Τι θα γίνει με τα παράνομα πτυχία

Τι θα γίνει με τους παράνομους τίτλους σπουδών

Με τροπολογία που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή ο Υπουργός Παιδείας μπαίνουν οριστικά τίτλοι τέλους σε ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά σκάνδαλα στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης με τεράστιες πολιτικές, οικονομικές και ηθικές προεκτάσεις.

Άκυροι καθίστανται οι χιλιάδες παράνομοι τίτλοι σπουδών από ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης σε περίπτωση που οι κάτοχοί τους είτε δεν συμμετάσχουν, είτε αποτύχουν στην ειδική επανεξεταστική διαδικασία. Με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία του Υπουργού Παιδείας ορίζονται επίσης τα σχετικά της εξεταστικής διαδικασίας (ύλη, τρόπος αξιολόγησης, συγκρότηση ατομικών και συλλογικών οργάνων διεξαγωγής και εποπτείας, ο τύπος και το περιεχόμενο των τίτλων κ.λπ.) που είναι θεσμικά θωρακισμένη, σε επίπεδο Πανελλαδικών Εξετάσεων, ώστε να μην αμφισβητείται το κύρος της.


Έχουμε πολλάκις αναφερθεί στο όνειδος της πρόσληψης χιλιάδων κατόχων παράνομων τίτλων στο Δημόσιο και του συνεπακόλουθου αποκλεισμού από τις θέσεις εργασίας μαθητών που μόχθησαν για τον τίτλο τους. Η ΟΙΕΛΕ είχε αναδείξει το ζήτημα από το 2005, όμως παρά το γεγονός ότι η Μ. Γιαννάκου ψήφισε νόμο (3577/2007) για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καμία κυβέρνηση μέχρι το 2014 δεν τον εφάρμοσε, αφήνοντας χιλιάδες δήθεν αριστούχους να προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ στο Δημόσιο.

Ο νόμος Γιαννάκου ισχυροποιήθηκε με το Ν. 4415/2016 και τώρα με τη νομοθετική πρωτοβουλία Γαβρόγλου πέφτουν τίτλοι τέλους στην παρανομία. Οφείλουμε εδώ να διευκρινίσουμε ότι οι επαναληπτικές αυτές εξετάσεις διοργανώνονται για απόφοιτους ιδιωτικών ΤΕΕ στα οποία έχουν επιβληθεί:

  • οι πειθαρχικές κυρώσεις της αναστολής της άδειας λειτουργίας ή της άρσης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ή χρηματικού προστίμου,
  • ποινικές κυρώσεις στους ιδιοκτήτες ή στους διευθυντές ή στο διδακτικό προσωπικό τους για παραβάσεις σχετικές με τους όρους και τις υποχρεώσεις λειτουργίας της ιδιωτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και ιδίως γι’ αυτές που αφορούν στην παράνομη μη λειτουργία του σχολείου, στη μη τήρηση του ωρολόγιου και αναλυτικού προγράμματος, στη μη τήρηση και στη μη συμπλήρωση των επίσημων βιβλίων και στη μη πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού.

Τα 18 ιδιωτικά ΤΕΕ, οι απόφοιτοι των οποίων υποχρεώνονται σε επαναληπτικές εξετάσεις, είναι:

«Σχολές Ευρώπη» Άρτας

«Τομή» Άρτας

«Αθ. Λέκκα» Βοιωτίας

«Κορμανού» Θεσσαλονίκης

«Πισσαρίδου» Θεσσαλονίκης

«Ε. Βαρώση» Θεσσαλονίκης

«Αστέρω Γαγανέλη» Σερρών

«Λ. Ασημάκη» Αθήνας

«Ι. Μπαζούκη» Τρικάλων

«Σπαρή Βάνα» Τρικάλων

«Λαρισαϊκή» Λάρισας

«Βαΐτσα Χριστοδούλου» Λάρισας

«Βαμβακαλίνα Μαρία» Λάρισας

«Μακρίδη Βασιλική» Λάρισας

«Παπαευθυμίου Στέλιος» Λάρισας

«Κουζελέας» Λάρισας

«Γιάτσου Ματίκα» Λάρισας

Είναι, πλέον, φανερό ότι έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την οριστική και δίκαιη επίλυση του κρίσιμου αυτού ζητήματος που αποτελούσε όνειδος για μια ευνομούμενη πολιτεία και υπέσκαπτε το κύρος της εκπαίδευσης στη χώρα, καθώς μια ομάδα ανεξέλεγκτων επιχειρηματιών με τις «πλάτες» συγκεκριμένων πολιτικών παραγόντων μετέτρεψαν την εκπαιδευτική διαδικασία και τους τίτλους σπουδών σε είδος εμπορίου.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr