Τα Δημόσια Πανεπιστήμια στην Κύπρο θα μπορούν να λειτουργούν εταιρείες

Τα Δημόσια Πανεπιστήμια στην Κύπρο θα μπορούν να λειτουργούν εταιρείες

Εγκρίθηκε στη Κύπρο το νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει τη μετατροπή των αποτελεσμάτων της έρευνας και της καινοτομίας σε εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε χθες το νομικό πλαίσιο το οποίο θα επιτρέψει στα δημόσια πανεπιστήμια την οικονομική και εμπορική αξιοποίηση των επιστημονικών τους ερευνών. Το πλαίσιο που εγκρίθηκε, ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, «θα επιτρέπει τη μετατροπή των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας, της καινοτομίας, της επιστημονικής γνώσης που προκύπτουν μέσα από τα δημόσια πανεπιστήμιά μας, σε εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας του τόπου».


«Είναι μια απόφαση η οποία πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα τονώσει την οικονομία και ουσιαστικά ακολουθούμε παραδείγματα χωρών οι οποίες έχουν προοδεύσει στη βάση τέτοιων πολιτικών», είπε ο κ. Καδής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα από αυτή την απόφαση τα δημόσια πανεπιστήμια θα μπορούν να συμμετέχουν ή να ιδρύουν επιχειρήσεις, οργανισμούς, συνεταιρισμούς, με σκοπό την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων που προκύπτουν μέσα από την έρευνα και μέσα από επιστημονικές διαδικασίες.

«Κάτι τέτοιο δεν επιτρεπόταν μέσα από το υφιστάμενο πλαίσιο. Είναι μια σημαντική αλλαγή, μια σημαντική τομή η οποία θα είναι επωφελής και για τα πανεπιστήμια αλλά και για την ίδια την οικονομία και την κοινωνία του τόπου», είπε. Κληθείς να σχολιάσει σε ποιους τομείς θα επικεντρωθεί αυτό, ο κ. Καδής είπε ότι «δεν υπάρχει καμία εξαίρεση και κανένας περιορισμός. Όπου υπάρχουν αποτελέσματα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν σε επιχειρηματικό επίπεδο ή σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς την οικονομία και την κοινωνία, τότε τα πανεπιστήμια μας μπορούν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση».

Σε δική του παρέμβαση για το θέμα, όπως γράφει η εφ. "Πολίτης" ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Πετρίδης, που ως υφυπουργός παρά τω Προέδρω πρωτοστάτησε στην προώθηση του θέματος, ανέφερε πως η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού ανοίγει νέους ορίζοντες στην πανεπιστημιακή Κύπρο και στην οικονομία. «University Spin-offs και στην Κύπρο. Τα δημόσια πανεπιστήμια θα μπορούν να μετατρέπουν την καινοτομία σε επιχειρηματική δραστηριότητα. Ακόμα ένα σημαντικό βήμα για μια καινοτόμο Κύπρο», έγραψε στο twitter. Ικανοποίηση για την απόφαση της κυβέρνησης εξέφρασε χθες και η αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Σταυριάνα Κοφτερός.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα Διεθνή Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr