Φοιτητές Βρετανικού Πανεπιστημίου απαιτούν να μη διδάσκονται Αριστοτέλη επειδή είναι λευκός!

Φοιτητές Βρετανικού Πανεπιστημίου απαιτούν να μη διδάσκονται Αριστοτέλη επειδή είναι λευκός!

Φοιτητές της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών, απαιτούν «η πλειοψηφία των φιλοσόφων για τα μαθήματα» να είναι από την Αφρική και την Ασία επειδή οι λευκοί φιλόσοφοι πρεσβεύουν την αποικιοκρατία

Φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, απαιτούν, στοχαστές όπως ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Βολταίρος, και ο Καντ να διαγραφούν από την εξεταστέα ύλη... επειδή είναι λευκοί!


Μέσα Ενημέρωσης από το Ηνωμένο Βασίλειο, παραθέτουν λεγόμενα από φοιτητές της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, που απαιτούν «η πλειοψηφία των φιλοσόφων για τα μαθήματα» να είναι από την Αφρική και την Ασία.

Μια δήλωση από την ένωση των μαθητών προσέθεσε ότι η απαγόρευση λευκών φιλοσόφων θα πρέπει να είναι μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας για την «απο-αποίκηση» του πανεπιστημίου και «την αντιμετώπιση της διαρθρωτικής και επιστημολογικής κληρονομιάς της αποικιοκρατίας».

«Λευκοί φιλόσοφοι» θα πρέπει να είναι στην εξεταστέα ύλη μόνο «εφόσον απαιτείται», και το έργο τους θα πρέπει να μελετηθεί από μια «κριτική σκοπιά» ανέφερε η δήλωση, όπως παρατέθηκε από βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

«Για παράδειγμα, θα πρέπει να αναγνωριστεί το αποικιακό ιστορικό πλαίσιο στο οποίο οι λεγόμενοι φιλόσοφοι του Διαφωτισμού έγραψαν και έδρασαν», ανέφεραν οι φοιτητές.

Πολλοί μελετητές έχουν εξοργιστεί από τη απαίτηση, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση θα μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια ολόκληρη περιοχή της πνευματικής προσπάθειας χωρίς να έχει διερευνηθεί, και σαφώς δεν έχουν διερευνηθεί τι εννοούν με τον όρο λευκοί φιλόσοφοι» δήλωσε στην Daily Mail, ο Sir Roger Scruton.

«Αν νομίζουν ότι υπάρχει ένα πλαίσιο αποικιοκρατίας από το οποίο προέκυψε η "Κριτική του Καθαρού Λόγου" του Καντ, θα ήθελα να το ακούσω» πρόσθεσε.

Ο αντικαγκελάριος του Πανεπιστημίου του Μπάκιγχαμ, Sir Anthony Seldon, δήλωσε στην Daily Mail ότι μοιάζει με «έναν πραγματικό κίνδυνο, να βγει εκτός ελέγχου η πολιτική ορθότητα».

Γνώμες μέσα στο πανεπιστήμιο είναι επίσης διχασμένες. Η επικεφαλής του τμήματος Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών , Erica Hunter, εξεπλάγη από τη δήλωση των φοιτητών, χαρακτηρίζοντάς την «μάλλον γελοία».

«Θα αντισταθούμε σθεναρά στη διαγραφή φιλοσόφων ή ιστορικών μόνο και μόνο επειδή είναι της μόδας», πρόσθεσε στον Telegraph.

Ωστόσο, η Δρ Ντέμπορα Τζόνστον, διοικητικό στέλεχος της σχολής, βλέπει την πρωτοβουλία των μαθητών να αμφισβητήσουν την εξεταστέα ύλη ως θετική, εξηγώντας ότι «ενημερωμένη και κριτική συζήτηση και αντιπαράθεση, σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών που διδάσκεται» είναι «ένα υγιεινό και κατάλληλο μέρος της ακαδημαϊκής επιχείρησης».

Περισσότερα Διεθνή Φοιτητικά Νέα ΕΔΩ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr