υπουργός Παιδείας, ΑΕΙ, φοιτητές Αν. υπουργός Παιδείας: Η λειτουργία των ΑΕΙ δεν κρίνεται από τα φρούτα που πετούν οι φοιτητές

Αν. υπουργός Παιδείας: Η λειτουργία των ΑΕΙ δεν κρίνεται από τα φρούτα που πετούν οι φοιτητές

Επί σαράντα χρόνια σ’ αυτή τη χώρα έχουμε και ομάδες μέσα στα Πανεπιστήμια που και φρούτα έχουν πετάξει και διάφορα. Τα καταδικάζουμε, και εγώ ως πανεπιστημιακός, αλλά δεν θα κρίνω από αυτό τη λειτουργία των πανεπιστημίων.

Τη δήλωση αυτή σύμφωνα με το esos έκανε τη Βουλή η Αν. υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, απαντώντας σε   ερώτηση του Βουλευτή   Θεοχάρη Θεοχάρη, σχετικά με τη στάση του υπουργείου για την αντιμετώπιση των διεθνών Αξιολογητών στις Σχολές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και υπογράμμισε τα εξής:


Α.  Το να το καταδικάζουμε είναι άλλο και είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα το να το κάνουμε μείζονος σημασίας θέμα. Δηλαδή είναι σαν να μου λέτε ότι η σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού, που τουλάχιστον εγώ που σπούδασα εκεί ξέρω την ποιότητά της, υποβαθμίστηκε επειδή πήγε εκεί ο Ολάντ και τον γιουχάρισαν οι φοιτητές και δημιούργησαν επεισόδια. Τώρα δεν ξέρω τι θα πείτε, αλλά τουλάχιστον αυτή είναι η γνώμη μου.

Β. Πάντως εμείς ως Υπουργείο Παιδείας δεν μπορούμε να παρέμβουμε -έχουν αυτοδιοίκητο τα ΑΕΙ, δεν μπορεί να παρέμβει κανένας- ούτε να επιρρίψουμε ή να ζητήσουμε ευθύνες από οποιονδήποτε, ειδικά όταν ξέρουμε πόσο καλά κάνει τη δουλειά του το ακαδημαϊκό προσωπικό.

Γ. Οι εξωτερικές αξιολογήσεις  για το μεγαλύτερο μέρος των πανεπιστημίων μας γράφουν  ότι οι ποιότητά τους είναι πάρα πολύ υψηλή και αν αναλογιστεί κανείς τα περιορισμένα οικονομικά που έχουν, με τα δεδομένα αυτά άλλα πανεπιστήμια σε πολλές προηγμένες χώρες απλώς δεν θα λειτουργούσαν. Τα δικά μας έχουν κατορθώσει κι έχουν και υψηλή ποιότητα και υψηλό διδακτικό κι ερευνητικό έργο και μάλιστα δίνουν έμφαση στο ερευνητικό έργο, σε μία περίοδο τέτοια.

Δ. Δεν θα καθίσω εγώ να μιλήσω για τα μεμονωμένα επεισόδια, τα οποία ούτε εγώ θα ήθελα να υπάρχουν, αλλά δεν θα ήθελα να υπάρχουν και πολλά άλλα πράγματα σε αυτήν την κοινωνία, που όμως υπάρχουν, και πολύ πιο βίαια εναντίον μας. Και δεν τα καταδικάζουμε. Σας λέω, εγώ τα καταδικάζω. Κι εναντίον μου έχουν στραφεί αυτά. Όμως   δεν είναι θέμα του Υπουργείου Παιδείας, είναι θέμα της ίδιας της κοινότητας, των άλλων φοιτητών, αν μπορούν να λειτουργήσουν δημοκρατικά, αν μπορούν να απομονώνουν τέτοια επεισόδια. Αν αυτό δεν γίνεται σε εκείνον τον χώρο, καμία πολιτεία δεν μπορεί να τα λύσει τέτοια θέματα. Θα δημιουργήσει άλλα προβλήματα πολύ μεγαλύτερα.

Πηγή: esos.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr