτήσεων είναι πολύ μεγάλος και ο αριθμός προσωπικού μικρός δήλωσε η νέα πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ καθηγήτρια Ελένη Παπαδοπούλου, η οποία κτυπά τουλάχιστον 12ωρο στον Οργανισμό.

Επίσης ο αριθμός των εισηγητών είναι ο μισός απ ότι προβλέπεται στον Οργανισμό. Από το 2010 μέχρι και σήμερα ο ΔΟΑΤΑΠ έχει δεχθεί συνολικά 35.000 αιτήσεις από τις οποίες οι 4.000 βρίσκονται σε εκκρεμότητα, πολλές από τις οποίες με ευθύνη των αιτούντων.

Ειδικότερα κατατέθηκαν

Το 2010 – 5.300 αιτήσεις

Το 2011 – 4.500

Το 2012 – 3.600

Το 2013 – 4.200

Το 2014 – 5.800

Το 2015 – 6.000

Εκκρεμούν 4.000 αιτήσεις αναγνώρισης πτυχίων – Στη μάχη κατά των πλαστών τίτλων σπουδών, παρά τα προβλήματα της υποστελέχωσης και τη μη ψηφιοποίηση υπηρεσιών

Αιτήσεις για αναγνώριση πτυχίων από την εποχή του ΔΙΚΑΤΣΑ βρίσκονται στα γραφεία του ΔΟΑΤΑΠ. Ο οργανισμός, που αντικατέστησε το 2005 το παλιό Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών Αλλοδαπής, μέχρι σήμερα αναμετράται με περιπτώσεις που “τρέχουν” ακόμη και πάνω από 10 χρόνια. “Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο πολίτης δεν έχει προσκομίσει τα στοιχεία που του ζητήθηκαν. Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι έχει ‘παραιτηθεί’ από το αίτημα πλέον” εξηγεί στην “Α” η νέα πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ Έλενα Παπαδοπούλου.

Στο γραφείο της στον 6ο όροφο του κτηρίου της Αγίου Κωνσταντίνου υπάρχουν δεκάδες φάκελοι με αιτήσεις που περιμένουν να εγκριθούν. “Από το 2010 και εντεύθεν έχουν υποβληθεί περί τις 35.000 αιτήσεις. Είναι 5.700 περίπου για το 2016” λέει, τονίζοντας ότι “εκκρεμούν περί τις 4.000 που είναι είτε σε στάδιο επεξεργασίας, είτε εν αναμονή στοιχείων από τον πολίτη ή από τα ιδρύματα που απένειμαν τον τίτλο”.

“Αν ο φάκελος είναι πλήρης, μπορεί να χορηγηθεί πιστοποιητικό αναγνώρισης σε 10 ημέρες”

Δεν έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα, καθώς από το καλοκαίρι καθυστερούσε το ΦΕΚ του διορισμού. Στο διάστημα αυτό, για τις επείγουσες περιπτώσεις υπέγραφε ο προκάτοχός της. Υπό κανονικές συνθήκες, όπως λέει η Ελ. Παπαδοπούλου, “από τη στιγμή που ο φάκελος είναι πλήρης, δηλαδή έχουν προσκομιστεί, από τον πολίτη όλα τα στοιχεία, μπορεί χορηγηθεί το πιστοποιητικό αναγνώρισης ακόμα και σε δέκα ημέρες. Για παράδειγμα, την περίπτωση αναγνώρισης τίτλου από ίδρυμα εγνωσμένου κύρους”. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, πάντως, το διάστημα αναμονής είναι οι τρεις μήνες.

“Το κάθε αίτημα εξετάζεται χωριστά”

Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση πάντως. Χαρακτηριστικά, από τα 76 άτομα προσωπικό που προβλέπονται για τον ΔΟΑΤΑΠ, σήμερα λειτουργεί με 39. Η έλλειψη αφορά κυρίως τους ειδικούς εισηγητές, που έχουν και την πρώτη ευθύνη της εξέτασης του τίτλου (έλεγχος γνησιότητας κ.ο.κ.), ώστε να εισηγηθούν επί της ακαδημαϊκής αναγνώρισης. “Το θέμα της έλλειψης προσωπικού έχει μεγάλη επίδραση στη λειτουργία των υπηρεσιών και, λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο των αιτημάτων που έχει να διεκπεραιώσει ο ΔΟΑΤΑΠ, έχει μεγάλη επίδραση και στην εικόνα που προσλαμβάνεται από τους πολίτες” εξηγεί η Ελ. Παπαδοπούλου, υπενθυμίζοντας πως “το κάθε αίτημα αναγνώρισης τίτλου εξετάζεται ξεχωριστά, ερευνώνται όλα τα στοιχεία και ο χρόνος διεκπεραίωσης ποικίλλει”.

Δύο υπόγεια αρχείο… χειροκίνητο!

Με ποιον τρόπο θα μπορούσε να απλοποιηθεί η διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων; “Επί της ουσίας, είναι σαφώς καθορισμένη από την νομοθεσία. Χρειάζεται, όμως, μια νέα μορφή επικοινωνίας και αναβάθμιση των υπηρεσιών” τονίζει η πρόεδρος. Αξίζει μόνο να αναφέρουμε ότι ο ΔΟΑΤΑΠ έχει δύο υπόγεια αρχείο περιπτώσεων, που αξιοποιείται… χειροκίνητα!

“Η αναβάθμιση των υπολογιστικών υποδομών και η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για τη διαχείριση των διαδικασιών και την αναβάθμιση των διοικητικών υπηρεσιών θα επιλύσουν πολλά προβλήματα και θα δημιουργήσουν, ευελπιστώ, μια νέα εικόνα για τον ΔΟΑΤΑΠ”, συνεχίζει η Έλ. Παπαδοπούλου. Ακριβώς αυτό το ζήτημα συζητήθηκε και στην πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας του Δ.Σ. και υπήρξε ομοφωνία, όπως λέει, υπογραμμίζοντας: “Η όποια απλοποίηση ή επιτάχυνση δεν πρέπει να επηρεάζουν, σε καμία περίπτωση, την ουσία και το κύρος της αναγνώρισης”.

Τα παράβολα

Μία από τις προτεραιότητες της διοίκησής της, όπως ανέφερε το καλοκαίρι στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής είναι αυτή των οικονομικών του ΔΟΑΤΑΠ. Ο οργανισμός αυτοχρηματοδοτείται από τα παράβολα για την κατάθεση αιτήσεων, που φτάνουν μέχρι και τα 1.000 ευρώ (για την αξιολόγηση, βέβαια, ολόκληρου πανεπιστημίου στο εξωτερικό). Σε κάθε περίπτωση, κάθε αίτημα έχει και το τίμημά του. “Δεν προτιθέμεθα να προτείνουμε αύξηση των παραβόλων. Θα μελετήσουμε την περίπτωση επαναπροσδιορισμού του ύψους, αλλά αυτό συναρτάται με τον προϋπολογισμό, καθότι, όπως είναι γνωστό, ο κύριος πόρος του ΔΟΑΤΑΠ είναι τα παράβολα” εξηγεί στην “Α” η πρόεδρος. Για τους ενδιαφερόμενους, πάντως, 230 ευρώ είναι το παράβολο για την αναγνώριση βασικού τίτλου και 184 ευρώ για την αναγνώριση διδακτορικού διπλώματος.

Καταγγελίες για πλαστά πτυχία

Αν για κάτι έχει ακουστεί το τελευταίο διάστημα, πάντως, αφορά δεκάδες πλαστά ή αλλοιωμένα πτυχία που “έπιασε”. Για την ακρίβεια, “ζητείται από φορείς, κυρίως του Δημοσίου και των ΟΤΑ, επιβεβαίωση γνησιότητας τίτλων από την οποία έχει διαπιστωθεί ύπαρξη πλαστών ή και αλλοιωμένων στοιχείων”, όπως επισημαίνει η Ελ. Παπαδοπούλου, συμπληρώνοντας πως η συγκεκριμένη διαδικασία είναι επιπλέον των διαδικασιών αναγνώρισης. Τέτοιες καταγγελίες έχουν φτάσει και το τελευταίο διάστημα στο γραφείο της.

Όσο για το “σκάνδαλο” των διετών πτυχίων Νομικής των ιδιωτικών πανεπιστημίων της Κύπρου, υπενθυμίζεται πως με απόφαση του 2014 -και σε διαφωνία της Κύπρου- δεν είναι δυνατή η αναγνώρισή τους χωρίς προηγουμένως να έχει αποκτηθεί ο ημεδαπός τίτλος, καθώς ο ΔΟΑΤΑΠ δεν μπορεί εκ του νόμου να συνεκτιμήσει σπουδές της ημεδαπής με σπουδές της αλλοδαπής. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, πάντως, επιφυλάχθηκε διατυπώνοντας διαφορετικές απόψεις. Έτσι, πλέον, για τις περιπτώσεις αυτές ο ΔΟΑΤΑΠ ζητάει από όσους έχουν αποκτήσει τίτλο σπουδών Νομικής έπειτα από σπουδές διάρκειας μικρότερης των τριών ετών (λόγω προηγούμενων σπουδών) σε πρόγραμμα Νομικής στη Κύπρο, την προσκόμιση και βεβαίωσης από τη Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δυνατότητα εγγραφής του αιτούντος αποφοίτου ως ασκουμένου στον Δικηγορικό Σύλλογο της Κύπρου.

Αναγνώριση προσόντων προσφύγων

Τελευταία, στην ατζέντα του οργανισμού τέθηκε το θέμα της αναγνώρισης των προσόντων των προσφύγων. Προσφάτως πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση όπου συμμετείχαν οι αντίστοιχοι ΔΟΑΤΑΠ της Νορβηγίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιταλίας προκειμένου να εφαρμοστεί πιλοτικά, και στη χώρα μας, το λεγόμενο “Διαβατήριο Προσόντων Προσφύγων”.

“Έχει εφαρμοστεί, επιτυχώς από ό,τι μας ενημέρωσαν, πιλοτικά στη Νορβηγία και η συμμετοχή της Ελλάδας προτάθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης όχι μόνο λόγω του μεγάλου αριθμού των προσφύγων αλλά και γιατί είχε οργανωθεί από το υπουργείο Παιδείας αποτελεσματικά και με επιτυχία το Θερινό Σχολείο Προσφύγων, στο οποίο αναφέρθηκαν αποδίδοντας εύσημα” λέει η Ελ. Παπαδοπούλου, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως “δεν πρόκειται για αναγνώριση ισοτιμίας τίτλων ή οτιδήποτε άλλο σε αυτή την κατεύθυνση”. “Πρόκειται για μια προσπάθεια αναγραφής των προσόντων που, πιθανόν, έχουν κάποιοι πρόσφυγες, οι οποίοι, όμως, δεν διαθέτουν τους τίτλους τους ούτε και έχουν τη δυνατότητα να τους ανακτήσουν με κάποιον τρόπο, ώστε να είναι σε θέση να προχωρήσουν σε επίσημη αναγνώριση. Επιπλέον, δεν θα αφορούν τίτλους που συνδέονται με επαγγελματικά δικαιώματα” τονίζει και καταλήγει: “Είναι μια πρώτη προσπάθεια που, αν ευοδωθεί, θα έχει πεδίο εφαρμογής σε όλη την Ευρώπη”.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr